Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım yapı kredi atatürk soner çetin operasyon azerbaycan KENAN DOĞULU öğretmen

Bütçe görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadı

AK Parti’nin, muhalefet partilerine, geçici bütçe yerine asıl bütçeyi görüşme önerisinden olumlu bir sonuç çıkmadı. MHP'nin destek verdiği AK Parti önerisine HDP karşı çıktı. Gözlerin çevrildiği CHP'de ise son kararı Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu verecek. 

Meclis’te 2016 yılı bütçesinin görüşülmesi için AK Parti, CHP, HDP ve MHP Grup Başkanvekilleri bir araya geldi. Yaklaşık 5 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanan görüşmeden olumlu bir sonuç çıkmadı. Toplantıya AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural katıldı. Toplantı sonrası tek tek açıklama yapan Grup Başkanvekilleri görüşlerini dile getirdi.

Ednilen bilgiye göre, CHP, AK Parti’ye bir maddelik İçtüzük değişikliği teklifi ile Kesin Hesap Komisyonu’nun kurulmasını ve başkanının da muhalefetten olmasını istedi. AK Parti ise bu önerinin anayasa değişikliği gerektirdiğini belirterek, bunun yerine Araştırma Komisyonu kurulması teklifini götürdü. CHP ise AK Parti’nin önerisini Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na sorma kararı aldı. 

Açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Canikli, CHP’nin önerisinin gerçekleşmesi durumunda Plan Bütçe Komisyonu’nun bazı fonksiyonlarını kaybedeceğini belirterek,yeni bir komisyon kurulmasının çok gerekli olmadığını dile getirdi. Canikli, bunun yerine bir araştırma komisyonu kurulmasının muhalefet açısından çok daha önemli olacağını kaydetti. Canikli şöyle dedi:

“CHP olumlu baksaydı asıl bütçeyi geçirmiş olacaktık. Çünkü vatandaşları ilgilendirecek bazı taahhütler var. Oysa şimdi geçici bütçeden sonra asıl bütçe beklenecek. Özel durum nedeni ile geçici bütçe yerine asıl bütçeyi görüşme önerimiz oldu. CHP şartlı destek ile geldi. HDP karşı çıktı ancak görüşülürse de çalışmalara katılacaklarını belirtti. MHP ise destek verdi. Meclis zaman kaybetmeyecekti. CHP’nin şartlı desteği oldu. Kesin Hesap Komisyonu’nun kurulmasını önerdi. O komisyon ayrı bir komisyon olarak görev yapacak. Bu komisyon hem anayasa değişikliği gerektiriyor hem de Plan ve Bütçe gibi bir komisyonun fonksiyonları azalıyor. Böyle bir sistemin içeresine giremeyiz. Biz de farklı bir öneri araştırma komisyonu önerisini getirdik.”

Canikli, önerilerinin Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na sorulacağını ancak çok umutlu olmadığını da sözlerine ekledi.

CHP Grup Başkanvekili Gök ise AK Parti’nin önerilerini kabul etmediğini yeni bir öneri ile geldiklerini vurguladı. Gök şöyle dedi:  

“Her ülkenin mali kaynaklarının şeffaf ve kamuoyunun bilgisi dahilinde kullanılması esastır. Bu bakımdan şeffaflık ilkesi herkesin itiraza uğramadan kabul edeceği bir ilkedir. Bu nedenle Kesin Hesap Komisyonu kurularak başkanının da ana muhalefet partisi sıfatıyla CHP’li bir milletvekiline verilmesi şartının ötesinde iktidarın yaptıklarının denetlenmesi açısından da en uygun olan bir yoldur. Biz bu önerimizi Türkiye’nin çıkarlarına uygun olduğunu düşünüyoruz. Şeffaflıktan da kimse kaçmamalıdır. AK Parti bize yeni bir öneri ile geldi. Araştırma komisyonu kurulmasını önerdi. Bu öneriyi Genel Başkanımıza ileteceğiz.”

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de, “biz başından beri geçici bütçe yerine asıl bütçenin görüşülmesini anayasa ve içtüzüğe ayrıkırı buluyoruz. Dolayısıyla geçiçi hükümetin sunduğu bir bütçe var, yeni hükümetin sunduğu bir bütçe yok. Sıkıştırılmış bir takvimle bütçenin geçirilmesini uygun bulmuyoruz” dedi.  Baluken, geçici bütçenin görüşülmesinden yana olduklarını söyledi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise ilkesel olarak AK Parti’ye destek verdiklerini belirterek, Türkiye’nin içinde bulunduğu şartlardan dolayı asıl bütçenin görüşülmesinden yana olduklarını dile getirdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.