Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu Pandemi palandöken fetö şehit adana abd tesk yunanistan tüik Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel

CHP'den 'Erdoğan' teklifi

ANKARA (ANKA)- CHP, cumhurbaşkanının seçim sürecinde uygulamakla yükümlü olduğu etik davranış ilkelerini belirleyen kanun teklifi hazırladı. Teklife göre; cumhurbaşkanı seçim takviminden bir ay öncesinden başlamak üzere miting, açılış, toplu açılış, organizasyon, tören, ziyaret, açık hava toplantısı gibi etkinliklerde herhangi bir siyasi partiye yönlendirici veya seçmenin oyunu etkileyecek nitelik taşıyan mahiyette konuşma yapamayacak.

CHP Erzincan Milletvekili Erdoğan Özyalçın, Cumhurbaşkanının Seçim Sürecinde Uygulamakla Yükümlü Olduğu Etik Davranış İlkelerini Belirleyen Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

Teklifin gerekçesinde, "25. Dönem Milletvekili seçim sürecinde yaşanan anayasaya ve siyasi etiğe açıkça aykırılık teşkil eden hal ve davranışların bir daha tekrarlanmaması ve her siyasi görüşten yurttaşın oyu ile seçilen Cumhurbaşkanı’nın seçim sürecinde uyması gereken etik davranış ilkelerinin belirlenmesinin" amaçlandığı belirtildi.

-Teklif ne getiriyor-

Teklifin getirdiği düzenlemeler şöyle:

“Teklifin amacı; milletvekili, il genel meclisi üyeliği, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, muhtarlık, ihtiyar meclisi üyeliği, ihtiyar heyeti üyeliği seçimlerinde ve Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların halk oyuna sunulmasında seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrası Cumhurbaşkanı’nın uygulaması gereken etik işlemlere ilişkin usul ve esasları düzenlemek olacak.

-Seçim sürecinde uygulanacak etik ilkeler-

Cumhurbaşkanı milletvekili, il genel meclisi üyeliği, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, muhtarlık, ihtiyar meclisi üyeliği, ihtiyar heyeti üyeliği seçimlerinde ve Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların halkoyuna sunulmasında belirlenen seçim takviminden bir ay öncesinden başlamak üzere seçimin gerçekleşeceği gün de dahil olmak üzere her türlü miting, açılış, toplu açılış, organizasyon, tören, ziyaret, açık hava toplantısı gibi etkinliklerine katılabilecek, ancak siyasi içerikli, herhangi bir siyasi partiye yönlendirici veya seçmenin oyunu etkileyecek nitelik taşıyan mahiyette konuşma yapamayacak.

-“Seçmenin oyunu etkileyecek nitelik taşıyan mahiyette açıklama yapamayacak”-

Yazılı, işitsel veya görsel medyaya siyasi içerikli, herhangi bir siyasi partiye yönlendirici veya seçmenin oyunu etkileyecek nitelik taşıyan mahiyette açıklama yapamayacak.

Cumhurbaşkanı; belirlenen seçim takviminden bir ay önce de katılacağı tüm eylem ve işlemlerinde yasallık, adalet, eşitlik ve dürüstlük ilkeleri doğrultusunda hareket edecek.

-“Fırsat eşitliğini engelleyici davranış ve uygulamalarda bulunmayacak”-

Görevini yerine getirirken dil, din, felsefi inanç, siyasi düşünce, ırk, cinsiyet ve benzeri sebeplerle hiçbir ayrım yapamayacak. İnsan hak ve özgürlüklerine aykırı veya kısıtlayıcı muamelede ve fırsat eşitliğini engelleyici davranış ve uygulamalarda bulunamayacak.

-“Herhangi bir siyasi partinin yararını veya zararını hedef alan bir davranış veya eylemde bulunamayacak”-

Takdir yetkisini, her türlü keyfilikten uzak, tarafsızlık ve eşitlik ilkelerine uygun olarak kullanacak. Herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef alan bir davranış veya eylemde bulunamayacak. Cumhurbaşkanı, görevlerini yürütürken bu kanunda belirtilen etik davranış ilkelerine uymakla yükümlü olacak. Bu ilkeler, Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri ile sorumluluk ve sorumsuzluk halini düzenleyen mevzuat hükümlerinin bir parçasını oluşturacak. (ANKA)

(MG/ÖZK)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.