Öne Çıkanlar kılıçdaroğlu tesk genel başkanı bendevi palandöken palandöken şehit esnaf Akşener DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan fenerbahçe babacan Vergi EMİNE ERDOĞAN çin

EMEKLİLER ONURLU BİR YAŞAMI HAKEDİYOR

ANKARA (ANKA) – CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, AK Parti’nin 12 yıldır uyguladığı rantçı ekonomi politikalarının mağdur ettiği sosyal kesimlerin başında emeklilerin geldiğini belirtti. 2015 itibariyle sayıları 11 milyona ulaşan emekliler açlık sınırında yaşam mücadelesi verdiklerini ifade eden Oran, emeklinin yaşam sıkıntısının son bir yılda daha da arttığını belirtti. Oran, 9 milyon SSK ve BAĞ-KUR emeklisinin aylıklarına bu yılın başında, ilk altı ayı için uygulanan yüzde 2.32’lik “komik” artışla, yıllık kümülatif artışın yüzde 8.2 olduğunu belirterek, “Emeklilerimizin günlük sofrasını kurabilmesi için gerekli temel gıda maddeleri ile yaşamını sürdürebilmesi için gerekli diğer ihtiyaç maddelerinden oluşan 40 kalemde, son bir yılda yaşanan ortalama fiyat artışı yüzde 25’e ulaşmıştır. Buna göre SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin temel ihtiyaç maddeleri sepeti karşısındaki alım gücü son bir yılda reel olarak yüzde 13.5, memur emeklilerinin alım gücü ise yüzde 17.6 erimiştir” dedi.

-“EMEKLİ KURU SOĞAN ALIRKEN BİLE KIRK KERE DÜŞÜNÜYOR”-

Emeklilerin, kendilerine insan gibi yaşam olanağı sunmanın çok gerisindeki komik gelirleri nedeniyle hayatlarını zorlukla sürdüğünü, kuru soğandaki yıllık fiyat artışının bile yüzde 77’e ulaştığını kaydeden Oran, “Alım gücü her geçen gün düşen geliri nedeniyle emeklimiz, kuru soğanı alırken bile kırk kere düşünmek zorundadır. Son bir yılda marul ve zeytinyağındaki artış yüzde 65, ıspanaktaki yüzde 63, yeşil soğandaki yüzde 53, patlıcandaki yüzde 50, domatesteki yüzde 42’ye ulaşmıştır. Bir yılda salça yüzde 26, dana eti yüzde 24 zamlanmıştır. Diğer temel gıda maddelerindeki yıllık artış oranları da yüksek düzeylerdedir. Emeklilerimizin tenceresini kaynatabilmesi ve yaşamını sürdürebilmesi için gerekli 40 temel ihtiyaç maddesinin fiyatlarında son bir yıldaki ortalama artış yüzde 25’e ulaşmıştır” dedi.

Son bir yılda emeklinin su faturasının yüzde 19.6, elektrik faturasının yüzde 9.2, doğal gaz faturasının yüzde 9’la, aylıklardaki artışın üzerinde zamlandığına dikkate çeken Oran şunları kaydetti:

“Türk-İş araştırmasına göre dört kişilik ailenin Mart 2015 itibariyle açlık sınırı; yani sadece aylık gıda harcaması asgari bin 301 lira; giyim, ulaşım, kira gibi diğer ihtiyaçlarla birlikte bir aylık asgari geçim maliyeti, yani yoksulluk sınırı ise tam 4 bin 238 lira olmuştur. Tek bir kişinin aylık asgari yaşam maliyeti ise bin 587 liraya ulaşmıştır. Buna göre eşi ev hanımı olan bir emeklinin geliri, iki kişinin geçimine yetmediği gibi; karı kocadan her ikisi de emekli olsa bile devletin verdiği aylıkla açlık sınırında yaşamaktadırlar. Çünkü yıllarca devlete hizmet edip emekli olmuş memurlarımızın ortalama emekli aylığı bin 575 ve en büyük kesimi oluşturan SSK’lı emeklilerde ise ortalama aylık bin 85 liradır.”

-“AHMET NECDET SEZER’E GÖRE ERDOĞAN’IN BÜTÇESİ YÜZDE 2 BİN 106 ARTIRILDI”-

Toplam nüfusun yüzde 14’ünü oluşturan emeklilerin, eşleri ve çalışmayan çocukları ile birlikte düşünüldüğünde çok daha büyük bir sosyal kesimi oluşturduklarını belirten Oran, “Emekli sayısında 2 milyon 123 bin 120 kişi ile İstanbul, 869 bin 34 kişi ile Ankara, 831 bin 729 kişi ile İzmir başı çekiyor. Buna göre ülkedeki her üç emekliden biri, yaşam ve geçim koşullarının çok daha ağır olduğu bu üç büyük şehirde yaşıyor” dedi.

Türkiye’nin 12 yılını “çalan” AK Parti’nin mağdur ettiği kesimlerin başında, sayıları 11 milyona yaklaşan emekliler geldiğini ifade eden Oran şöyle devam etti:

“Yıllarca çalışıp bu ülkeye hizmet etmiş yurttaşlarımızın emekliliklerinde huzurlu ve geçim derdi, tasası çekmeden yaşamak en doğal haklarıdır. Yoksulluk pençesindeki milyonlarca emeklimiz, onurlu bir yaşamı hak ediyor. Onların onurlu ve insanca yaşayabilmeleri için gerekli bir gelir düzeyine kavuşmaları lazımdır. Emeklilerimiz, yıllardır kendilerini insanca yaşam koşullarından mahrum bırakanları 7 Haziran 2015 seçimlerinde unutmayacaktır. Kaçak Saray’ın bütçesi Erdoğan gelir gelmez zaten yüzde 99 artırılarak 199,5 milyon TL’den 397 milyon TL’ye çıkartılmıştı, yetmedi şimdi de Örtülü Ödenek alacak. Ahmet Necdet Sezer’in kullandığı bütçeye göre Erdoğan’ın bütçesi yüzde 2 bin 106 artırılmış durumda. CHP iktidarında emeklilere her yıl Ramazan ve Kurban Bayramı’nda birer maaş ikramiye verilecek. Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyeti giderilecek. Emekli maaşı en az bin 500 TL olacak. Emekli yıllık maaş artışı için her yıl gıda enflasyonu baz alınacak. Emekliler de maaşları için bankalardan promosyon alacak. Emekliler, insana yaraşır yaşam koşullarına erişecek, emeklinin yüzü CHP ile gülecektir.” (ANKA)

(GO/ÖZK)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.