Öne Çıkanlar çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank ak parti Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti tsk abd chp Koronavirüs Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar

Gürer: “Her Köye Veteriner Hekim”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na veteriner hekimlerin sorunlarıyla ilgili dört ayrı yazılı soru önergesinde bulundu.

Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu üyesi Gürer, “Her köyde veteriner hekim ve ziraat mühendisi olması tarım ve hayvancılığın gelişmesi ile sorunların aşılmasını sağlayacaktır” dedi. Gürer yönelttiği soru önergesinde, veteriner hekimlerin istihdam sorununa dikkat çekerek, bakanlığa kayıtlı veteriner hekim sayısını, veteriner hekim olmayan il ve ilçe müdürlüğünün olup olmadığı, bu yıl içinde veteriner hekim alımı yapılıp yapılmayacağını ve bir veteriner hekimin günlük ortalama tedavi edebildiği hayvan sayısının açıklanmasını istedi. Ayrıca Gürer, buzağı ölümlerini de meclis gündemine taşıdı.

"İstihdam Sorunu"

Özel ve kamu alanlarında hayvancılık alanında açılacak yeni işletmeler için veteriner hekim istihdam edilip edilmeyeceğini soran Gürer,  mezun olduktan sonra mesleğini yapmayan veya yapamayan veteriner hekim sayısın açıklanmasını istedi. Veteriner hekimlikte uzmanlık uygulamasının başlayıp başlamadığını da soran Gürer, bu konuda hangi aşamada olunduğuyla ilgili açıklama yapılmasını istedi.

“Veteriner Hekimlik İçin Çalışmalara İhtiyaç Var”

Avrupa Birliği İlerleme Raporu’nda “veteriner hekimlik hizmetlerinin uyumlaştırılması için kayda değer çalışmaya ihtiyaç vardır” ibaresinin bulunduğunu hatırlatan Gürer, bu konudaki aşamaların da hangi aşamada olduğunu sordu.

Öte yandan Gürer, “2018 yılında veteriner ve tarım müdürlüğünde ilgili branşlarda kaç mühendis alınacaktır? Varsa ne kadar personel için istekte bulundunuz?” sorularının da yanıtlanmasını istedi.

“Buzağı Ölümleri Engellenmeli”

Buzağı ölümleri için, ciddi takip ve çözüm sağlanmasını isteyen Gürer, salgın hastalıklar nedeniyle geçtiğimiz yıllarda 400 bin civarında buzağı kaybının olduğunu hatırlattı.

Türkiye’nin kırmızı et açığını kapatmak için ithalata yöneldiğini belirten Gürer, buzağılardaki salgın hastalığın önlenmesi halinde maddi kayıpların ve bu yolla oluşan cari açığın kapatılacağını ifade etti. Gürer önergesinde, “Salgın hastalıkları önlemek için çalışmalar yapılmakta mıdır? Yapılması planlanan çalışmalar varsa personel sayısı yeterli midir? Bütçeden ayrılan pay yeterli midir?” sorularını yöneltti.

Besicilerin en önemli sorununun buzağı ölümleri olduğunu belirten Gürer, “Ülkemizde %15’e ulaşan buzağı ölümleri önlenemiyor. Buzağı ölümü aynı zamanda besicinin buzağı başına verilen teşvikten de mahrum kalınmasına neden oluyor, besiciler mağdur. Keza Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM)  gibi KİT’lerde de sorun var. Konu çok yönlü incelenmeli. Bu sorunun çözüme kavuşturabilmesi halinde Türkiye’de et sorunu da sonlandırılmış olacaktır” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.