Öne Çıkanlar Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan MSB gündem başlıkları enflasyon Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş gündem özeti fırat kalkanı bugünün gündemi ihracat Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu

Ortadoğu'da demokratik toplumlar inşa edilmeli

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, DAEŞ ile mücadeleye ilişkin, "Mücadelenin yolu, ülkelerin tamamında demokrasiyi teşvik edecek çalışmaların önünü açmaktır, demokratik toplumların inşa edilmesidir" dedi

. TOKYO

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Sasakawa Vakfınca düzenlenen konferansta yaptığı "Yeni Bir Dünya Barışı Mümkün" başlıklı konuşmasının ardından, Japon katılımcıların sorularını yanıtladı.

"Dünya barışını gerçekleştirmek zordur ancak sizin Anadolu barışı için düşünceniz nedir?" sorusu üzerine Kurtulmuş, Anadolu'nun asırlar boyunca bir barış ve esenlik bölgesi olduğunu söyledi.

Türkiye'deki bir takım toplumsal farklılıkları da son zamanlarda ortadan kaldırmaya, bunları yakınlaştırmaya gayret ettiklerini vurgulayan Kurtulmuş, Türkiye'nin 30 yıldır bir terör örgütüne karşı mücadele verdiğini anlattı. "Türkiye'de bizimle birlikte barış içinde yaşayan Kürt kardeşlerimiz var. Yaklaşık 15 milyon Kürt kardeşimiz, belki daha fazla Türkiye toplumunun içinde, barış içinde yaşıyorlar" diyen Kurtulmuş, iktidarları döneminde Kürt kimliğinin üzerindeki inkar, ret ve asimilasyon politikalarının sona erdirildiğini kaydetti. Buna ilişkin sürdürdükleri demokratikleşme sürecini anlatan Kurtulmuş, Türkiye'de bu çerçevedeki etnik kimlik üzerinden devletin ayrıştırılmasının sona erdirildiğini belirtti. Kurtulmuş, "30 yıl boyunca devam eden bu terör faaliyetleri sonucu Türkiye'de 50 bin kişi öldü. Yaklaşık 1,2 trilyon dolar Türkiye ekonomik kayba uğradı. Şimdi takip ettiğiniz gibi, 2 hafta evvel nihai barış konusunda çok önemli bir açıklama yapıldı. Önümüzdeki günlerde bir açıklama daha yapılacak" ifadelerini kullandı. Türkiye'de 2 yıldır terör dolayısıyla kimsenin ölmediğini anımsatan Kurtulmuş, "Türkiye inşallah bu barışı sağladığı takdirde sadece Anadolu topraklarında barışı kalıcı olarak sağlamış olmayacak, aynı zamanda bütün bölge için çok güzel bir örnek ortaya koyacak" değerlendirmesinde bulundu. Suriye, Irak, Libya, Deneme bonusu Yemen'in bölünmüş olduğuna işaret eden Kurtulmuş, bütün bu bölge halkları bölünmenin içerisindeyken, Türkiye'nin 30 yıllık bir silahlı mücadeleden sonra bile birlikte barış içinde yaşanabileceğinin çok güzel bir örneğini ortaya koyacağını söyledi.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.