Öne Çıkanlar çin galatasaray beşiktaş MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank almanya chp Koronavirüs chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu ukrayna ankara abd

Tanrıkulu: Kaybedilen insanlar için Meclis araştırması açılmalı

ANKARA (ANKA) - CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Cumartesi Anneleri’nin kayıp çocuklarıyla ilgili taleplerine karşılık vermek üzere bir meclis araştırması açılmasını istedi.

Tanrıkulu TBMM Başkanlığı’na verdiği meclis araştırma önergesinde, Devlet adına görev yapan veya devletin yetkilendirmesi, desteği ve bilgisiyle hareket eden kişiler veya gruplar tarafından gözaltına alınan ya da kaçırılan veya başka herhangi bir biçimde özgürlüklerinden yoksun bırakılan ve gözaltında iken kaybolan vatandaşların akıbetinin incelenmesini, başlarına gelenlerin belirlenmesini, sorumluların ortaya çıkarılmasını, Cumartesi Anneleri’nin taleplerine şimdiye kadar neden cevap verilmediğinin ve kimlerin gerçekleri gizlediğinin araştırılmasını istedi.

Sezgin Tanrıkulu önergesinde Hasan Ocak adlı vatandaşın gözaltına alındıktan 55 gün sonra işkenceyle öldürülerek kimsesizler mezarlığına gömülen cesedinin  21 Mayıs 1995 tarihinde bulunmasından sonra, 27 Mayıs 1995 tarihinde Galatasaray Lisesi önünde kayıp yakınları ve insan hakları savunucularının başlattığı hareketin kamuoyunda “Cumartesi Anneleri” olarak bilinen, sivil itaatsizlik eylemine dönüştüğünü hatırlattı. Gözaltındayken yakınları kaybolan kişilerin seslerini duyurma çabası içinde olduklarını belirten CHP’li Tanrıkulu önerge gerekçesinde şöyle dedi:

“Cumartesi Anneleri’nin her hafta yaptıkları oturma eylemi, emniyet güçlerinin aşırı şiddet içeren tüm engelleme çabalarına rağmen 538. Haftadır. (Temmuz 2015 Tarihi itibariyle) devam etmektedir. Cumartesi Anneleri’nin oturma eylemleri, 7 Şubat 2009 tarihinden itibaren tekrar başlamış ve İstanbul, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Batman’da kayıp yakınlarıyla beraber halen devam etmektedir.

Ailelerin, gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alamadıkları çocuklarına/yakınlarına ne olduğunu öğrenmek  ve bu konuda devletten sorumluların ortaya çıkarılmasını istemesi, demokratik hukuk devletlerinde en temel haktır. Ülkemizde ise bu talepler devlet tarafından tam bir görmezden gelme politikası ile gündemden düşürülüp, unutturulmaya çalışılmıştır. Cumartesi Anneleri’nin, çocuklarının gözaltındayken kayboluşuna devletin ilgi göstermesi ve çocuklarının akıbeti ile ilgili iyi ya da kötü bir haber alma, gerçeği öğrenme isteklerine, devlet bugüne kadar sadece emniyet güçlerinin aşırı şiddet içeren engelleme çabalarıyla cevap vermiştir.”

Tanrıkulu demokratik bir ülkede, devletin vatandaşına karşı her türlü eyleminden sorumlu olduğunu bildirdi. Türkiye’de Cumartesi Anneleri’nin eyleminin nedenlerini anlamak ve kayıp edilen insanların akıbetlerinin araştırılması, sorumluların ortaya çıkarılması ve yargılanması için resmi kanallardan bu güne kadar hiçbir etkili çaba sarf edilmediğini anlatan Tanrıkulu, yaşam hakkının keyfi şekilde ortadan kaldırılması anlamına gelen zorla kaybetmelerin uluslararası sözleşmelerle men edildiğini belirtti.

CHP’li Sezgin Tanrıkulu, “Devlet adına görev yapan veya devletin yetkilendirmesi, desteği ve bilgisiyle hareket eden kişiler veya gruplar tarafından gözaltına alınan ya da kaçırılan veya başka herhangi bir biçimde özgürlüklerinden yoksun bırakılan vatandaşlarımızın akıbetinin incelenmesi, başlarına gelenlerin tespiti, Cumartesi Anneleri’nin haklı taleplerine şimdiye kadar neden cevap verilmediğinin ve kimlerin gerçekleri gizlediğinin araştırılması amacıyla bir Meclis araştırmasına ihtiyaç duyulmaktadır” dedi. (ANKA)

(ANL/ORH)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.