20 Temmuz'da İstinaf Sistemine Geçiliyor

TBMM Adalet Komisyonu, Ahmet İyimaya başkanlığında, Yargıtay ve Danıştay’ın yapısını değiştiren yasa tasarısını görüşmek üzere toplandı.

Komisyona tasarı hakkında bilgi veren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, söz konusu yasal düzenlemeye neden ihtiyaç duyulduğunu anlattı ve şunları söyledi: “Yüksek mahkemelerin iş yükü son günlerde arttı. 20 Temmuz'da istinaf sistemine geçilecek. Bu durumda Yargıtay ve Danıştay’ın iş yükü da azalacak ve bu durumda daire sayılarının yeniden belirlenmesi gereği ortaya çıkmıştır.”

Söz konusu düzenleme ile  Yargıtay ve Danıştay’ın iş yükünün büyük oranda azalacağını belirten Bozdağ sözlerine şöyle devam etti:
“Bu durumda daire sayılarının yeniden belirlenmesi gereği ortaya çıkmıştır. Yargıtay ve Danıştay’daki mevcut dosyalarını istinafa  göndermeyip kendileri çözecekler. Bu nedenle bazı dairelerin iş durumu dikkate alınarak  görevlerine devam edecek ve 3 yıllık kademeli geçiş  süreci olacak. Tasarıyla Yüksek Mahkeme üyeliğine süre getiriliyor. 12 yıllık süre belirleniyor ve süreleri biten üyeler yeniden seçilemeyecek. Hakim ve savcı adaylarına yazılı sınava ek olarak sözlü sınav getiriliyor. Terör suçları o ilin savcılığı tarafından soruşturulacak.”

Toplantıda tasarının geneli üzerindeki görüşmeler devam ediyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.