Öne Çıkanlar İyi Parti çin İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener kosgeb ak parti Op. Dr. Volkan Erdoğan İtalya Büyükelçisi Giorgio Marrapodi  Harp ve Vazife Malullerine Yapılacak 2021 Yılı Ek Ödemeleri BGMP 2021 FIVB Kadınlar Kulüpler Dünya Şampiyonası 2021 Türkiye Karting Şampiyonası İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi

24 Haziran’da Hem Milletvekilliği Hem Cumhurbaşkanlığı İçin Sandık Başına Gidilecek

 24 Haziran 2018 Pazar günü cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi birlikte yapılacak. TBMM altı yüz milletvekilinden oluşacak, yürütme yetkisi cumhurbaşkanı tarafından kullanılacak. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde ikinci oylama 8 Temmuz 2018 Pazar günü yapılacak.

600 Milletvekili Seçilecek

TBMM genel oyla seçilen altı yüz milletvekilinden oluşacak.

24 Haziran’da yapılacak seçimde 36 milletvekili çıkaracağı tespit edilen Ankara 3, 20 milletvekili çıkaracağı tespit edilen Bursa 2, 98 milletvekili çıkaracağı tespit edilen İstanbul 3, 28 milletvekili çıkaracağı tespit edilen İzmir ise 2 seçim çevresine bölünecek.

24 Haziran’dan Sonra Neler Değişecek

Birlikte yapılacak milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimleri sonucunda cumhurbaşkanının göreve başladığı tarihte yürürlüğe girecek değişiklikler şöyle:

"Yürütme yetkisi ve görevi, cumhurbaşkanı tarafından, Anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullanılacak ve yerine getirilecek. Cumhurbaşkanı devletin başı, yürütme yetkisi cumhurbaşkanına ait olacak.

Cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanları atayacak ve görevlerine son verecek. Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek.

Cumhurbaşkanı, seçildikten sonra bir veya daha fazla cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilecek.

Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olanlar arasından cumhurbaşkanı tarafından atanacak ve görevden alınacak. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde ant içecek. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, cumhurbaşkanı yardımcısı veya bakan olarak atanırlarsa üyelikleri sona erecek.

Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, cumhurbaşkanına karşı sorumlu olacak. Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri, teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenecek.

Millî güvenliğin sağlanmasından ve silahlı kuvvetlerin yurt savunmasına hazırlanmasından, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne karşı, cumhurbaşkanı sorumlu olacak. Cumhurbaşkanınca atanan Genelkurmay Başkanı, silahlı kuvvetlerin komutanı olup, savaşta 'Başkomutanlık' görevlerini cumhurbaşkanlığı namına yerine getirecek.

Millî Güvenlik Kurulu, cumhurbaşkanının başkanlığında, cumhurbaşkanı yardımcıları, Adalet, Millî Savunma, İçişleri, Dışişleri bakanları, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlarından oluşacak."

İttifak Oyları

24 Haziran’da yapılacak seçimde AK Parti ve MHP “Cumhur İttifakı”, CHP, Saadet Partisi, İYİ Parti “Millet İttifakı” adı altında girecek.

Aynı ittifak içerisindeki siyasi partilerin her birinin geçerli oyu, ittifakı oluşturan siyasi partilerin o seçim çevresinde tek başına aldıkları oy sayısına, ittifakın ortak oylarından gelen payın ilave edilmesiyle elde edilecek. İttifak yapan her bir partiye ortak oylardan gelen pay; ittifak yapan siyasi partilerin tek başına aldıkları oyun bu partilerin toplam oyuna bölünmesi ile elde edilen katsayının ittifakın ortak oyu ile çarpımı sonucu elde edilecek.

Baraj Hesaplaması Yapılmayacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi genel oyla seçilen 600 milletvekilinden oluşacak. Yüzde 10'luk barajın hesaplanmasında ittifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamı esas alınacak ve bu siyasi partiler için ayrıca baraj hesaplaması yapılmayacak.

Milletvekili Sayısında, İttifak Yapan Siyasi Partilerin Toplam Oyu Esas Alınacak

İttifakın elde edeceği milletvekili sayısının hesaplanmasında, ittifak yapan siyasi partilerin toplam oyu esas alınacak. İttifakın elde ettiği toplam milletvekili sayısı, ittifak yapan siyasi partiler arasında her birinin aldığı geçerli oy sayısı esas alınarak usule göre paylaştırılacak.

Cumhurbaşkanlığı İçin 6 Aday Yarışacak

Cumhurbaşkanlığı için Doğu Perinçek, Meral Akşener, Muharrem İnce, Recep Tayyip Erdoğan, Selahattin Demirtaş ve Temel Karamollaoğlu yarışacak.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde ikinci oylama 8 Temmuz 2018 Pazar günü yapılacak.

İkinci Oylamaya, İlk Oylamada En Çok Oy Almış İki Aday Katılacak

Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday, cumhurbaşkanı seçilecek. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci Pazar günü ikinci oylama yapılacak. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday, cumhurbaşkanı seçilecek.

İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılacak. İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılacak. Aday, geçerli oyların salt çoğunluğunu aldığı takdirde cumhurbaşkanı seçilecek. Oylamada, adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması halinde, sadece cumhurbaşkanlığı seçimi yenilenecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.