Öne Çıkanlar bugünün gündemi pkk azerbaycan cumhurbaşkanı erdoğan suriye Kent diyarbakır Ayyuka eNBE terörist akbank türkiye

5 Milyon Öğrencinin Kredi Borcu Meclis Gündeminde

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) borçlarını ödeyemeyen öğrencilerin sorununu Meclis gündemine taşıdı. 


CHP’li Bülbül’ün, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, genç işsizlik oranının yüzde 27,1 olduğunu ve Kredi Yurtlar Kurumu’ndan aldığı kredi borcunu ödeyemeyen öğrenci sayısının 5 milyona ulaştığı belirtti.  
Yaklaşık 280 bin üniversite mezunu hakkında yasal işlem başlatıldığını söyleyen Bülbül, “Kuruma 1961 yılından bu güne kadar kredi borçlarını ödeyemediği için 947 bin 173 kişi hakkında icra takibi başlatılmış. Yurtlarda yetersiz kontenjan nedeniyle mağdur olan öğrenciler mezun olduktan sonra da kredi borçları nedeniyle mağdur edilmektedir” dedi. 

CHP’li Bülbül Bakan Kasapoğlu’na şu soruları yöneltti:
1-    2015 yılı Ocak ayından 2019 yılı Kasım ayı başına kadar geçen sürede yıllara göre ayrı ayrı belirtilmek üzere Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan kredi kullanan kaç öğrenci bulunmaktadır?
2-    2015 yılı Ocak ayından 2019 yılı Kasım ayı başına kadar geçen sürede yıllara göre ayrı ayrı belirtilmek üzere Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan burs kullanan kaç öğrenci bulunmaktadır?
3-    Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan aldığı yükseköğrenim kredisinin geri ödemesini yapamayan kaç öğrenci bulunmaktadır? 
4-    Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan aldığı öğrenim kredisini ödeyemeyen ve haklarında yasal işlem başlatılan üniversite mezunu öğrenci sayısı kaçtır? 
5-    Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan aldığı yükseköğrenim kredisinin geri ödemesini yapamayan mağdur kişilerin, işsizlik ve ekonomik kriz de göz önüne alındığında kredi borçlarında bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? 
6-    Sosyal devlet ilkesi gereğince öğrenim kredisi ve öğrenim bursu ayrımını ortadan kaldırarak tüm öğrencilere karşılıksız burs vermeyi düşünüyor musunuz? 
7-    Bakanlığınızın yükseköğrenim yurtlarındaki kapasite yetersizliğiyle ilgili bir çalışması var mıdır? 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.