Öne Çıkanlar Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan galataport uyuşturucu seçim Çelebi Havacılık Çelebi Hava Servisi Genel Müdürü Osman Yılmaz Ford Otosan CFOsu Gül Ertuğ Çankırı mitingi 4 Mart 2024 Pazartesi Gündem Özeti Sıkıntı Dünya Çalışan Gazeteciler Günü

AB Bakanı Volkan Bozkır'dan 3 Milyar Euro Açıklaması

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Türkiye’ye verilecek 3 milyar avro için “Bu gelen para da Türkiye’de yol inşaatı, köprü inşaatı için kullanılacak değil. Suriyeli göçmenlere biz şu ana kadar 10 milyar dolar harcamış bir konumdayız. Avrupa Birliği şimdi bir karar ile karşı karşıya, kendi vicdanlarını tatmin için aslında bu 3 milyar avroyu Türkiye’ye veriyorlar” dedi.

Bakan Bozkır, çeşitli temaslarda bulunmak üzere gittiği Fransa’da TRT Haber’in canlı yayınına çıkarak, Avrupa Birliği’nin Suriyeli mülteciler için Türkiye’ye vereceği 3 milyar avro hakkında değerlendirmelerde bulundu. Yardım paketinin onaylanmasının ardından Bakan Bozkır, şunları söyledi:

-“SURİYELİ KARDEŞLERİMİZİN DAHA RAHAT ORTAMDA YAŞAMALARI İÇİN BU PARA HARCANACAK”-

“Geçen hafta İtalya’ya yaptığım ziyaret sırasında bu açıklanmıştı, dün de İtalya Başbakanı zaten İtalya’nın bunla ilgili bazı mülahazalarının karşılandığını açıklamıştı. 3 milyar avronun Şubat ayı sonu itibariyle Türkiye’ye verilebilir hale geleceği bu durumda ortaya çıkıyor. Bizim bunun harcaması için ihtiyaç listesi dediğimiz, çeşitli çalışmalarımızı biz zaten Avrupa Birliği Komisyonu’yla ve ülkelerle paylaştık. Bu ihtiyaç listesine mutabık kalınır kalınmaz bu meblağ Türkiye’ye intikal edecek ve mutabık kalınan yerlere harcanacak. Okullar, hastaneler, Türkiye’deki Suriyeli kardeşlerimizin daha rahat ortamda yaşamaları ve bulundukları yerlerde de bazı ilçelerimiz var ki Suriyeli nüfusu Türk nüfusunu geçti oradaki insanlarımızın da bu yeni durum karşısındaki yaşamlarında meydana gelen değişikliğin izalesi ve onların da huzura, rahata kavuşmaları için bu para harcanacak.”

-“AVRUPA BİRLİĞİ BUNU KENDİ AÇISINDAN VECİBE OLARAK GÖRDÜ”-

Bakan Bozkır, Türkiye’nin Avrupa’dan para istemediğini vurgulayarak şöyle devam etti:

“Bu gelen para da Türkiye’de yol inşaatı, köprü inşaatı için kullanılacak değil Türkiye bugün 820 milyar dolarlık bir milli gelire sahip bir ülke Suriyeli göçmenlere biz şu ana kadar 10 milyar dolar harcamış bir konumdayız. Ama bu 2 milyar avro bir anlamda yıllardan beri Avrupa Birliği’ni ikaz ediyoruz. Bu mültecileri biz insaniyet namına ülkemize davet ettik, yaşamlarını yitirmesinler huzur bulsunlar diye. Öyle bir nokta gelecek ki Türkiye’nin tek başına kaldırabileceği konumdan çıkacaklar ve Avrupa’ya gitmeye başlayacaklar ve nitekim bu gerçekleşti. Avrupa Birliği şimdi bir karar ile karşı karşıya, kendi vicdanlarını tatmin için aslında bu 3 milyar avroyu Türkiye’ye veriyorlar. Bir anlamda insaniyet dramı olan böyle bir durumda Avrupa Birliği bunu kendi açısından vecibe olarak gördü. Dolayısıyla bu parayı ben Türkiye’ye vereyim, Türkiye artık bunları göndermesin boyutunu çoktan aşmış bir konudur.”

-“DÜNYADA MÜLTECİLERİN SIRTINDAN PARA KAZANAN ÖRGÜTLER, ORGANİZASYONLAR VAR”-

Bakan Bozkır, sadece yardım paketi ile mülteci sorununun çözülmeyeceğinin altını şu ifadelerde çizdi:

“Dünyada 2.5 milyar avroluk bir mülteci organizasyonu vardır ve mültecilerin sırtından para kazanan örgütler, organizasyonlar vardır. Bu sadece Türkiye’nin önleyebileceği bir mücadele değildir. Biz illegal göçmenleri yakalıyoruz. Yaklaşık 4 bin kadar mülteci kaçakçısını tutukladık, önlemeye çalışıyoruz. Vize koyduk, çalışma müsaadesi verdik ama bu birlikte hareket edeceğimiz bir konudur ve ‘3 milyar avro Türkiye’ye verdik bizim artık yapacağımız bir şey yok’ gibi bir zihniyetin hiçbir şekilde geçerliliği yoktur. Çok daha büyük bir operasyonlar karşı karşıyayız bunu bu noktada çözemezsek bu çok daha büyük boyutlarda çözülemeyecek boyutlarda hepimizin karşısında olacaktır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.