Öne Çıkanlar uyuşturucu galataport Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk çalışma bakanı çanakkalede gelgit çanakkale boğazında sular çekildi Ford Otosan CFOsu Gül Ertuğ çanakkalede mülteci teknesi battı çanakkale ayvacık çanakkale çankaya belediyesi

AK Parti Başkanlık Sistemi Çalışmalarına Devam Ediyor

AK Parti’nin, 15 Temmuz askeri darbe girişiminin ardından bir süre rafa kaldırdığı “Başkanlık sistemi” tartışmaları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıklamaları ile yeniden hız kazandı. AK Parti’nin daha önce hazırladığı, “başkanlık sistemi” formülünden vazgeçiliyor. AK Parti  “partili cumhurbaşkanı” ya da “yarı başkanlık” formülünü masaya yatıracak. Karar ise Pazartesi toplanacak olan AK Parti MKYK’da verilecek.
 
AK Parti’nin gündemi değişti. Mini Anayasa çalışmaları devam ederken başkanlık sistemi tartışmaları yeniden başladı.
 
-BAHÇELİ RAHATLATTI-
 
ANKA’nın edindiği bilgilere göre, 15 Temmuz’un ardından başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere partililere, “Böyle bir süreçte başkanlık sistemi gündeme gelmemeli sonra halka ne deriz” talimatının ardından, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıklamaları siyasette yeniden başkanlık sistemi tartışmalarını başlattı. AK Partili kurmayların, “Beklenmedik anda geldi ama rahatlattı” şeklinde yorumladıkları Bahçeli’nin açıklamaları şimdi siyasette yeni bir gündem oluşturdu.
 
AK Parti içerisinde, çok benimsenmeyen “Başkanlık sistemi” metni şimdi yeniden yazılacak. Partili hukukçular, “elimizde bulunan mevcut başkanlık sistemi Türkiye ihtiyaçlarını karşılamıyor. Uzun süreden beri bu formülü değiştirmeyi düşünüyorduk. Türkiye’ye en uygun formül partili cumhurbaşkanı ya da yarı başkanlık sistemi” şeklinde yorumluyorlar.
 
-ÖNCE CUMHURBAŞKANI ARDINDAN MKYK  VE LİDERLER-
 
ANKA’ya verilen bilgilere göre, hafta sonu çok sayıda AK Partili hukukçu milletvekilinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bir araya gelmesi bekleniyor. Başkanlık sistemi  ile ilgili  formüllerin konuşulacağı toplantının ardından, Pazartesi günü AK Partinin en yetkili organı olan Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK)’da masaya yatırılacak. Ardından Başbakan Binali Yıldırım, CHP ve MHP liderlerinden randevu isteyecek. Başkanlık sistemi ile ilgili görüşlerini soracak.
 
-PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI FORMÜLÜ OLASILIĞI-
 
AK Partili kurmaylara göre; Türkiye şartlarında en uyu formülün, partili cumhurbaşkanlığı formülü olduğunu dile getiriyorlar. Hukukçu milletvekillerine göre partili cumhurbaşkanı ya da yarı başkanlık sistemi arasında bir fark olmadığını belirtiyorlar. Kurmaylara göre; partili cumhurbaşkanlığı formülü olasılıklar arasında en güçlü formül. AK Parti’nin daha önce hazırladığı başkanlık sistemi formülünden ise vazgeçildi görüşü ağırlık kazanıyor. Başkanlık sistemi ile ilgili metin Pazartesi toplanacak MKYK’dan sonra yeniden yazılacak.
 
-MİNİ ANAYASA PAKETİ DE ŞİMDİLİK BEKLEYECEK-
 
Öte yandan başkanlık sistemi ile ilgili AK Partili kurmaylar, MHP’li kurmaylarla resmi olmasa da temaslara bugünden itibaren başlayacak. Kulislerde yeniden yapılacak başkanlık sistemi ile ilgili anayasa değişikliği AK Parti ile MHP arasında yürüyecek.  Öte yandan,  15 Temmuz askeri darbe girişiminden sonra , AK Parti, CHP ve MHP’nin ortak metin üzerinde anlaştığı yaklaşık 7 maddelik mini anayasa paketi de şimdilik bekleyecek.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.