AK Parti Yeni Anayasa Çalışmalarını Yeni Yasama Dönemine Kadar Bekletecek

AK Parti, yeni anayasa çalışmalarını yeni yasama dönemine kadar bekletme kararı aldı. Ancak yaz boyunca üç ayrı koldan çalışmalarını devam ettirecek.  AK Parti çalışmalarını üç ayrı başlıkta, “Partili Cumhurbaşkanı” “yarı başkanlık sistemi” ve “başkanlık sistemi” üzerinden yürütecek.

ANKA’nın edindiği bilgilere göre; AK Parti yeni anayasa paketini Meclis’e ekim ayından sonra taşımayı planlıyor. AK Parti anayasa çalışmalarını, aynı zamanda Partinin Anayasa Komisyonu Başkanlığını da yapan, AB Bakanı Ömer Çelik ile sürdürecek. Komisyon yaz aylarında anayasa çalışmalarını devam ettirecek.

Üç Ayrı Başlıkla Anayasa

Partide kurulan anayasa çalışmalarını üç ayrı koldan devam ettirecek. Üç ayrı anayasa paketi hazırlanacak.

İlk pakette partili cumhurbaşkanının da olacağı 20 maddelik anayasa paketi olacak, AK Parti önceliği bu pakete verecek. AK Parti, Meclis’te anayasa değişikliği için gerekli olan 367’yi bulmasa da referandum sayısına ulaşacağından umutlu.

İkinci pakette ise, “yarı başkanlık sistemi”nin olması anayasa değişikliğinin 30 maddeden oluşması planlanıyor. AK Parti yarı başkanlık sisteminde karar verirse, Meclis’e sunmadan önce bu konuda MHP’nin desteğini arayacak. MHP’nin tavrına göre Meclis’e taşıyacak.

Partinin, Meclis’ten geçmesine en az ihtimal verdikleri, daha önce üzerinde çalışılan diğer bir anayasa paketinin içerisinde “başkanlık istemi ya da Türk modeli başkanlık sistemi” var.  AK Parti anayasa değişiklikleri üzerinde çalışmalarını sürdürecek.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.