Öne Çıkanlar Goggle medicana fransa LAZİO Peru Dışişleri Bakanı Ana Maria Sanchez suvul toplum kuruluşları POLİS EKİPLERİ celal adan binali yıldırım Panathinaikos esnaf 27 Aralık 2023 Gündem Özeti

AK Partili Muş’tan Bedelli Açıklaması: Ödenek Koymada Cumhurbaşkanı Yetkili

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, bedelli askerlikten 31 Aralık 1993 ve öncesinde doğanların faydalanabileceğini belirterek, “Buradaki gelir Hazine Bakanlığı’na aktarılacak, orada savunma sanayi veya Silahlı Kuvvetlerin ihtiyaçları konusunda Cumhurbaşkanına yetki verilmektedir. Ödenek koyma noktasında Cumhurbaşkanı yetkili kılınmaktadır” dedi.

AK Partili Muş, TBMM Basın kapısı önünde bedelli askerliğin de içinde bulunduğu torba yasa hakkında açıklamalarda bulundu. Yasa teklifinin TBMM Başkanlığı’na sunulduğunu belirten Muş, 18 maddelik teklifte Spor Toto teşkilatını ilgilendiren, yasa dışı bahisle mücadele konusunda beş, Milli Savunma Bakanlığı’nın subay kazandırma programı ile ilgili üç maddenin bulunduğunu kaydetti.

28 Gün Askerlik: İş Akitleri Fesh Olmayacak

Teklifte öngörülen askerlik süresinin 28 gün olduğunu aktaran Muş, “Bununla alakalı herhangi bir düzenleme olmayacaktır. 28 günlük temel askerlik eğitimi talep edilmektedir. Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bunu yerine getirecektir, bu tekliften faydalanmak isteyenler. Burada şunu söylemek lazım, kamuda ve özel sektörde çalışanlar askerlik hizmeti noktasında müracaat etmeleri durumunda bu kanun kapsamında değerlendirilecek ve kendileri ücretsiz izinli sayılacaklardır. İş akitleri fesh olmamış olacaktır. Rahat bir şekilde askerlik görevlerini yerine getirebileceklerdir” dedi.

Yaklaşık 1 Milyon 324 Kişiyi İlgilendiriyor

Engellilerden bedelli askerlik ücreti alınacağını ancak 28 günlük eğitimden muaf tutulacaklarını söyleyen AK Partili Muş, 31 Aralık 1993 tarihi ve öncesinde doğanların bedelli askerlikten yararlanacaklarını açıkladı. Bir önceki bedelli askerlik uygulamasında yaklaşık 200 bin kişinin başvuruda bulunduğunu ifade eden Muş, “Burada daha fazla bir rakamın müracaat etmesini beklemekteyim, onu ifade etmek isterim. Şu an itibariyle 1 milyon 324 bin civarında kişiyi ilgilendiren bir düzenlemedir bu. Geçmiş dönemlerdeki katılımın çok çok daha üzerinde olacağını düşünüyorum. Hem yaş hem bedel konusunda önemli bir düzenleme ve vatandaşlarımızın kahir ekseriyetinin istifade edebileceği şekilde düşünülen bir çalışmadır” şeklinde konuştu.

Askerlik Hizmetine Başlamamış Olanlar Müracaat Edecek

Silahaltında olanların bedelli askerlikten yararlanmasının söz konusu olup olmadığı konusunda Muş, “Bu dediğim tarihten önce olanlar zaten askerlik hizmetine başlamamış olanlar müracaat edecekler. Dolayısıyla askerlik hizmetine başlamamış olanlar istifade etmiş olacaklardır. Başlamış olanlar zaten bu süreç içerisinde” diye konuştu.

İşin Teknik Boyutuyla İlgili Yetki Bakanlığa Verildi

Bedelli askerlik merkezlerinin nereler olacağı yönündeki soru üzerine ise Muş, “Bununla ilgili usul ve esasları belirleme yetkisi Milli Savunma Bakanlığı’na verilecektir. Kendisi imkanları çerçevesinde müracaat eden vatandaşların bu görevi nerede yapacağı ile ilgili yeri onlar belirleyecektir. İşin teknik boyutuyla ilgili yetki bakanlığa verilmiştir” dedi.

AK Partili Muş, “28 günlük askerlik hizmeti nedeniyle işlerinden ayrılacaklara tazminat ödenecek mi?” şeklindeki soruya da, “Çalışma Bakanlığı’nın SGK ile yapacağı görüşmede belli olabilir” cevabını verdi.

“28 Günün İhtiyaç Olduğu Kanaatindeyiz”

Teklifin yürürlüğe girmesinin ardından üç ay içinde bedelli askerlik için müracaat edilebileceğinin altını çizen Muş, komisyon aşamasında 28 günlük sürenin iptal edilip edilmeyeceğine ilişkin soru üzerine şunları dedi:

“Bununla ilgili bir değişiklik şuan öngörmüyoruz. Temel askerlik eğitiminin her vatandaş tarafından yaptığımız görüşmelerde de Milli Savunma Bakanlığı’ndan da bu teklifleri hazırlıyorken ilgili kurumların da görüşünü almak durumundayız. Onların da görüşünü aldık. Silahlı kuvvetler, Genelkurmay Başkanlığı görüşleri doğrultusunda bu teklif hazırlanıyor. 28 günün ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz ve her vatandaşımız işine bir aylık ara vermek suretiyle bu görevini ifa edecektir. Zaten burada bir kolaylık da verilmektedir. Hem kamuda hem özel sektörde çalışan vatandaşlarımız için ücretsiz izin söz konusudur. Geldikleri zaman tekrar işlerine başlayabileceklerdir. Askerlikten dolayı iş akitlerinin feshedilmesi söz konusu değildir.”

Cumhurbaşkanına Yetki Veriliyor

AK Partili Muş, bedelli askerlik uygulamasından elde edilecek gelirin nerede kullanılacağı yönündeki soruya da şöyle cevap verdi:

“Buradaki gelir Hazine Bakanlığı’na aktarılacak, orada savunma sanayi veya Silahlı Kuvvetlerin ihtiyaçları konusunda Cumhurbaşkanına yetki verilmektedir. Ödenek koyma noktasında Cumhurbaşkanı yetkili kılınmaktadır. Oradaki ihtiyaçlara göre Cumhurbaşkanına bir yetki veriliyor ve Cumhurbaşkanının belirleyeceği istihkaklara göre burada bir dağılım söz konusu olacaktır. Vatandaşlar ücreti yatırdığı zaman Hazine Bakanlığı’nın hesaplarına yansıyacaktır. Oradan Cumhurbaşkanına yetki verilmesi suretiyle ilgili alanlara aktarılması söz konusu olacaktır.”

“Hayat Dinamiktir Kanunlar Da Dinamiktir”

Muş, daha önceki uygulamada zorunlu askerlik süresinin bulunmadığının hatırlatılması üzerine, “Bir öncekinde yoktu diğerlerinde vardı. İçerisinde bulunduğumuz dönem itibariyle o dönemin şartları içerisinde hazırlanan tekliftir. Hayat dinamiktir. Kanunlar da dinamiktir. İhtiyaçlara göre şekillendirilirler. Bugün ülkemizdeki genel durum noktasında 28 günlük temel askeri eğitimin gerekli olduğu kanaatindeyiz. Dolayısıyla 'daha önce yoktu şimdi niye var', o günkü şartlara göre kurumlardan aldığımız görüşlere göre belirlenen bir durumdur” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.