Öne Çıkanlar MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli İyi Parti YKS ak parti CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut İletişim Başkanı Fahrettin Altun İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener iktidar oy suriye Potoçki Sarayı ANZATSAN Mühendislik

Akşener: TBMM’yi 'Milli Ekonomi' Gündemiyle Toplantıya Davet Ediyorum

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Milli egemenliğimizi hedef alan bu ekonomik savaşa karşı, ben de milli egemenliğimizin kalesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni, 'Milli Ekonomi' gündemiyle toplantıya davet ediyorum” dedi.

İYİ Parti lideri Akşener, Amerika’nın uyguladığı yaptırımlar sonrası yaşanan Dolar krizi ile ilgili İYİ Parti Genel Merkezinde basın toplantısı düzenledi. Ay başında 325 Dolar olan asgari ücretin yaşanan gelişmelerle 14 gün sonra 246 Dolara indiğini belirten Akşener, “AK Parti hükümetlerinin, son 16 yılda, ülkemizin gerçekleri ve potansiyeline uygun ekonomi politikaları yerine, günü kurtarmayı hedefleyen ve sorunları da ‘dış güçlere’ havale eden anlayışıyla, ne yazık ki bu günlere geldik” dedi.

"50 Papazın Tutuklu Olması Bile Böyle Bir Krize Neden Olmazdı”

Dolar krizinin ve ekonomik sorunların kaynağı ve sorumlusu “Cumhur İttifakı” diyen Akşener, şöyle konuştu:

“Bu durumun vebalini ülkemizin ve vatandaşlarımızın çekmemesi için; ‘İktidarda olsaydık devralacağımız enkazı toparlamak için neler yapardık’ sorusuna ışık tutacak şekilde, bir dizi önlem önerisinde bulunacağım. Malumunuz üzere; Ekonomimizin kırılganlığı, Amerika Birleşik Devletleri’yle ilişkilerimizde yaşanan gerilimle daha da arttı. Her ne kadar Erdoğan yönetimi ekonomik krizi ‘Amerikalı papaz’ meselesinin arkasına saklamaya çalışsa da eğer Türk ekonomisi doğru yönetilseydi, yanlış politikalar ile dış borç batağına sürüklenmese idi, cari açık bu seviyelere gelmese idi, bir değil 50 papazın tutuklu olması bile böyle bir krize neden olmazdı.

“Söylediklerimiz Bugünlerde Bir Kez Daha Doğrulandı”

Trump, Erdoğan yönetiminin neden olduğu ekonomik zafiyetimizi kullanarak esasen var olan bir krizi ağırlaştırmıştır. Bu süreçte, diplomatik hataların, sadece siyasi değil, ekonomik maliyetlere de yol açtığını, yaşayarak gördük. Bu nedenle, iktidarı bir kez daha dış politika kararlarında sağduyu ve ciddiyete davet ediyor ve diyoruz ki; akılcı olun. Sorunlarımızın çözümü, göstereceğiniz basiret ve dirayete bağlıdır. Ekonomi yönetiminde inkar ve kibre, dış politikada öfke ve hezeyana yer yoktur. Tek adam sisteminin ülkemiz açısından ortaya çıkaracağı sorunları hep anlattık. Hukuk devleti olmanın, kuvvetler ayrılığının önemini defalarca anlattık. Beş bin yıllık devlet geleneği olan Türkiye’yi, her alanda tek kişinin iki dudağından çıkacak söze mahkum etmenin, büyük riskler doğuracağına işaret ettik. Üzülerek söylüyoruz ki, söylediklerimiz bugünlerde bir kez daha doğrulandı.”

“Yeni Ekonomik Model İç Ve Dış Piyasalarda Büyük Bir Hayal Kırıklığı Yarattı”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Cuma günü yaptığı yeni ekonomik model sunumuna değinen, Akşener şunları kaydetti:

“Cuma günü, büyük beklentilerle, Damat Berat tarafından yapılan ‘Yeni Ekonomik Model’ sunumu, iç ve dış piyasalarda büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Ekrana getirilen bir daire üzerinden anlatılmaya çalışılan yeni modelin, kendi içinde tutarlılığı olmadığı gibi; neyin, nasıl, hangi ekonomik önceliklerle ve hangi zaman diliminde yapılacağına dair, herhangi bir bilgi de içermemiştir. Maalesef, bir ‘Kötü yönetişim ve iletişim’ faciası yaşanıyor. Bedelini ise 81 milyon vatandaşımız ödüyor. Ortada ciddi bir tahribat var. Ama tek sorumlu ‘Dış güçler’ bunun hesabını kim verecek? Bunun hesabı kimden sorulacak?

“Doğru Tedavi Ancak Doğru Teşhisle Mümkündür”

İYİ Parti olarak, piyasalara likidite sağlamak açısından, Merkez Bankası ve BDDK’nın aldığı önlemlerin yerinde olduğunu, yetersiz kaldığını görüyoruz. Bu adımların, vakit geçirilmeden, orta vadeli plan, mali program ve strateji programıyla desteklenmesi gerekir. Bu amaçla, Cumhurbaşkanı’na ve ekonomi yönetimine çağrımızdır; Tüm mekanizmalarıyla hukuk devletini işlevsel hale getiriniz. Bu, güvenin yeniden tesisi için hayati önemdedir. Dış politikada milli çıkarları göz önüne alıp, tansiyonu yükselten hamasetten vazgeçiniz. Doğru tedavi ancak doğru teşhisle mümkündür. Doğru programlar da ancak doğru verilerle yapılabilir. Bu sebeple, TÜİK’in ürettiği verileri, iç siyasette kullanmak için değil, yerinde kullanmak üzere ve veri güvenirliği açısından, bir an önce Avrupa Birliği standartlarına yükseltiniz. Merkez Bankası, BDDK, SPK ve TMSF gibi özerk kurumlarla devlet kurumlarında, uzun zamandır terk ettiğiniz liyakat anlayışını tesis ediniz. Sorunlar ehil ellerle çok daha hızlı ve etkili çözülür. Acil kaydıyla, Merkez Bankası’nın enstrüman bağımsızlığını sağlayınız.

“‘Varlık Fonu’ Sayıştay Denetimine Tabi Kılınmalı”

Yeni ekonomi programında büyümenin, üretim tabanlı planlanması, dijital dönüşümün sağlanarak sanayi 4.0 hamlesinin yapılması. Yeni ekonomi programında ülkemizin tarımda yeniden kendine yeterli olacak şekilde üretim planlamasından başlayarak tüketime kadar olan zincirin her halkasını kapsayacak bütüncül bir tarım politikasının oluşturularak, tarımsal üretimde kullanılan tohum, tarım ilaçları ve kimyasallarıyla, giderek uluslararası piyasanın kontrolüne ve tekeline geçmektedir. Üretimlerde yerli, GDO’suz ve hibrit olmayan eski tohumlara dönülmeli, gereksiz ilaç ve hormon kullanımından vazgeçilmelidir. Bütçe disiplininin yeniden tesis edilmesiyle, ‘Varlık Fonu’ ve benzeri kurumlar tasfiye edilerek, varlıkları bütçe içine alınmalı, Sayıştay denetimine tabi kılınmalıdır.”

“Hatayı Cumhurbaşkanı’nın Yapması Kurumsal Hal Aldığını Göstermekte”

Kamu kurum ve kuruşlarında kullanılan makam araçlarından, israfa ve yolsuzluğa yol açan verimsiz harcamalardan ve “çılgın projelerden” vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen Akşener, kamu özel sektör işbirliğiyle yapılacak olan projelerde ihalelerde sadece Türk Lirası kullanımına geçilmesinin elzem olduğunu ifade etti. “Piyasa dışı kontrolleri ve kısıtlamaları düşündürecek açıklamalardan uzak durulmalıdır” diyen İYİ Parti lideri Akşener, açıklamasına şöyle devam etti:

“Önceki gece tanık olduğumuz gibi; Damat Berat’ın, sosyal medya dedikodularından ibaret olan, ‘Döviz hesaplarına el konacağı’, ‘Döviz hesaplarının Liraya çevrileceği’ gibi iddiaları, Bakan sıfatını unutup, damat sıfatıyla dillendirmesi, vatandaşı ve piyasaları tedirgin etmiştir. Nitekim, ateşi yükselten bu acemiliği fark edenler devreye girerek, gece yarısı bir açıklama yapma ihtiyacı hissetmişlerdir. Ancak, bu kurumsal açıklamanın ertesi günü, aynı dedikoduları dillendirerek, aynı hatayı Cumhurbaşkanı’nın da yapması, hatanın münferit değil, kurumsal bir hal aldığını göstermektedir. Devleti yönetenler, bu kadar gergin bir ortamda, bu tür acemiliklerin, nasıl kırılganlıklara ve sarsıntılara sebep olacağını görmek, bilmek ve buna uygun davranmak zorundadır.

“Türkiye ‘Tek Adam’dan Büyüktür”

Bilinmelidir ki; Türkiye ‘Tek Adam’dan ibaret değildir. Ve Türkiye ‘Tek Adam’dan büyüktür. Aziz milletimizin huzurunda, karşı karşıya olduğumuz tabloda, toplumsal mutabakatın zamanının geldiği inancıyla, tüm siyasi partileri, ülkenin sorunlarının çözümünde ortak çalışmaya davet ediyorum. Bunun ilk adımı olarak da; Görüş ve önerimiz mahfuz kalmak kaydıyla, iktidarın tarifiyle, milli egemenliğimizi hedef alan bu ekonomik savaşa karşı, ben de, Milli Egemenliğimizin kalesi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni, ‘Milli Ekonomi Gündemi’yle toplantıya davet ediyorum."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.