Öne Çıkanlar terörist Covid19 cumhurbaşkanı erdoğan Koronavirüs türkiye vakıfbank merkez bankası abd esnaf TarımÜFE 10 Kasım amerika

Anayasa Komisyonu Toplandı

Anayasa Mutabakat Komisyonu, ikinci toplantısını yapmak üzere bir araya geldi. Toplantıda çalışma takvimi ve nasıl çalışılacağına ilişkin usul ve esaslar belirlenecek, yeni anayasa için nasıl bir yol izleneceği, çalışmaların hangi usul ve esaslara dayanacağı masaya yatırılacak. Toplantıda ayrıca, komisyonun hangi günler çalışacağı da belirlenecek.

Anayasa Mutabakat Komisyonu, Meclis Başkanı İsmail Kahraman Başkanlığı’nda toplandı. Toplantıya AK Partili üyeler Cemil Çiçek, Abdülhamit Gül ve Ahmet İyimaya, CHP’li üyeler Ömer Süha Aldan, Bülent Tezcan ve Namık Havutça, HDP’li üyeler Garo Paylan, Mithat Sancar ve Meral Danış Beştaş ile MHP’li üyeler Oktay Öztürk, Kadir Koçdemir  ve Mehmet Parsak katıldı. 


Toplantı öncesi açıklama yapan komisyon üyesi AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülhamit Gül, bugünkü toplantıda “usul ve esasları” konuşacaklarını belirterek şöyle dedi:  

“Yol haritasını belirleyeceğiz. Anayasaya makyajı için biraraya gelmiyoruz. Milletin mevcut anayasadan bağımsız insan haklarına saygılı, sistem değişikliği ihtiyacı vardır. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi sistem değişikliği ihtiyacını çıkarmıştır.İstikrarlı yönetim açısından başkanlık sistemi konuşulmalı. Başkanlık sistemini masaya getireceğiz. Bu da siyasi ekonomik istikrar için çok önemli. Parlamenter sistem demokratik kazanımlarıı taşıyamamakta. Üniter yapıyı koruyan bir sisteme ihtiyaç var.”

Gül, yeni anayasa çalışma süresinin Meclis'in tatilde olduğu 1 Temmuz'a kadar olacağını ya da 6 ay olarak bir süre belirlenebileceğini kaydetti. 

Komisyonun CHP’li üyesi Bülent Tezcan da sürece sadece anayasa süreci olarak bakmadıklarının altını çizerek şöyle dedi:  

“Türkiye'nin darbe hukukundan arınmasını istiyoruz. Adı da bir mutabakat değil, Türkiye'yi darbe hukundan arındırma komisyonu olabilir. Bütün alt mevzuatla birlikte parlamenter demokrasiyi güçlendirecek bir calışma olmasını istiyoruz. Süre meselesini toplantıda görüşürüz. Mesele çalışmanın kapsamı ve aslolan da budur.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.