Öne Çıkanlar AİLE Covid19 gündem özeti CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk chp niğde milletvekili ömer fethi gürer çiftçi binali yıldırım cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Hüddam 3: Lamia Sebahat Aydın İrlandayı Avrupanın Bulut Merkezi Yapacak

Anayasa Mesaisi Başlıyor

TBMM Genel Kurulu’nda, cumhurbaşkanlığı sistemini öngören anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri bugün başlıyor. Görüşmelerin 15 gün sürmesi bekleniyor.
 
Genel Kurul bugün saat 14.00’te açılacak ve teklifin tümü üzerindeki görüşmeler yapılacak. Cumhurbaşkanlığı sistemini öngören anayasa değişikliği görüşmeleri sırasında TBMM’ye ziyaretçi alınmayacak. TBMM’ye  Salı günleri grup toplantı zamanları hariç görüşmeler tamamlanıncaya kadar Türkiye Büyük Millet Meclisine görevliler hariç geçici ve daimi giriş kart sahipleri ve ziyaretçi alınmayacak. Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki teklifler Genel Kurul’da iki defa görüşülüyor.
 
Anayasada Değişiklik Tekliflerinin Kabulü
 
Anayasada değişiklik tekliflerinin birinci ve ikinci görüşmelerinde, maddelerin kabulü ile ikinci görüşmenin sonunda tümünün kabulü üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun gizli oyu ile mümkün olacak.
 
Birinci görüşmede gerekli çoğunlukla kabul oyu alamayan bir madde, ikinci görüşmede de gerekli çoğunlukta kabul oyu alamamışsa reddedilmiş olacak.
 
İkinci görüşmede yalnızca maddeler üzerinde verilmiş değişiklik önergeleri görüşülecek, birinci görüşmede üzerinde değişiklik teklifi bulunmayan bir madde hakkında ikinci görüşmede önerge verilemeyecek.
 
Teklif hakkında verilen değişiklik önergesinin kabulü halinde, kabul için gerekli beşte üç çoğunluğun tespiti için bu önergenin oylanması gizli oylama suretiyle tekrarlanacak.
 
Referandum İçin 330 Vekilin Oyu Gerekiyor
 
Meclis tarafından üye tamsayısının beşte üçü (330) ile veya üçte ikisinden (367) az oyla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki kanun, Cumhurbaşkanı tarafından Meclis’e iade edilmediği takdirde halkoyuna sunulmak üzere Resmî Gazete'de yayımlanacak.
Meclis’te AK Parti’nin 317, MHP’nin 39 milletvekili bulunuyor. 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.