Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası Hakkari HAVA HAREKATI erdoğan çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan atatürk kızılay operasyon başbakan binali yıldırım

Anayasa Mutabakat Komisyonunu Meclis Başkanı Sonlandırdı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, “Sayın Meclis Başkanı artık bu çerçevede bu masanın devam etmesi mümkün değildir dedi, Meclis Başkanı sonlandırdı. Sayın meclis başkanı bugün son cümle olarak bu komisyonun artık çalışması sona ermiştir dedi. Onun üzerine herkes masadan kalktı” dedi.

CHP’li Tezcan, bir canlı yayına telefonla bağlanarak, Anayasa Mutabakat Komisyonu’nun dağılma sürecine ilişkin açıklamalar yaptı.

ÜÇ TEMEL ŞART-

Tezcan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a yazdığı mektupta CHP’nin tutumunu net bir şekilde ifade ettiğini belirterek şunları kaydetti:

“Aslına bakarsanız Sayın Başbakan Davutoğlu’nun genel başkanımızı ziyareti sırasında bir Anayasa çalışmasını yeniden gündeme getirdiğinde Sayın Genel Başkanımız ‘Anayasa darbe hukukunun bir parçasıdır, bütün darbe hukukunu birlikte ele almamız ve eş zamanlı bir çalışma yürütmemiz lazım sadece Anayasayı yapmak sorunu çözmüyor’ diye ayrıntılı bir açıklama yapmıştı. Sayın Başbakan’da bu konuda ‘Bizim de bir demokratikleşme paketi çalışmamız var, haklısınız’ dedi ve böyle bir ön mutabakat oluşmuştu. Bu komisyonun oluşması bu ön mutabakat üzerine Sayın Meclis Başkanı’nın Genel Başkanlara yazdığı mektupla oldu. Genel Başkanımız bu mektuba cevaben yazdığı bizi görevlendirdiği yazıda çok açık bir şekilde üç hususu vurguladı. Birincisi Türkiye’yi darbe hukuku arındırma çalışması yapılması gerekir ve bu komisyonun bu çerçevede sadece Anayasa değil darbe hukukundan arınmayla birlikte böyle bir çalışmayı yürütmesi gerekirdi. İkincisi kurucu iradeden vazgeçmeyiz, kurucu ilkelerden vazgeçmeyiz bu çerçevede Anayasanın ilk üç maddesinde ifadesini bulan, dördüncü maddeyle de değiştirilemeyeceği ifade edilen kurucu iradenin temel ilkelerini tartışma konusu yapmayın, böyle bir çalışmada olmayın. Üçüncüsü de hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığına dayalı parlamenter sistem üzerinden bir Anayasa yaparız dedi. Bu üç temel şartla bizi görevlendirdi ve biz bu çerçevede komisyon çalışmalarına başladık. Başından itibaren bunu vurguladık.”

“60 MADDE DEĞİŞİKLİĞİNİ BİR AY İÇERİSİNDE TAMAMLAYALIM”-

Genel Başkan Yardımcısı Tezcan, kurucu iradenin tartışılmayacağını ifade ettiklerini vurgulayarak şunları söyledi:

“Darbe hukukuyla ilgili çalışmayı eş zamanlı yürütebiliriz bunun yöntemleri bulunur dedik. Bu noktada bir mutabakat sağlanmadı. Bu noktada mutabakat sağlanmayınca bir başka öneri getirdik. Bu komisyon 24. Dönem çalışmalarında mutabık kalınan 60 madde var. Gelin bu 60 maddeye yargıyla ilgili acil ihtiyaçlar varsa onları da ekleyelim. O 60 maddeyi birlikte mevcut Anayasa içine yerleştirsin bu komisyon, 60 madde değişikliğini bir ay içerisinde tamamlayalım, geçirelim. Bu komisyonun çalışma alanını bununla tamamlayalım. 60 maddeyi geçirelim, buna çünkü liderler de daha önce olabilir diyorlardı beyanatları vardı, buna da yanaşmadılar.”

“BİZ MİLLETİN PARASINI, MALINI, BEKLENTİSİNİ BOŞA MI ÇIKARACAĞIZ”-

Tezcan, sözlerine şöyle devam etti:

“Bakın tablo çok açık. Sayın Cumhurbaşkanı diyor ki ‘Ben iki ayda bir Bakanlar Kurulu’nu toplayacağım’ AKP’nin Genel Başkan Yardımcısı diyor ki ‘Haziran ayında uzlaşma sağlanamazsa başkanlık rejiminde, bir yeni seçim olur’ AKP ısrarla başkanlık rejimi meselesini getiriyor. Böyle bir tablo içerisinde biz milletin parasını, malını, beklentisini boşa mı çıkaracağız yoksa iş mi yapacağız? Nerede anlaşamayacağımız bugünden belliyse bunu bu günden tespit etmek önemli. Hükümet sisteminde anlaşmadan bir şey yapmak mümkün değil işin başında.”

“MECLİS BAŞKANI SONLANDIRDI”

 “Biz masada öncelikle bu masanın verimli olması ve sonuç alması için elimizden gelen en doğru yöntemi getirdik, elimizden geleni yaptık” diyen Tezcan, masanın nasıl dağıldığını şöyle ifade etti:

“6 ay sonra bozulacağını bile bile Anayasacılık oynamanın bir alemi yok. Onun için parlamenter sisteme üç parti anlaşıyor, 24. Dönemde de aynısı söylendi. Bu dönem sadece AKP’den kaynaklı bozulmuş. Sayın Meclis Başkanı artık bu çerçevede bu masanın devam etmesi mümkün değildir dedi ve çalışmayı, komisyonu sonlandıran, komisyonu kuran iradedir. Meclis Başkanı sonlandırdı. Sayın meclis başkanı bugün son cümle olarak bu komisyonun artık çalışması sona ermiştir dedi. Onun üzerine herkes masadan kalktı.”

“BU İŞİN BAŞKANLIK KAMPANYASININ YAN KOL FAALİYETİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİNE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”

CHP’li Tezcan, yeni Anayasa çalışmalarına hangi şartlarda katkı sağlayacaklarını şöyle açıkladı:

“Parlamenter demokrasi ekseninde, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığını sağlayacak bir Anayasa çalışmasında darbe hukukuyla hesaplaşma konusundaki bir çalışmada veya 60 maddeyi birlikte geçirelim noktasındaki bir çalışmada bizim katkımız her zaman devam edecek. Sadece başkanlık kampanyasının bir yan kol faaliyeti olarak dönüştürülmesine bu işin müsaade etmeyeceğiz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.