“Anayasaya Oy Verenler Karşı Devrime Oy Verecek”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, anayasa teklifine ilişkin, “Bu teklife oy verenler, 23 Nisan 1920 iradesine, 29 Ekim 1923 iradesine, 1946’da geçilmiş olan demokrasiye, Türkiye’nin 250 yıllık saray egemenliğinden halk egemenliğine geçiş mücadelesinin aleyhine yani karşı devrime oy verdiklerini bilerek verecekler” dedi.
 
CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında genel merkezde toplandı. Toplantının ardından basına açıklamalarda bulunan Böke, Türk askerlerinin terör örgütü İŞİD tarafından yakıldığı iddia edilen görüntülerle ilgili henüz hükümetten ve Genelkurmay Başkanlığı’ndan bir açıklama gelmediğini belirtti. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’un açıklamalarına da tepki gösteren Böke, “Mehmetçiğin akıbetini soranlara da ‘ayağınızı denk alın’ dediler, açıkça tehditte bulundular. Bir hükümet vatandaşlarına tehdit savuramaz. Türkiye, çocuklarının akıbetini sorar. Çocuklarımızın akıbetini soramadığımız bir Türkiye’yi reddediyoruz. Bir kez daha soruyoruz, nerede çocuklarımız? O  görüntüler gerçek mi?” diye sordu.
 
“Koltuk İçin Duyulan Endişe Cumhuriyet İçin De Duyulsun”
 
Görüşmeleri devam eden Anayasa değişikliği teklifine değinen Selin Sayek Böke, “O kadar ciddiyetsiz ki yapılan iş, bu anayasa teklifi 16 gün içerisinde çürüdü, teklif madde madde dökülmeye başladı. Cumhuriyeti yıkan teklifin ilk dökülen maddesi de ne yazık ki milletvekillerinin kendi koltuklarıyla ilgili oldu. Milletvekillerinin koltukları için duydukları endişeyi cumhuriyetimizin ve demokrasimizin geleceği için de duymalarını diliyoruz” dedi.
 
“Gazi Meclis’i Vuran F-16’ların Bombaları 2010 Referandumunda Yüklendi”
 
Bu şekilde yapılan anayasanın ülkeye huzur, refah, barış ve zenginlik değil felaket getireceğini savunan Böke, “12 Eylül 2010 referandumunda ‘yapmayın’ demiştik, ‘yanlış yapıyorsunuz’ demiştik, muhalefeti dinleyin’ demiştik. Aynı bugünkü havayla anayasayı değiştirdiler, 15 Temmuz’u hep beraber yaşadık. 15 Temmuz’da, Gazi Meclis’i vuran F-16’ların bombaları 12 Eylül 2010 referandumunda yüklendi. Yargıyı FETÖ’ye 2010 referandumuyla zimmetlediler. Bunları biz söylerken aynı bugün komisyonda olduğu gibi ‘siz bilmezsiniz, biz biliriz’ dediler, sonuçta ‘halk karar verecek’, ‘halkın dediği olacak, siz konuşmayın’ dediler. Darbeler, iç savaşlar, toplumsal kargaşalar, siyasi suikastler hep demokrasinin olmadığı diktatörlüklerde olur. İşte mücadelemizin ne kadar haklı olduğunu gösteren sonuçlar ortada” diye konuştu.
 
“Bu Vebali Üstlenenleri Milletin Ve Tarihin Önünde Mahkum Edeceğiz”
 
Bu teklifin hükümetin iddia ettiği gibi bir sistem değişikliğinden ibaret olmadığını, bu teklifin bir rejim değişikliği teklifi olduğunu ifade eden Böke, “Bu teklif 29 Ekim 1923’te kurulan Türkiye Cumhuriyeti’ni ortadan kaldırıyor” dedi.
 
Böke, “Biz, bu vebali üstlenenleri milletin ve tarihin önünde mutlaka mahkum edeceğiz. Herkes dürüst olacak. Herkes açık olacak. Bu teklife oy verenler 23 Nisan 1920 iradesine, 29 Ekim 1923 iradesine, 1946’da geçilmiş olan demokrasiye, Türkiye’nin 250 yıllık saray egemenliğinden halk egemenliğine geçiş mücadelesinin aleyhine yani karşı devrime oy verdiklerini bilerek verecekler. Bu teklife olumlu oy verenler bu vebali tarih önünde üstlenmeye hazırlarsa oy verecekler” diye konuştu.
 
“Milyonlar Asla Geçit Vermez”
 
Bu teklifin Meclis’ten geçmeyeceğine inandıklarını söyleyen Böke, şöyle devam etti:
 
“Çünkü her ne kadar baskı altında olurlarsa olsunlar AKP ve MHP milletvekilleri içinde de oy kabininde vicdanlarıyla baş başa kaldıklarında cumhuriyetin, Meclis’in ve demokrasinin yok edilmesine ‘hayır’ diyecek olan vicdanlı, vatansever birçok vekil var. Biz biliyoruz ki Meclis’teki milletin vekilleri cumhuriyeti ve demokrasiyi yok etmek için değil, korumak için milyonlar tarafından seçildiler. Bu milyonlar bu teklife asla geçit vermezler.
 
Bu ülkenin cumhuriyetçileri, ilericileri, demokratları, yurtseverleri, milliyetçileri, Atatürkçüleri olarak Türk devriminin sahibi ve takipçileri olarak bu mücadeleye hazırız. Biz bu mücadeleyi cumhuriyeti kuranlar kadar kararlı bir biçimde kazanmakta emin adımlarla yürüyoruz. Verilen bu mücadele tek adam rejimine karşı bir cumhuriyet mücadelesidir, diktatörlüğe karşı bir demokrasi mücadelesidir. Verdiğimiz bu mücadele bir ailenin egemenliğine karşı halkın egemenliğinin mücadelesidir, baskıya karşı herkes için özgürlük mücadelesidir.”
 
Böke, bir gazetecinin, “Türkiye’nin Suriye politikasının batı ekseninden Rusya eksenine kaydığı değerlendirmelerini nasıl okuyorsunuz?” sorusuna ise “Gecikmiş olsa da bu yöne doğru atılmış adımların her birinin Türkiye’nin güvenliği açısından değerli olduğunu düşünüyoruz ve diliyoruz ki bundan sonra da Türkiye’nin saygınlığının, sınır güvenliğinin korunduğu ve önceliğin vatandaşların canı olduğu adımlar atılsın” yanıtını verdi.
 

Anahtar Kelimeler:
Chp MykChp 2016 Son Myk
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.