Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım yapı kredi atatürk soner çetin operasyon azerbaycan KENAN DOĞULU öğretmen

Ankara Bağımsız Milletvekili Nazlıaka, Uyduda Erotik Yayın iddiasını Meclis'e Taşıdı

Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, Türksat uydusu üzerinde parçalanıp bölünerek satılan frekanslarda erotik yayınlar bulunduğu iddiasını, Başbakan Binali Yıldırım'ın yazılı olarak cevaplamasını istediği bir soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

Nazlıaka: Türksat’tan toplu kapasite alan bazı yayın kuruluşları ve platformlarınınlisansız kanallara frekans sağladığı, bu kanalın yasaklanmış bitkisel ürünler tanıtım ve satışını yaptığı, erotik yayınlar gerçekleştirdiği, telefon üzerinde bağlantı kurularak kumar oynatıldığı iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur? Doğru ise bu yayınların durdurulması için bu güne kadar hangi önlemler alınmıştır? Kaç kanalın yayını kesilmiştir?
Aylin Nazlıaka: Terörle ilgisi olmadığı halde bu durum gerekçe gösterilerek bazı muhalif kanalların yayınlarının kesildiği bilinmektedir. Bu durumun düzeltilmesi için ivedi olarak nasıl bir önlem alınacaktır? Terörle ilgisi olmayan bu kanaların kapatıldıkları süre içerisinde uğradıkları zarar nasıl tazmin edilecektir?"

Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, Türksat uydusu üzerinde parçalanıp bölünerek satılan frekanslarda erotik yayınlar bulunduğu iddiasını bir soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Nazlıaka, "Terörle ilgisi olmadığı halde bu durum gerekçe gösterilerek bazı muhalif kanalların yayınlarının kesildiği bilinmektedir. Bu durumun düzeltilmesi için ivedi olarak nasıl bir önlem alınacaktır? Terörle ilgisi olmayan bu kanaların kapatıldıkları süre içerisinde uğradıkları zarar nasıl tazmin edilecektir?" diye sordu.
Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesinde RTÜK'ün radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetleri sektörünü düzenleyen ve denetleyen, idarî ve malî özerkliğe sahip, tarafsız, kamu tüzel kişiliğine haiz bir kurum olduğunu hatırlattı.
    
Radyo, televizyon alanında faaliyet gösteren Türksat'ın ise (Uydu Haberleşme ve Kablo TV İşletme A.Ş.), Türksat uyduları ve diğer uydular üzerinden her türlü uydu haberleşmesini gerçekleştiren uydu operatörlerinden biri olduğunu belirten Nazlıaka, ülkede radyo ve televizyon yayıncılığıyla doğrudan ilgili olarak bu iki kurumun iş ve işlemleriyle ilgili şikayetlerin son dönemlerde iyice arttığını bildirdi. Nazlıaka, şu iddialarda bulundu:
"Kendi yağıyla kavrulmaya çalışan, kıt kaynaklar ve olanaksızlıklar içinde yayın hayatını sürdüren yerel radyo ve televizyon kanallarının bu iki kurumun uygulamalarından olumsuz yönde etkilendiğine sıkça vurgu yapılmaktadır. Dile getirilen şikayet ve iddialar şu şekildedir:
'Türksat kaliteli yayın yapılması gerekçesiyle yayıncılara 3 MHz kapasite kiralamakta ve bunun için aylık 20 bin doları aşkın kira bedeli almaktadır.  Çok sayıda yayıncı bu yüksek kiralama bedelini ödeyememektedir. Bunu fırsat bilen ve Türksat’tan toplu kapasite (satın) alan bazı yayın kuruluşları ve platformlar, bu kapasiteleri parçalayarak 1’er MHz’lik bölümler halinde (daha ucuz fiyatlarla) bazı kanallara kiralamaktadır. Böylelikle bu kişi ve kuruluşlar Türksat üzerinden aylık yüz binlerce doları bulan rant elde etmektedir. Türksat bu uygulamayı seyretmekle ve kendi üzerinden kamunun hakkı olan bir gelirin transferine seyirci kalmakta, aynı zamanda yayın kalitesinin düşmesine de göz yummaktadır. RTÜK ise kiralanan bu kanalları ve yabancı lisans kullanarak yayın yapan mecraları denetleyememektedir. Bu kanallar üzerinden satışı yasaklanmış ürünler tanıtılmaktadır. Erotik yayınlar yapılmaktadır. Yayın içinde telefon numaraları verilerek kumar oynatılmaktadır. Görüntü çözünürlükleri çok düşük olan bu kanallar, her gün değişik logo ve isimle yayın yapmaktadır. Yerleri ve merkezleri bilinmemektedir. Hem vatandaşları dolandıran hem de kanunsuz olarak kaçak yayın yapanbu kanallara RTÜK hiçbir şekilde müdahale edememektedir.' "

Yayıncılar, yabancı lisanslı bu kanalların lisanslarının iptal edilmesini, yayınlarının engellenmesini ve lisansı olmayan platformların ve platform kanallarının kapatılmasını talep ettiklerini belirten Nazlıaka, "Yerel kanallar, hangi esasa dayandığı belli olmayan farklı kiralar ödemektedir. Kiralar dolar üzerinden alınmakta, dolardaki dalgalanmalar nedeniyle yayıncılar büyük sıkıntı yaşamaktadır" dedi.
Yerel olarak yayın yapan televizyon ve radyo kanallarının katlanmak zorunda olduğu mali yükün çok ağır olduğunu kaydeden Aylin Nazlıaka, "Bu kanallar reklam gelirlerinden pay alamamaktadır. Yüksek olan uydu kiralarını ödeyemez durumdadır. Bir diğer haksız uygulama ise frekans kiraların gecikmesinde yaşanmaktadır.  Bazı kanalların 3 aylık frekans kirasını ödemediği halde yayınları kesilmezken, bazı kanalların 1 aylık gecikme halinde bile yayını kesilmektedir. Bu siyasi bir karar ve uygulamadır. Yerel kanallara büyük zarar vermektedir" dedi.

Yayıncıların uydu kira bedellerinin düşürülmesi ve uydu bedellerinin TL üzerinden alınması gerektiğini belirten Nazlıaka şöyle devam etti:
"Uydu kanallarının gelirlerinin büyük kısmı reklam gelirleridir. Ancak yerel kanallar reyting ölçüm sıralamasına yer alamamaktadır. Ulusal kanallarla aynı statüde olan bazı yerel kanallar bu nedenle reklam gelirlerinden pay alamamaktadır. Reyting sıralaması ölçümü için bir yayın birliğine üye olunması gerekmektedir ve bu üyeliğin maliyeti yüksek olduğu için yerel kanallar sistemin dışında kalmaktadır."

Yerel radyo ve televizyon kanallarının gelişmesinin demokrasinin güçlenmesi açısından da büyük önem taşıdığını belirten Nazlıaka şu soruları yöneltti.
1-2015 -2016 yılları arasında kaç radyo ve televizyon kanalına, hangi gerekçelerle ceza kesilmiştir? Bu kanalların yayın yaptıkları illere göre dağılımı nedir?
2-Türksat’tan toplu kapasite alan bazı yayın kuruluşları ve platformlarınınlisansız kanallara frekans sağladığı, bu kanalın yasaklanmış bitkisel ürünler tanıtım ve satışını yaptığı, erotik yayınlar gerçekleştirdiği, telefon üzerinde bağlantı kurularak kumar oynatıldığı iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur? Doğru ise bu yayınların durdurulması için bu güne kadar hangi önlemler alınmıştır? Kaç kanalın yayını kesilmiştir?
3-Yerel radyo televizyon kanallarının maliyet nedeniyle reyting ölçüm sistemine dahil olamadığı iddia edilmektedir. Bu sorunun giderilmesine yönelik olarak yapılan bir çalışma var mıdır? Varsa kapsamı nedir?
4-Yerel radyo ve televizyon kanallarının frekans kiraları neye göre belirlenmektedir?
5-Türksat’ın kanallar arasında ayrım yaptığı, yerel yayın yapan bazı televizyon ve radyo kanallarının 3 aylık frekans kira bedelini ödemediği halde yayını kesilmezken, bazı kanalların 1 aylık gecikme halinde dahi yayınlarının kesilen kanallar olduğu iddia edilmektedir. Bu iddia doğru mudur? Bu haksızlığın giderilmesi için hangi önlemler alınacaktır?
6-Yaşanan sorunlarda dikkate alınarak yerel radyo ve televizyonlar için uydu kira bedellerinin düşürülmesi ve uydu kira bedellerinin TL üzerinden alınması yönünde bir çalışma var mıdır?
7-2003-2014 yılları arasında FETÖ bağlantılı yayın yapan;
a-) Kaç yerel kanala ceza kesilmiştir? Bu kanallardan yayın lisansı iptal edilenlerin sayısı nedir? Hangileridir? Terör bağlantıları nasıl saptanmıştır?
b-) Terörle ilgisi olmadığı halde bu durum gerekçe gösterilerek bazı muhalif kanalların yayınlarının kesildiği bilinmektedir. Bu durumun düzeltilmesi için ivedi olarak nasıl bir önlem alınacaktır? Terörle ilgisi olmayan bu kanaların kapatıldıkları süre içerisinde uğradıkları zarar nasıl tazmin edilecektir?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.