Öne Çıkanlar AİLE Covid19 gündem özeti Melatonin hormonu Mangal Cansu İvecen Kuru Gürültü Türkiyede koronavirüs kaynaklı Toplam Vaka Sayısı Medikal Aile Terapisi nedir Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk

Asgari Ücretli Ecevit Döneminde 181 Şimdi 346 Ekmek Alıyor

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Meclis Genel Kurulu’nda dün gece bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularına cevap verdi.

 

 NET ASGARİ ÜCRETLE BİR AYDA 181 EKMEK ALABİLİRKEN, ŞU ANDA 346 EKMEK ALIYOR

Maliye Bakanı Ağbal, net asgari ücretle çalışan bir vatandaşın 2002 yılında, satın alma gücü olarak bakıldığında, net asgari ücretle bir ayda 181 ekmek alabilirken, şu anda 346 ekmek aldığını belirterek, “Daha önce 85 kilogram pirinç alabilirken, şimdi 203 kilogram pirinç alabiliyor. Yine, 111 kilogram toz şeker alabilirken bir aylık ücretiyle, şimdi 320 kilogram alabiliyor” dedi.

 

TAŞERON İŞÇİLERLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR TAMAM

Taşeron işçileriyle ilgili olarak, seçim beyannamesinde de, Hükûmet programında da, asıl işlerde çalışan personel bakımından, bunların kamuya alınmasıyla ilgili bir yasal düzenleme yapacaklarını açıkladıklarını ifade eden Maliye Bakanı Ağbal, “Hükûmet Eylem Planı'nda da buna yer verdik, çalışmalarımız devam ediyor. Bu görev, bu çalışma görevi Bakanlık olarak bize aitti. Çalışmalarımızı biz tamamladık, Ekonomi Koordinasyon Kurulunda yaptığımız çalışmaları paylaştık, Koordinasyon Kurulunda da bazı hususlarda kararlar alındı. Artık bundan sonra konu Bakanlar Kurulunun gündemine gelecek ve inşallah orada da konu tartışıldıktan sonra Hükûmet olarak bu konuda yol haritasını kamuoyuyla paylaşacağız”diye konuştu.

 

KAMUNUN BORCUNDA DÜŞÜŞ

2002 yılında kamu sektörünün borcu, brüt dış borcu olarak milyar dolar cinsinden 2002 yılında 64,5 milyar dolar iken 2015 yılının üçüncü çeyreğinde 114,8 milyar dolar olduğunu belirten Maliye Bakanı:

“Özel sektörün brüt dış borcu 2002 yılında 43,1 milyar dolar, 2015 üçüncü çeyrek itibarıyla 289,6 milyar dolar. Kamu sektörünün borcunun gayrisafi millî hasılaya oranı olarak baktığımızda, 2002 yılında millî gelirin yüzde 28'i iken 2015 üçüncü çeyrek itibarıyla millî gelirin yüzde 15,5'ine düşmüş gözüküyor. Buna karşılık özel sektörün borçları, 2002 yılında millî gelire oranı yüzde 18,7 iken şu anda yüzde 39,39'a çıkmış. Toplum brüt dış borç stoku olarak baktığımız zaman, 2002 yılında Türkiye'nin brüt dış borç stoku millî gelire oranı yüzde 56,2 iken şu anda yüzde 54,7. Ama esas olan AB tanımlı kamu borç stokudur; orada da önemli iyileşmeler var. Burada baktığımızda, millî gelire oran olarak baktığımızda yüzde 74 seviyelerinden yüzde 32,6 seviyesine kadar düşmüş gözüküyor.”

Maliye Bakanı Naci Ağbal, geçen sene bir Yeniden Yapılandırma Kanunu çıkarıldığını belirterek, “Hani ‘vergi affı kanunu’ olarak ifade ettiniz ama Yeniden Yapılandırma Kanunu çıkardık. Yanlış hatırlamıyorsam 4,7 milyon vatandaşımız bundan yararlandı. Uygulanmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

 

ROMANLARA KAPSAMLI ÇALIŞMA

Naci Ağbal, gerek istihdam imkânlarının artırılması gerek erken evlilik konusu gerek eğitim konusu gerekse Roman vatandaşların barınma konularıyla ilgili kapsamlı bir çalışmanın şu anda sürdüğünü dile getirdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.