Ayhan Barut’tan İstanbul Sözleşmesi'nin Feshine Tepki: "Bu Kapkara Kararı Tanımıyoruz"

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) onaylanarak yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesi'nin anayasa ve Meclis iradesi yok sayılarak Cumhurbaşkanlığı kararıyla feshedilmesine sert tepki gösterdi. Hukuku ayaklar altına alan, kadına yönelik şiddeti cesaretlerinden bu kararı tanımadıklarını ve tanımayacaklarını belirten Barut, iktidarı geri adım atmaya çağırdı.



"MECLİS İRADESİ, ANAYASA VE HUKUK YOK SAYILAMAZ"

İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen 'Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla feshedilmesinin hukuken mümkün olmadığını aktaran Ayhan Barut, "Gazi Meclis'te onaylanarak kanunlaşıp yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesinin, tek adam yönetimine özgü, 'sadece ben bilirim, istediğimi yaparım' anlayışıyla feshedilmesi asla kabul edilemez. Bir imzayla Meclis'in iradesi, anayasa ve hukuk yok sayılamaz. Bu karar geri alınmalıdır" dedi.

"TARİHİ YANLIŞTAN DÖNÜN"

Türkiye'de her yıl yüzlerce kadının katledildiğini, şiddet ve istismara uğradığını, eşitsizlik ve haksızlıklarla boğuşan kadınların yalnız bırakıldığını aktaran Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Kadına yönelik vahşeti önlemekle, eşitsizlikleri ve haksızlıkları önlemekle görevli iktidar, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin iradesini, hukuku, anayasayı yok sayarak tarihi bir yanlışa imza atmıştır. Bu iktidar, kadınların yaşam hakkına sahip çıkması gerekirken İstanbul Sözleşmesi'ne destek vereceği yerde, şiddetin güçlenmesine neden olmuştur. Bizler, kadına yönelik şiddeti cesaretlendiren bu kapkara kararı tanımıyoruz, asla tanımayacağız. Bundan sonra kadınlara yönelik her türlü şiddet ve kötülüğün vebali İstanbul Sözleşmesi'ni fesheden iktidarın üzerindedir. Gelin yol yakınken dönün. Yanlıştan dönmek de bir erdemdir. İktidarı toplumda yükselen sesi duymaya, kadına yönelik şiddeti önlemek için adım atmaya, tarihi hatadan dönmeye çağırıyoruz."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.