Öne Çıkanlar kılıçdaroğlu palandöken esnaf Akşener DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan babacan Çukurova Demirspor Kulübü Başkanı Kamil Aslan Arap 13 Aralık 2023 Çarşamba Gündemi Çin Borsalarında İşlem Gören İnovasyon Şirketi Sayısı Çinli Bilim İnsanları Çinde kullanımda olan 5G baz istasyonu sayısı

AYM Enis Berberoğlu’nun Bireysel Başvurusunu Reddetti

Anayasa Mahkemesi, durdurulan MİT tırlarının görüntülerini kamuoyuna sunduğu gerekçesiyle tutuklanan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun bireysel başvurusunu reddetti.

Anayasa Mahkemesinin kararının gerekçesi Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yüksek Mahkeme, durdurulan MİT tırlarının görüntülerini, Cumhuriyet gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a ilettiği iddiasıyla yargılandığı davada hapis cezasına mahkum edilen Berberoğlu’nun bireysel başvurusunu kabul edilemez buldu.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan ve tutuklanan Berberoğlu, tutuklama kararına yaptığı itirazın reddedilmesi üzerine Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

Berberoğlu başvuruda, hukuka aykırı olarak tutuklandığını, bu nedenle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğini, Can Dündar ve Erdem Gül tarafından Anayasa Mahkemesine yapılan bireysel başvurularda ihlal kararı verildiğini, bu kararda yer alan tespit ve değerlendirmelerin kendisi yönünden de aynen geçerli olduğunu savundu.

Başvuruyu inceleyen Yüksek Mahkeme ise Berberoğlu’nun, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlali ile seçilme hakkının ihlal edildiği iddialarını oy birliğiyle kabul edilemez buldu.

Tutuklama Kararıyla İlgili Bir İhlal Bulunmamakta

Anayasa Mahkemesi’nin ret kararının gerekçesinde Berberoğlu hakkında, durdurulan MİT tırlarının içinde silah ve mühimmat olduğu iddialarıyla ilgili Cumhuriyet gazetesinde yapılan haberlerin ardından suça konu haberlerde yer alan görüntüleri Can Dündar’a veren kişi olduğu gerekçesiyle soruşturma başlatıldığı anımsatıldı. Berberoğlu hakkında düzenlenen fezlekenin TBMM’ye gönderilmesi üzerine dokunulmazlığının kaldırıldığının hatırlatıldığı kararda, başvurucunun yargılandığı ve hükümle verilen karar uyarınca tutuklandığı belirtildi.

Başvuruya konu edilen tutulma halinin, bir suç isnadına bağlı tutma değil, mahkumiyete bağlı bir tutma niteliğinde olduğuna dikkat çekilen kararda, Berberoğlu’nun, bireysel başvurudan sonra 24 Haziran 2018’deki genel seçimde CHP’den İstanbul Milletvekili seçildiği hatırlatıldı.

Milletvekili seçilmesi nedeniyle tahliye talebinde bulunduktan ve buna ilişkin başvuru yollarını tükettikten sonra bireysel başvuruda bulunduğuna dair bir belgenin dosyada yer almadığı ifade edilen kararda, başvurucunun yeniden milletvekili seçilmesinin, hükümle birlikte uygulanan tutukluluğun devamına engel oluşturup oluşturmadığının bu aşamada incelenmesinin mümkün olmadığı kaydedildi.

Anayasa Mahkemesi, başvurucunun, mahkumiyet hükmü ile verilen tutuklama kararıyla ilgili bir ihlalin olmadığı sonucuna vardı..

Farklı Bir Sonuca Varılmasını Gerekli Kılan Bir Durum Yok

Yüksek Mahkeme, Berberoğlu’nun seçilme hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddia yönünden yaptığı incelemede ise HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP’li milletvekilleri Gülser Yıldırım, İdris Baluken ve Figen Yüksekdağ’ın, seçilme hakkının ihlal edildiği iddiasıyla yaptıkları başvuruların kabul edilmez bulunduğunu anımsattı.

Kararda, somut olayda da başvurucunun hürriyetinden mahrum kaldığı iddiası yönünden yapılan değerlendirme dikkate alındığında, tutuklama kararının seçilme hakkını da ihlal ettiği yönünden farklı bir sonuca varılmasını gerekli kılan bir durum bulunmadığı belirtildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.