Aytun Çıray: “Bu Yapılan Seçmen Tercihine Saygı Gösterilmemesidir”

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Yüksek Seçim Kurulu’nun seçimleri kazanan, ancak KHK ile ihraç edildiği için mazbatası verilmeyen başkanlarla ilgili kararını eleştirerek, “KHK dan ihraç edilen adayların seçilme hakları ellerinden alınarak, halkın tercihinde ikinci gelen adayın seçilmesinin yolu açıldı. Bu yapılan seçmen tercihine saygı gösterilmemesidir Bu ötekileştirici karar ancak PKK’yı memnun eder” uyarısında bulundu. 
 
"Neden baştan reddetmediniz?"
 
İyi Parti Sözcüsü Aytun Çıray sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada da, “HDP’ye oy veren Cumhuriyetin vatandaşlarına ikinci sınıf seçmen muamelesi yapılmasını kabul etmiyorum. Bu ötekileştirici karar ancak PKK’yı memnun eder. Mazbata verilmeyen adayların seçilme hakkı kısıtlıysa neden baştan reddetmediniz?” ifadesini kullandı. 


24 Haziran seçimlerinden sonra KHK ile ihraç edilen milletvekillerinin TBMM’de görev yaptığını vurgulayan da Çıray, “YSK, KHK ile ihracı milletvekilliği önünde engel saymıyorsa, belediye başkanı, belediye meclis üyesi ve hatta muhtarlık için nasıl engel sayabilmektedir? Kanunlar ve kararlar, kişiye, duruma, konjonktüre göre mi uygulanmaktadır? Demokraside en temel kural, vatandaşların kanun önünde eşitliği, temel hak ve özgürlükten eşit şekilde yararlanması ilkesidir. Bunun sağlanmaması durumunda ötekileştirme ön plana çıkar ve Devletin, kurumların, kanunların saygınlığı ve güvenilirliği zedelenir”  dedi. 


Öte yandan, adaylık sürecinde KHK’lı olanların adaylığının YSK tarafından kabul edildiğini ve seçime girmelerine izin verildiğinin altını çizen İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, “Hal böyle iken, 'Seçilme yeterliliği var’ diyen YSK’nın, seçim kazanıldıktan sonra mazbata vermemesi kabul edilir bir yaklaşım değildir. Eğer KHK ile ihraç, seçim önünde bir engelse, bu durum adayların başvuru sürecinde karara bağlanmalı ve adayın seçilme yeterliliğine sahip olmadığı baştan bildirilmeliydi. Mazbata verilmeyen adayların seçilme hakkı kısıtlıysa, neden baştan reddetmediniz? YSK Balıkesir ve Yunus Emre'deki uygulamları ile de neden hukuk dışına çıkmıştır?” sorularına cevap verilmesini istedi.


Aytun Çıray, YSK tarafından verilen kararın, terör örgütü PKK’yı memnun edeceğini de vurgulayarak, "Seçim sürecinde İYİ Parti'ye yapıştırılmaya çalışılan iftiralara rağmen, bir partiyi ya da adayı korumak adına değil, demokrasi, hak ve adalet ve bir durumun tespiti adına uyarıyorum, bu yanlıştan dönünüz. Alınan bu karar pusuda bekleyen bölücü örgüt PKK’yı mutlu edecek ve yeni argümanlar geliştirmesine neden olacaktır.” dedi. 

Anahtar Kelimeler:
Aytun çıray Haberleri
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.