Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası HAVA HAREKATI erdoğan çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan Hakkari kızılay atatürk operasyon başbakan binali yıldırım

Bahçeli: Başkanlık Sistemine Ne İrademiz, Ne De İsteğimiz Vardır

MHP Lideri Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında; partisinin hem başkanlık sistemi hem de partili cumhurbaşkanlığı konusunda yaklaşım ve tutumlarının net olduğunu belitti. 

MHP’nin hükümete desteğinin terörle mücadeleyle sınırlı olduğuna vurgu yapan Bahçeli, “Şimdi bizden başkanlık sistemiyle ilgili olumlu tavır bekleniyor. Ve bizden partili Cumhurbaşkanlığı konusunda iyimser ve yapıcı bir adım isteniyor. Milliyetçi Hareket Partisi sistem tartışmalarının çok ciddi badirelere yol açacağını görmektedir. Başkanlık sisteminin veya fiilen uygulansa da partili cumhurbaşkanlığının ileride aşırı bedellere mal olacağını bilmektedir" ifadelerini kullandı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin hem başkanlık sistemi hem de partili cumhurbaşkanlığı konusundaki yaklaşım ve tutumunun net olduğunu belirterek, “Başkanlık sisteminin bize göre mahsurları çoktur. Ancak başkanlık sistemi gibi dibi görünmeyen kuyudan su içmeye ne irademiz, ne de isteğimiz vardır. Bunun aksine bizi zorlamaya, yönlendirmeye, baskı altına almaya hiç kimse tevessül etmemeli, ilkelerimizi ve sözlerimizi yutmamızı hiç kimse beklememelidir” diye konuştu.

22 Mayıs’ta gerçekleştirilen AK Parti Olağanüstü Kongresi’nde 1405 geçerli oyun tamamını alarak genel başkan seçilen Binali Yıldırım’ı önemli ve tarihi bir sorumluluğun beklediğini belirten Bahçeli, “Yeri gelmişken Sayın Yıldırım’a ve parti organlarına seçilmiş yol arkadaşlarına başarılar diliyorum.  AKP’deki yönetim değişimi tabii olarak hükümete de yansımıştır. Bizi ilgilendiren yeni kurulacak hükümetin millet yararına ve ülke menfaatine izleyeceği politikalardır” diye konuştu.

“DAVUTOĞLU NASIL GELMİŞSE ÖYLE GİTMİŞTİR”

Olağanüstü kongrede konuşan Davutoğlu’nun konuşmasının “sitem” ve “şikayet” içerdiğine dikkati çeken Bahçeli konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bir defa şunu kabul edelim ki, Sayın Davutoğlu’nun görevi bırakması kendi ifadesiyle zaruretten kaynaklanmıştır. Fakat bu zaruri nedenlerin izah ve tavzihi yapılmamış, anladığımız kadarıyla hassasiyetten dolayı boşlukta bırakılmıştır. Elbette kendi takdirleridir, diyecek bir şeyimiz yoktur. Bir gün tarih bu dönemin gizemli ve şifreli yanlarını bütün çıplaklığıyla ortaya koyduğunda gerçekler de bir bir açığa çıkacaktır. Hakikatlerin deşifresi yaşananları tek tek ele verecektir. Sayın Davutoğlu’nun dediği üzere, arzusunun hilafına gelişen, mahşeri vicdanda rahatsızlık yaratan siyasi olayları yorumlamak ağaca bakarken ormanı gözden kaçırmakla eşanlamlıdır. Gerçek olan şudur, Sayın Davutoğlu nasıl gelmişse öyle gitmiş, geride yaklaşık 21 aylık bir Başbakanlık ve genel başkanlık hatırası bırakarak şimdilik köşesine çekilmiştir.”

“MESAJIN AYAKTA OKUNMASI AKP’LİLERİN TERCİHİ”

Kongrede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajının ayakta okunmasına yönelik eleştirileri de değerlendiren Bahçeli, “İktidar partisinin kendi iç dinamikleri doğrultusunda ve siyasi tasavvurları sonucunda bir yönetim değişimine gitmesi kendi bileceği bir konudur. Cumhurbaşkanı’nın olağanüstü kongreye tümüyle damga vurup gönderdiği mesajının ayakta ve pür dikkat dinlenmesi de AKP’lilerin tercihidir. Alan memnun satan memnunsa bize yalnızca saygı duymak düşecektir” ifadelerini kullandı.

“BAŞKANLIK SİSTEMİNİN MAHSURLARI ÇOKTUR”

AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım’ın kongrede gerçekleştirdiği konuşmasındaki, “Bugün yapmamız gereken en önemli iş, fiili durumu yasal hale getirmek, anayasayı ve bu kafa karışıklığını sona erdirmektir. Bunun yolu da yeni bir anayasadır, yeni anayasada başkanlık sistemidir” ifadelerini anımsatan Bahçeli şunları söyledi:

“Aslında Sayın Yıldırım’ın kime sözcülük yaptığı ortadadır. Bizim için asıl tartışmaya ve konuşulmaya açık taraf Sayın Yıldırım’ın başkanlık sistemiyle ilgili görüş ve düşünceleridir. AKP’nin 2.Olağanüstü Kongresi başkanlık sisteminin hazırlık ve icrasına göre ayarlanmış, yönetim yapısı ve takip edilecek politikalar buna müzahir tecelli etmiştir.  Sayın Yıldırım’a göre, deyim yerindeyse Türkiye’nin her sorunu halledilmiş, milletimizin her ihtiyacı karşılanmış ve geriye yalnızca başkanlık sistemini tesis etmek kalmıştır. Bu anlayışa göre yeni anayasayla kast edilen başkanlık sistemidir. Ve başkanlık sistemi yeni anayasanın ta kendisi olarak değerlendirilmektedir. Şayet bu amaç gerçekleşmezse partili cumhurbaşkanlığı teklifi sahneye sokulmak maksadıyla yedekte tutulmaktadır. Milliyetçi Hareket Partisi’nin hem başkanlık sistemi hem de partili cumhurbaşkanlığı konusundaki yaklaşım ve tutumu nettir. Başkanlık sisteminin bize göre mahsurları çoktur. Ancak başkanlık sistemi gibi dibi görünmeyen kuyudan su içmeye ne irademiz, ne de isteğimiz vardır. Bunun aksine bizi zorlamaya, yönlendirmeye, baskı altına almaya hiç kimse tevessül etmemeli, ilkelerimizi ve sözlerimizi yutmamızı hiç kimse beklememelidir.”

“HÜKÜMETE DESTEĞİMİZ TERÖRLE MÜCADELE İLE SINIRLI”

MHP’nin hükümete desteğinin terörle mücadeleyle sınırlı olduğuna vurgu yapan Bahçeli, “Şimdi bizden başkanlık sistemiyle ilgili olumlu tavır bekleniyor. Ve bizden partili cumhurbaşkanlığı konusunda iyimser ve yapıcı bir adım isteniyor. Milliyetçi Hareket Partisi sistem tartışmalarının çok ciddi badirelere yol açacağını görmektedir. Başkanlık sisteminin veya fiilen uygulansa da partili cumhurbaşkanlığının ileride aşırı bedellere mal olacağını bilmektedir. Bizim AKP hükümetine desteğimiz terörle mücadeleyle sınırlıdır. Başkanlık sistemi ve partili cumhurbaşkanlığı konusunda vereceğimiz destek, sunacağımız herhangi bir katkı zamanın ve şartların ruhuna uygun olacak şekilde yoktur. Yeni kurulacak hükümetin önce terörün kökünü kazıması, Türkiye’nin belini doğrultması en içten beklenti ve tavsiyemizdir. Amaç bu olursa AKP hükümeti korkmasın, Milliyetçi Hareket Partisi cesurca destekçisi olacaktır. Doğru yapılan ne varsa yanındayız, yanlışta da karşı çıkışlarımızı mutlaka sürdürecek, milletimizin hak ve hukukunu her daim müdafaa edeceğiz” diye konuştu.

MHP’Lİ VEKİLLERİ TEBRİK ETTİ

Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin TBMM genel kurul oylamasında MHP’li vekillerin evet oyu vermesini, “TBMM geçen hafta tarihi bir oylamaya sahne olmuş ve girdiği sınavdan yüz akıyla çıkmıştır” olarak değerlendiren Bahçeli, “İlk turu 17 Mayıs’ta, ikinci turu 20 Mayıs’ta yapılan ve milletvekili dokunulmazlığının görüşüldüğü anayasa değişiklik teklifi referandum eşiği aşılarak kabul edilmiştir. Milliyetçi Hareket Partisi’nin 40 değerli milletvekili oylamalara eksiksiz ve tam katılım sağlayarak milli vicdanın beklentisini harfiyen yerine getirmiştir. Bu itibarla sizleri ve milletvekili dokunulmazlığının kalkması için oy kullanmış farklı partilerden arkadaşlarımı yürekten tebrik ediyorum. Şahsımın da fezlekesi bulunmasına rağmen halkın ve hakkın safında durmaktan dolayı bahtiyarım, kıvançlıyım. Çünkü bizim korkacak, saklanacak, yüzümüzü kızartacak hiçbir suçumuz yoktur” ifadelerini kullandı.

“DOKUNULMAZLIK ZIRHININ DELİNMESİ ŞARTTI”

Diyarbakır’ın Dürümlü köyünde16 vatandaşın hayatını kaybettiği bombalı saldırıya ilişkin, “Tonlarca bombaya kurban gitmiş vatandaşlarımızın hesabını sormak için dokunulmazlık zırhının delinmesi şarttı. 20 Temmuz’dan buyana 550 şehidimizin kanına giren katillerin sırtını sıvazlayan, terörist tabutlarını omuzlayan, otomobillerinin bagajlarında silah taşıyıp şerefsizlere övgüler yağdıran bölücüleri adalete teslim etmek için dokunulmazlık bariyerini yıkmak elzemdi. Gazi Meclis bunu yapmış, bunu başarmıştır. Teröre bulaşmış, teröriste yardım ve yataklık yapmış kim varsa şimdi derdini hâkime anlatacaktır” ifadelerini kullandı.

“CHP İLE HDP’NİN AYNI ÇİZGİDE BULUŞMASI İBRETLİK”

Dokunulmazlık görüşmelerinin ilk tur oylamasında CHP ile HDP’nin aynı çizgide buluşmasını “ibretlik” olarak değerlendiren Bahçeli, “CHP Genel Başkanı, milletvekili dokunulmazlığının bir defaya mahsus kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişiklik teklifine evet diyeceklerini daha önceden açıklamasına rağmen, bunun tam tersini yapmıştır. İkinci tur da zor oyunu bozmuş, bir kısım CHP milletvekili doğruyu görmüştür” dedi.

KIBRIS’TA YENİ DÖNEM MÜZAKERELERİ

Kıbrıs’ta kalıcı barışın sağlanmasına yönelik yeni dönem müzakerelerine değinen Bahçeli şu değerlendirmelerde bulundu:

“KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı’nın tutumuna bakıldığında bu anlamda Türk tarafının neticeyi kabul ettiği, fakat bunun için başta ABD olmak üzere diğer taraflardan destek görmeyi arzu ettiği anlaşılmaktadır. Dolayısıyla müzakerelerde ele alınan konuların sonuçları hem Türkiye hem de adada bulunan Kıbrıs Türklüğü için büyük sıkıntılar doğuracaktır. Türkiye’nin bu kritik ve bunalımlı döneminde Kıbrıs Türklüğünün kaderine terk edilmemesi milli şereftir. Zira Kıbrıs Türk’tür, Türk’ün yurdudur ve Türk kalacaktır.”

BİNALİ YILDIRIMA “TABLOLU” ÇAĞRI

Bahçeli, Türkiye haritasının üzerinde şehitlerin isimlerinin yer aldığı bir tablonun hediye edilmesi üzerine, AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım’a, “Binali Yıldırım bu tabloyu sana hediye ediyorum. 65. Hükümet olarak terörün kökünü kazıyın” çağrısında bulundu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.