Öne Çıkanlar gündem özeti gündem başlıkları Afrin Hakkari çin pkk Muhbir ysk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti A Milli Kadın Voleybol Takımı ak parti sözcüsü ömer çelik

Bahçeli: Lozan’ın Yeniden Okunması, Uygulanmayan Maddelerin İşlerlik Kazanması Teklifimizdir

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Lozan Antlaşması’nın yeni baştan okunması, uygulanmayan, özellikle Batı Trakya’daki Müslüman Türk azınlığı bağlamında görmezden gelinen maddelerin işlerlik ve işlevsellik kazanması samimi arzu ve teklifimizdir” dedi.

MHP lideri Bahçeli, Antalya’da partisinin Belediye Başkanları Toplantısı açılışında konuştu. Bahçeli, Reza Zarrab’ın tanık olduğu ABD’deki davaya ilişkin, “İranlı bir şarlatan üzerinden günlerdir Türkiye’ye parmak sallayan, ayar vermeye çalışan, adeta sanık yerine koyan ABD utanmazlığını ibretle, esefle, nefretle takip ediyoruz. Bu rüşvetçi casusun itiraflarıyla Türkiye’ye hüküm vermek, Türkiye’nin kaybedeceğini sanmak mümkün olmadığı gibi gayri meşru, gayri ahlaki, gayri hukuki bir alçalma halidir” dedi.

Bahçeli, ortada bir rüşvet, bir suç varsa bunun yargılanmasının yapılacağı yerin ABD değil Türkiye olması gerektiğini ifade etti. İran’la ticaret yapmanın ayıp veya sakıncalı bir yanı olmadığını belirten Bahçeli, “Bu ülkeye koyulan ambargonun delinip delinmeyeceğini hiçbir ülke ve muhasım odağa sormaya, onlardan izin ve icazet almaya gerek de yoktur” dedi.

-“ABD’nin Keyfine Bakarak, Siyasi Ve Ekonomik Çıkarlarımızdan Vazgeçemeyiz”-

 “Türkiye bağımsız bir ülke değil midir?” diye soran Bahçeli şunları kaydetti:

“Kimden ne alacağımızı, kime ne satacağımızı, kimlerle hangi iş ve ticaret ilişkisine gireceğimizi egemen bir devlet olarak kendimiz belirler, kendimiz tayin ederiz. ABD’nin keyfine bakarak, siyasi ve ekonomik çıkarlarımızdan vazgeçemeyiz, vazgeçmemeliyiz. ABD, terör örgütleriyle koyun koyuna girerken Türkiye’ye mi sordu?  FETÖ elebaşını Pensilvanya’da korumaya alırken, hainlere kollarını açarken Türkiye’ye mi danıştı? Türkiye’yle mi anlaştı? Şarlatan şeytanın Türkiye’ye iadesi halinde mahkeme önüne çıkarılarak, üzerine atılı suçlardan dolayı verilecek cezaya, kesilecek hükme razı gelmesi başlıca istek ve temennimizdir.

-“Rüşvet Trafiği Türkiye'de Gerçekleşmiştir Abd'de Kurulan Mahkeme Neyin Nesi?”-

İşlenmiş suçların yargı sahası Türkiye’dir. Rüşvet trafiği Türkiye’de gerçekleşmiştir. O halde, ABD’de kurulan mahkeme neyin nesidir? Nereye varılmak, hangi sonuca ulaşılmak istenmektedir? ABD’de kurulan mahkemenin hukukiliğinden, meşruluğundan kim, nasıl ve hangi hakla bahsedebilecektir? Bir hakimin ağzından çıkacak kararla, şerefsiz bir ajanın kokmuş ifadeleriyle 80 milyon zan ve töhmet altında bırakılamayacak, bırakmaya tevessül edenlere de fırsat verilmeyecektir. Pespaye bir rezilin, şerefini kaybetmiş bir mahlûkun, rutubetli bir mahkeme salonunda yapmış olduğu önceden planlı itiraflarının bizim nazarımızda hükmü yoktur.”

-“Kudüs Gitti Demekle Gitmez”-

Bahçeli, ABD tarafından Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınmasına da sert tepki göstererek, “Kudüs İslam’dır ve aynı zamanda Türklüğün derin izlerini taşımaktadır. Kudüs mukaddesatımızın namusudur. Gitti demekle gitmez, düştü demekle düşmez, İsrail’in demekle bu tartı bu sıkleti çekmez. Trump sorumsuz ve skandal bir karara imza atmıştır” dedi. Ortadoğu’daki istikrarsızlığın daha da şiddetleneceğini ifade eden Bahçeli, “Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınmasından sonra, bölgede barış ve işbirliğinden akıl sağlığı yerinde olan hiç kimse bahsedemeyecektir” diye konuştu.

Bahçeli, ABD’nin Birleşmiş Milletler kararlarını hiçe saydığını, uluslararası anlaşmaları inkar ettiğini belirterek, “İsrail yangına körükle giderken, ABD bölgeyi ateşe vermek için harekete geçmiştir. Elbette, Kudüs’ün başkent olarak tanınması manen, vicdanen ve tarihen imkânsızdır. ABD’nin bu ısrar ve inadını çok kararlı bir şekilde kınadığımız herkesçe bilinmelidir” diye konuştu.

-“İslam İşbirliği Teşkilatı Toplantısı Mutlaka Desteklenmeli”-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın zirve başkanı olduğu, 13 Aralık’ta İstanbul’da gerçekleşecek İslam İşbirliği Teşkilatı Toplantısının tarihi önemi olduğunu ifade eden Bahçeli, şöyle dedi:

“Bu toplantı mutlaka desteklenmelidir. 57 İslam ülkesi arasındaki ilişkiler güçlenmeli, bunlar gereken tavrını ABD’ye ve İsrail’e karşı mutlaka göstermelidir. Önemle diyorum ki Filistin, başkenti Doğu Kudüs, bağımsız ve egemen bir devlet yapısıyla kabullenilmeli, tanınmalı, ilanı yapılmalıdır.

-“İsrail'le Diplomatik Temsilcilik Geçici Olarak Kapatılmalı”-

Ayrıca Türkiye, Kudüs kararı geri çekilesiye kadar, İsrail’le diplomatik temsilcilik seviyesini en düşük noktaya indirmeli, hatta geçici olarak kapatmalıdır. İslam ülkeleri, İsrail’le kurulmuş siyasi, ekonomik ve diplomatik ilişkileri gözden geçirmeli, zorunluluk halleri dışında irtibat ve diyaloglar askıya alınmalıdır. Birleşmiş Milletler toplanmakla kalmamalı, kalıcı, etkili karar ve yaptırımları süratle alacak iradeyi sergilemelidir.”

-“Lozan'ın Kenara Koyulan Hükümlerinin Uygulanmasına Tamam Deriz”-

Öte yandan Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Lozan Anlaşması güncellenmeli” sözlerini değerlendirerek, “Lozan Antlaşmasına bakışımız bellidir ve bu değişmemiştir. Ancak Sayın Erdoğan’ın çıkışı da dikkatle incelenmeli, özen ve özgüvenle yorumlanmalıdır. Bir defa, Lozan Antlaşması’nın yeni baştan okunması, uygulanmayan, özellikle Batı Trakya’daki Müslüman Türk azınlığı bağlamında görmezden gelinen maddelerin işlerlik ve işlevsellik kazanması samimi arzu ve teklifimizdir.

Lozan’ın, bugünkü ihtiyaç ve beklentilere uygun değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Bahçeli, üniversitelerin tarih kürsülerinde görev alan tarihçi ve bilim insanlarından oluşacak bir komisyonun çalışmalara derinlik kazandırabileceğini belirtti.

Bahçeli, Lozan Antlaşması’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ve hukuki senedi olduğunu vurgulayarak, “Fes takan, takmayan ucubelerin haksız, hayasız ithamlarını reddederiz. Ancak Lozan’ı hak ettiği şekilde, muhtevasına sadık kalarak yeniden anlamlandırıp kenara koyulan hükümlerinin uygulamaya geçilmesine de sıcak bakar, buna 'tamam' deriz. Türkiye’deki gayri Müslüm azınlıklara gösterilen muamele ve müşfik tavrın aynısını Batı Trakya’daki soydaşlarımıza da gösterilmesini ısrarla talep ederiz” diye konuştu.

Geçen yüzyılın sosyal, ekonomik, siyasal sonuçlarıyla, şimdiki ihtiyaç ve arayışların zaman zaman farklılaştığını, kimi hallerde çeliştiğini belirten Bahçeli, “Bunun dengeye kavuşması, Lozan üzerindeki sis perdesinin kaldırılması acilen sağlanmalıdır” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.