Öne Çıkanlar bugünün gündemi pkk azerbaycan suriye Kent cumhurbaşkanı erdoğan diyarbakır Ayyuka eNBE akbank türkiye terörist

Bahçeli: Referandum Kağıt Üzerinde Kalmaya Mahkumdur

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, IKBY’de bugün gerçekleştirilen referanduma ilişkin, “Barzani ve peşmergelerinin 25 Eylül 2017’de yaptıkları, hukuki ve siyasi meşruiyeti olmayan korsan referandum yok hükmündedir, kağıt üzerinde kalmaya mahkumdur” dedi.

Bahçeli, IKBY’de bugün gerçekleştirilen bağımsızlık referandumuna ilişkin yazılı açıklamada yaptı. “Barzani ve peşmergelerinin 25 Eylül 2017’de yaptıkları, hukuki ve siyasi meşruiyeti olmayan korsan referandum yok hükmündedir, kağıt üzerinde kalmaya mahkumdur” diyen Bahçeli, Barzani’nin ateşle oynadığını ifade etti.

“Çocukluk Hayalinin Nasıl Kâbusa Dönüşeceğini Görecek”

“Sözde referandumun” bölge için çok karanlık bir dönemin habercisi olduğunu belirten Bahçeli, “Barzani, çok ağır bir bedel ödeyeceği ve sonu hüsranla bitecek bir macera yolculuğunu başlatmıştır. Çocukluk hayalinin nasıl kabusa dönüşeceğini yaşayarak görecektir” dedi.
Bahçeli, Irak anayasasında “Tartışmalı bölge” olarak kabul edilen yerlerin de referanduma dahil edilmesi ve Türkmenlerin tarihi topraklarının zorla ilhak edilmeye çalışılmasının, her yönüyle bir “cinnet” belirtisi olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:

“Gereği Mutlaka Yerine Getirilecektir”

“Türkiye, başta Kerkük olmak üzere tarihi Türkmen illerine zorla el konulması girişimlerini ve kuzey Irak’ta suni bir bağımsız Kürt devleti kurulmasını hiçbir şart altında kabul etmeyecektir.

Bugün Irak’ta Türkmen kardeşlerimizin milli benlikleri ve varlıkları çok ciddi biçimde tehlike altındadır. Barzani ve peşmergeleri Türkmenlerin tarih boyunca yaşadıkları topraklara göz dikmiştir.

Türkiye’nin buna izin vermeyeceğini, Türkmenlere karşı girişilecek baskı, tehdit, zulüm ve saldırıların karşılıksız kalmayacağını herkes çok iyi bilmelidir.

Barzani ve peşmergelerinin bu yöndeki niyetleri, Türkiye tarafından askeri güç kullanmak dahil gereken her tedbiri alma hakkını doğuracak bir husumet ilanı olarak görülecektir. Bunun gereği de, hiç şüphe olmasın mutlaka yerine getirilecektir.”

“İsrail, İkinci Bir Çıbanbaşı Oluşturma Hevesinde”

Bahçeli, Barzani’nin sözde bağımsızlık hayallerine aleni destek veren yegane devletin İsrail olmasının, her bakımdan düşündürücü ve ibret verici olduğunu da ifade ederken, “İsrail’in güvenliğinin Ortadoğu ülkelerinin parçalanmasından geçtiğini düşünen Yahudi devleti, Barzani’nin en büyük müttefikidir. Ortadoğu’da barış ve istikrarın önündeki en büyük engel olan işgalci İsrail, bölgede kendisinden sonra ikinci bir çıbanbaşı oluşturma hevesindedir” dedi.

Caydırıcılık Politikası İzlenmeli”

Yaşanan son gelişmelerin Türkiye’nin milli güvenliğini ve Türkmenlerin varlığını ve geleceğini doğrudan ilgilendirdiğini, Türkiye’nin bu gelişmeler ve ağırlaşan tehditler karşısında sessiz, tepkisiz ve hareketsiz kalmasının düşünülemeyeceğini belirten Bahçeli, “Sözde bağımsızlık referandumunun sonuçlarının zamana yayılarak adım adım uygulamaya konulmasının amaçlandığı görülmektedir. Bu durumda Türkiye’nin fiili askeri güç kullanımını da içeren etkili ve kapsamlı bir caydırıcılık politikası izlemesi ve bunun için gerekli tüm önleyici ve zorlayıcı tedbirleri süratle belirleyerek gelişmelerin seyrine göre tedricen uygulamaya koyması kaçınılmaz hale gelmiştir” dedi.

“Irak Merkezi Hükümeti ve İran’la Yakın İşbirliği, ABD Ve Rusya İle Temas”

Açıklamasında, hükümete önerilerini de sıralayan Bahçeli, “Türkiye’nin 25 Eylül sözde referandumunu tanımadığı, kuzey Irak’ta bağımsızlık yönünde adımlar atılmasını ve Irak Türkmenlerinin tarihi yurtlarının zorla gasp edilmesini hiçbir şart altında kabul etmeyeceği, bunun için gerekli tüm tedbirleri olma hakkının doğduğu, hiçbir tereddütte yer bırakmadan kararlılıkla ortaya konulmalı ve bunun gereklerinin somut olarak yerine getirilmesine başlanmalıdır” dedi.

Bu konuda başta Irak merkezi hükümeti ve İran’la yakın işbirliği, istişare ve koordinasyon içinde hareket edilmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Bahçeli, ABD ve Rusya ile de temasların sürdürülmesi gerektiğini kaydetti.

“Yaptırımlar Rejimi İlan Edilmeli”

Bahçeli, bugün gelinen noktada, Türkiye’nin izleyeceği etkili ve kapsamlı caydırıcılık politikası ve stratejisi kapsamında “Yaptırımlar Rejimi”nin de esasları ve unsurlarının belirlenerek biran önce ilan edilmesi gerektiğini belirtti.

Bahçeli, askeri planlama ve hazırlık yapılması gereken konuları da, “Başika kampındaki Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının güvenliği. Uzun yıllardır Kuzey Irak’ta bulunan Özel Kuvvetler İrtibat Timlerinin güvenliği. Başta Kerkük olmak üzere Barzani’nin zorla el koymaya çalıştığı bölgelerdeki Türkmen kardeşlerimizin güvenliği” olarak sıraladı.

MHP lideri, “Türkiye, Kuzey Irak’taki Türk askeri unsurları ile Türkmen kardeşlerimizin güvenliğinin tehlikeye düşürülmesini, fiili askeri müdahaleyi meşru kılacak ‘savaş ilanı’ sayacağını açıkça ortaya koymalıdır” dedi.

Yaptırım Listesi Sundu

Askeri tedbirler dışında yapılması gerekenlere ilişkin ise Bahçeli, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Barzani’nin bölgesel yönetimini tanımadığımız, bundan sonra Irak’taki yegane muhatabımızın merkezi hükümet olduğunun ilan edilmesiyle yetinilmemeli, Erbil’deki diplomatik misyonumuz kapatılmalı, Türkiye’deki Barzani temsilcileri ülke dışına çıkarılmalıdır.

Habur sınır kapısının Kuzey Irak’tan Türkiye’ye giriş yapacak Türk vatandaşları dışında, kapatılması.

Kuzey Irak’a yapılan lojistik desteğin, gıda ve diğer malzeme akışının, müteahhitlik hizmetleri ve ticaretin, elektrik ve benzin ikmalinin durdurulması.

Bölgede petrol arama işleri dahil her alanda faaliyet gösteren Türk şirketleri ve girişimcilerinin bölgeden çekilmesi, kuzey Irak’a seyahat için uyarı yapılması.

Kuzey Irak’ta faaliyet gösteren yabancı şirketlerin Türkiye üzerinden malzeme ve teçhizat ikmaline izin verilmemesi.

Barzani yönetimin düzenlediği resmi evrak ve pasaportların tanınmaması, idari tasarruflarının geçerli sayılmayarak bunlar üzerinden işlem yapılmaması.

Türk hava sahası üzerinden yapılan Kuzey Irak’a uçuşların durdurulması. Türk hava yolları ile diğer Türk hava taşıyıcılarının Erbil ve Süleymaniye seferlerinin askıya alınması.

Barzani’nin peşmergelerinin eğitimi için Türkiye’nin sağladığı katkıya son verilmesi.

Barzani yönetimine Türkiye’nin tüm mali yardımları kesilmelidir.”

“Kararlı Adımların Yanındayız”

Türkiye’nin yaptırım gücü olan bu imkanları, gelişmelerin seyrine göre uygulamaya sokacağını ilan etmesi ve bu konudaki kararlılığını göstermek için bazılarını bugünden hayata geçirmesi gerektiğini belirten Bahçeli, “Geldiğimiz bu günkü noktada; durum çok ciddidir, tehdit çok açıktır, tehlike çok yakındır. Bu konu Türkiye için hafife alınamayacak bir milli güvenlik sorunudur” dedi. Bahçeli, hükümetin atacağı kararlı adımlarda da yanlarında olacaklarını vurguladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.