Bakan Ala: Terör Örgütlerinin Koalisyon Yaptığı Çağa Girdik

İçişleri Bakanı Ala, terör örgütlerinin koalisyon yaptığı bir çağa girildiğini belirtirken “Bugün Suriye'de çatışanlar Türkiye'ye, Fransa'ya ya da başka bir ülkeye karşı bakıyorsunuz ki koalisyon yapmışlar” dedi.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, NTV yayınında soruları yanıtladı.

PKK Mardin'de kaçırdığı 3 gazetecinin durumunun sorulması üzerine Bakan Ala, “Sorun çözüldü. Arkadaşlarımız görevlerinin başında. Basın mensubunun görev yapmasını engellemek orada yapılan ne kadar yanlış iş varsa onları örtmek için girişilmiş bir olumsuz bir hadise, terörist eylem. Ama sorun çözüldü” dedi.

-ANKARA SALDIRISI-

Ankara saldırısıyla ilgili “22 kişi gözaltına alınmıştı biri serbest bırakıldı” diyen Ala, “Adli işlemleri devam ediyor. Yeni gözaltılar da olabilir. Bazılarının çağırılıp ifadesi alınabilir” biigisini verdi.

Ala, “Saldırganın kimliği nasıl tespit edildi?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Delillerin toplanması değerlendirilmesi aşaması hızlı başladı. Ciddi tedbirler alındı, basın da duyarlı davrandı. Daha önce ortaya çıkan görüntüler ortaya çıkmadı. Deliller ele alınınca orada bulunan parmak, el ve diğer bunlar bilgisayar ortamında eşleştirildi. Bilgisayara yükleyince parmak izini kime ait olduğu hemen ortaya çıkıyor. Suriye tarafında Haseki'ye bağlı Amude bölgesi var, oradan Türkiye'ye 2014 yılında girmiş ve kaydolmuş kişi. Bu tür konularda araştırmalar, soruşturmalar devam ederken çok amaçlı terör örgütünün birden çok gücü arkasında olabileceği bir olay meydana geldiğince ciddiyetle yaklaşmak lazım. Suriye'nin kuzeyindeki YPG yani oranın PKK'sı diyelim terör örgütüyle Türkiye'deki terör örgütünün ortaklaşa birlikte yaptıkları bir eylem. Ama bunların arkasındaki güçler, bunları kullananlar soruşturma derinleştikçe ortaya çıkacak.”

“Saldırıdan 3 gün sonra TAK olayı üstlendi ve saldırganın kimliğine dair farklı iddiaları ortaya attı. Yine bugünkü gazetelere yansıyan bilgi, DNA testi yapılacağı” şeklindeki sözleri üzerine İçişleri Bakanı şu karşılığı verdi:

“Terör örgütünün açıklaması olsa ne olacak olmasa ne olacak? Türkiye birden çok terör örgütüyle mücadele ediyor. Görülüyor ki PYD üzerinde kalmasın diye YPG üzerinde kalmasın diye, sonra herhalde tartıştılar, konuştular. YPG’yi aklama operasyonunun doğru olacağı kanaatine  varmışlar. Öyle anlaşılıyor. Bunlar taktiklerdir.”

Terör örgütlerinin sık sık Ankara’yı hedef almasına ilişkin ise Bakan Ala, “Daha önce yapılan yerlere bakın Urfa'da da oldu Paris'te de oldu Diyarbakır'da da oldu. Terör örgütleri daha çok ses getirecek yerleri seçiyorlar. Bu tür illerde de güvenlik daha fazla alınmıştır. 11 Eylül’ü düşünün ABD'nin bütün güvenlik konsepti değişti. İnsanların ayakkabılarına kadar arandığı bir ülke haline dönüştü” dedi.

-ANKARA’DA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ-

Ankara için özel önlemlerin alınacağına işaret eden Ala, “Daha görünür olacak bir kere. Sivil birimler resmi üniformalarıyla olacak. Bazı yerlerde daha da artırılacak. Elektronik imkanlar daha çok kullanılacak. Adeta yeni bir çağa girdik yani terör örgütlerinin koalisyon yaptığı birbirleriyle çatışan terör örgütlerinin bir ülke içerisinde başka bir ülkeye saldırıya gelince orada işbirliği yaptığı bir çağda yaşıyoruz. Bugün Suriye’de çatışanlar Türkiye’ye ya da Fransa’ya ya da başka bir ülkeye karşı bakıyorsunuz ki koalisyon yapmışlar” dedi.

Anahtar Kelimeler:
Efkan AlaIçişleri Bakanı
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.