Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım yapı kredi atatürk soner çetin operasyon azerbaycan Dünya Haberleri

Bakan Bozdağ Kayyım Sorusuna Yanıt Verdi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kayyım sorusuna, "Anayasanın ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğündeki hükümleri çerçevesinde, kişisel görüş ileri sürülmek suretiyle düşünce öğrenmeyi amaçlayan hususlara cevap verilmesine yasal imkân görülmediği" yanıtını verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu soru önergesinde, “Koza İpek Grubuna ait kayyum atanan şirket sayısı kaçtır? Şirketlere atanan isimlerin havuz medyası ve AKP’nin belediye meclis üyeleri arasından seçilmesinin gerekçesi nedir? Koza İpek Grubunun işlediği iddia edilen mali suç tutarı ne kadardır?” diye sordu.

-ANAYASAYA İŞARET ETTİ-

Soru önergesini yanıtlayan Adalet Bakanı, Anayasanın; "Yargı yetkisi" kenar başlıklı 9. maddesinde, yargı yetkisinin Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacağı hükmünün yer aldığını belirtti.

-CEZA MUHAKEMESİ KANUNUNU HATIRLATTI-

Adalet Bakanı, Ceza Muhakemesi Kanununun; "Soruşturmanın gizliliği" kenar başlıklı 157. maddesinde, Kanunun başka türlü hüküm koyduğu hâller saklı kalmak ve savunma haklarına zarar vermemek koşuluyla soruşturma evresindeki usul işlemlerinin "gizli olduğu" hükmünün yer aldığını ifade etti.

-“SORUŞTURMA AŞAMASINDA NE TÜR İŞLEMLER YAPILDIĞINA DAİR BAKANLIĞIMIZDA BİLGİ BULUNMAMAKTADIR”-

Adalet Bakanı, söz konusu bu düzenlemeler çerçevesinde, işlendiği iddia edilen bir suçla ilgili delillerin takdiri ve olayın vasıflandırılması da dâhil olmak üzere, soruşturma yürütülmesi, koruma tedbirlerine başvurulması ve sonucuna göre kamu davası açılmasında tüm yetki ve sorumluluğun yargı mercilerine ait olduğunu,  Bakanlığın veya herhangi bir makam, organ, merci veya kişi tarafından müdahalede bulunulmasının söz konusu olamayacağını belirterek, “Öte yandan soruşturma aşamasında ne tür işlemler yapıldığına dair Bakanlığımızda bilgi bulunmamaktadır” dedi.

Adalet Bakanı, Anayasanın "Türkiye Büyük Millet Meclisinin bilgi edinme ve denetim yolları" kenar başlıklı 98. maddesinin ikinci fıkrasında, "soru"nun Bakanlar Kurulu adına, sözlü veya yazılı olarak cevaplandırılmak üzere Başbakan veya bakanlardan bilgi istemekten ibaret olduğu, aynı maddenin son fıkrasında da soru ile ilgili önergelerin verilme şekli, içeriği ve kapsamı ile cevaplandırılma, görüşme ve araştırma yöntemlerinin Meclis İçtüzüğü ile düzenleneceğinin öngörüldüğünü kaydetti.

-SORULAMAYACAK KONULARA DİKKAT ÇEKTİ-

Adalet Bakanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün, "Soru" kenar başlıklı 96. maddesinde "soru"nun kısa, gerekçesiz ve kişisel görüş ileri sürülmeksizin, kişilik ve özel yaşama ilişkin konuları içermeyen bir önerge ile Hükümet adına sözlü veya yazılı olarak cevaplandırılmak üzere, Başbakan veya bir bakandan açık ve belli konular hakkında "bilgi istemek"ten ibaret olduğunun belirtildiğine dikkat çekerek, "Sorulamayacak konular" kenar başlıklı 97. maddesinde de, başka bir kaynaktan kolayca öğrenilmesi mümkün olan konular ile tek amacı istişare sağlamaktan ibaret konuların ve konusu evvelce Başkanlığa verilmiş gensoru önergesiyle aynı olan soruların sorulamayacağının hükme bağlandığını söyledi.

Adalet Bakanı, “Anayasanın ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün belirtilen bu hükümleri çerçevesinde, kişisel görüş ileri sürülmek suretiyle düşünce öğrenmeyi amaçlayan hususlara cevap verilmesine yasal imkân görülememiştir” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.