Öne Çıkanlar kosgeb çin Alkın Kalkavan Kara liste Alpay Karadağ Kulp ege ihracatçı birlikleri Mesleki Yeterlilik Belgesi Aranan Meslekler çukurova belediyesi medicana Goggle Hakkari

Bakan Eroğlu Ergene Hakkında Açıklama Yaptı

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “temizleyin” talimatı verdiği, kirliliğiyle ünlü Ergene nehrini  eski haline döndüreceklerini bildirdi. Bakan Eroğlu’nun verdiği bilgiye göre dünyanın en kirli nehirlerinden Ergene’nin debisi, kirli ve zehirli atıklar nedeniyle altı katına çıkmış.

Bakan Eroğlu, İstanbul’da Devlet Su İşleri (DSİ) 14. Bölge Müdürlüğü'nde düzenlenen basın toplantısında Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’nda gelinen son noktayı değerlendirdi. Ergene'nin Türkiye'nin en önemli bölgelerinden birisi olduğunu belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bölgenin batıya açılan kapı olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde "Ergene'yi kesinlikle kurtarın” diye talimat verdiğini hatırlatan Prof. Dr. Eroğlu, kendilerini koordinatör olarak görevlendirdiğini ve 15 paketten oluşan büyük bir eylem planı hazırladıklarını açıkladı.

Planla ilgili önemli mesafeler aldıklarına vurgu yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, hedeflerinin pırıl pırıl bir Ergene olduğunu söyledi. Sadece Ergene değil, Trakya Gelişim Projesi (TRAGEP) hazırladıklarını belirten Eroğlu, “2019 yılı sonuna kadar TRAGEP'i de bitireceğiz. Orada yapılacak göletler, sulama tesisleri, ağaçlandırma ve erozyon kontrol faaliyetleri var. Bunların tamamı, TRAGEP için 10 milyar TL'lik yatırım yapılacaktır. En büyük yatırım" diye konuştu.

Ergene Havzasının ülke sanayisinde önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu, nehre akıtılan kirli ve zehirli sularla Ergene'nin debisinin altı katına çıktığını vurguladı. Havzada iyi bir su kalitesine ulaşmak istediklerini de söyleyen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, hedeflerinin 2016'da 3. sınıf, 2020'de ise 2. sınıf su kalitesine ulaşmak olduğunu vurguladı.

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı hakkındaki Başbakanlık Genelgesi'nin 2013’te tarihinde yayımlandığını hatırlatan Orman Bakanı Eroğlu şöyle devam etti:

"Bu, Ergene'yi kurtaracak 15 eylem içeriyor. Bunlar içerisinde dere yatakları temizleniyor, belediyelerin ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri DSİ tarafından inşa ediliyor. Islah Organize Sanayi Bölgeleri kuruldu. Sanayi için müşterek ileri atık su arıtma tesisleri inşa ediliyor. Sanayide daha az su, daha az kirletici ham madde kullanımına geçiliyor. Ergene Havzası ağaçlandırılıyor, erozyonla mücadele ediliyor, Ergene'de planlı döneme geçiliyor, 1/25.000'lik planlar uygulamaya giriyor. Katı ve tehlikeli atık işleme geri kazanım ve bertaraf tesisleri kuruluyor. Zirai kaynaklı kirlilik kontrol ediliyor. Ergene Nehri gerçek zamanlı sürekli izleniyor, denetimler daha da sıklaştırılıyor. Deşarj standartları yeniden düzenlendi, renk standartları getirildi ve Ergene tabii rengine getiriliyor. Havzaya Taşkın Erken Uyarı Sistemi kurulacak, Yer altı suyunun kullanımı kontrol altına alınacak.

Ergene'nin eski güzel günlerine kavuşacağını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Arıtma tesisleri, kolektörler, kanalizasyon sistemi 2016 yılında bitecek. Dolayısıyla 2017 yılında da deşarj bitecek. İnşallah 2017 yılı sonunda Ergene, renk de gidince, daha da gözle görülür bir hale gelecek. Hedefimizi inşallah yakalayacağız ve bunun için takip gerekiyor. Ergene, iyi bir koordinasyonla kurtarılan bir havza olarak diğer havzalara model olacak. Bu çerçevede, sanayinin ve kirlenmenin yoğun olduğu bütün havzaları ele alacağız. Modelimiz de, oturttuğumuz sistem Ergene Havza Eylem Planı. Başarıyla tamamlıyoruz" dedi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.