Öne Çıkanlar azerbaycan Kent diyarbakır Ayyuka eNBE akbank türkiye istanbul çin 17 Mart 2024 Pazar Gündemi CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti

Bakan Karaismailoğlu: “Saatte Tek Yönde 70 Bin Yolcu Kapasitesine Ulaşacak”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu,  “8,4 kilometrelik Bakırköy-Bahçelievler-Güngören-Kirazlı Metrosu büyük bir ihtiyacı giderecek. Hat tamamlandığında saatte tek yönde 70 bin yolcu kapasitesine ulaşacak. Projemiz, 7 adet istasyona sahip olacaktır. Projemizi 2022 yılı sonunda tamamlayıp, halkımızın hizmetine sunmayı planlıyoruz” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul’da devam eden önemli raylı sistem projelerinden Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı Metro Hattı inşaatında incelemelerde bulunarak; basına açıklamalarda bulundu. Raylı sistem hatlarında yılda 2 milyar 393 milyona yakın yolcu taşındığını belirten Karaismailoğlu, ayrıca İstanbul’daki metro projeleri sayesinde 13 bin 500’ü aşkın vatandaşın iş sahibi olduğu bilgisini paylaştı. 

“Ankara-Sivas ve Konya- Karaman YHT hattını yakın zamanda hizmete açılacak”

Son 19 yılda, 11 bin 590 km uzunluğundaki konvansiyonel demiryolu hattının tamamını yenilediklerini belirten Bakan Karaismailoğlu, bin 213 kilometre yüksek hızlı tren hattı yaptıklarını kaydetti. Karaismailoğlu, Ankara-Sivas ve Konya- Karaman Yüksek Hızlı Tren hattını da yakın zamanda hizmete açacaklarını bildirdi.

Karaismailoğlu, “Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı projesi ile dünya demiryolu taşımacılığında kısa zamanda söz sahibi olduk. Bu hat ile ülkemiz Pekin’den Londra’ya uzanan orta koridorun ve Demir İpek Yolu’nun en stratejik bağlantı noktası haline geldi. İlan ettiğimiz Demiryolu Reformu kapsamında tüm bu projeler hayata geçerken, milli ve yerli bir demiryolu endüstrisi oluşturduk” diye konuştu. 

“Raylı sistem hatlarında yılda 2 milyar 393 milyona yakın yolcu taşınmaktadır”

Şehri içi raylı sistem projelerinin sayısını her geçen gün arttırdıklarına dikkat çeken Bakan Karaismailoğlu, şu anda İstanbul başta olmak üzere; Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Konya, Kayseri, Antalya, Samsun, Adana ve Gaziantep olmak üzere, ülke genelinde 12 ayrı şehirde toplam 811,4 kilometrelik kent içi raylı sistemi bulunduğunun bilgisini aktardı. 

Karaismailoğlu, “Bu hatların 312 kilometresini Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak biz yaptık. Bakanlığımızca yapımı tamamlanarak işletmeye açılan toplam 312,2 kilometrelik raylı sistem hatlarında yılda 2 milyar 393 milyona yakın yolcu taşınmaktadır. Ülke genelinde yapımı devam eden toplam 11 metro hattımızın toplam uzunluğu da 147 kilometreyi aşmaktadır” dedi.

İstanbul’a bugüne dek 80 kilometrenin üzerinde kent içi raylı kazandırdıklarını dile getiren Bakan Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

“Bakanlığımız tarafından yapılan Marmaray’dan günlük 500 bin yolcu taşıyoruz. İstanbul’da halen yapımı devam eden metro hatlarının toplam uzunluğu; 91 kilometredir. Çok yakında yapımına başlayacağımız, Üsküdar Altunizade-Ferah Mahallesi-Çamlıca Raylı Sistemi ile Kazlıçeşme-Sirkeci Kentsel Ulaşım ve Rekreasyon Dönüşüm Projesinin toplam uzunlukları da 13,5 kilometredir.”

“Projemizi 2022 yılı sonunda tamamlayıp, halkımızın hizmetine sunmayı planlıyoruz”

Karaismailoğlu; incelemede bulunduğu 8,4 kilometrelik Bakırköy-Bahçelievler-Güngören-Kirazlı Metrosunun da büyük bir ihtiyacı gidereceğini belirterek hattın tamamlandığında saatte tek yönde 70 bin yolcu kapasitesine ulaşacağını bildirdi. 

Karaismailoğlu, “Projemiz, Bakırköy Sahilden başlamak üzere; Özgürlük Meydanı, İncirli, Haznedar, İlkyuva, Yıldıztepe, Molla Gürani ve Kirazlı olmak üzere, 7 adet istasyona sahip olacaktır. İstasyonlarımızın çevresinde meydanlar oluşturarak, şehir planlaması açısından da önemli bir adım atmış olacağız.  Bu meydanlar istasyonların oluşturacağı hareketlilik nedeniyle kısa sürede hem ticari hem de sosyal açıdan gelişen noktalara dönüşecekler” ifadelerine yer verdi.   

Karaismailoğlu “Bakırköy-Bahçelievler-Güngören-Kirazlı Metro hattımızın; Bakırköy İncirli istasyonları arası TBM Tünel imalatlarını tamamladık. İncirli Makas yapısının tamamlanması üzerine, TBM Tünel imalatı İncirli İstasyonundan Kirazlı'ya doğru yeniden başladı. İstasyonlarda kaba inşaat, tünellerde kalıcı iç kaplama işlerine devam ediyoruz. Metro inşaatımızın; tünel kazı çalışmalarının yüzde 66’sı, İstasyon betonarme işlerinin yüzde 47’si ve Ray serimi işlerinin yüzde 25’i tamamlanmıştır. Projede toplam fiziki ilerlememiz yüzde 62’dir. Projemizi 2022 yılı sonunda tamamlayıp, halkımızın hizmetine sunmayı planlıyoruz” dedi.

“13 bin 500’ü aşkın vatandaşımız İstanbul’daki metro projelerimiz sayesinde iş sahibi oldu”

Yapılan metro hattı ile mevcut Bağcılar- Başakşehir hattının doğrudan Bakırköy Sahil ile bağlantısının yapılmasını ve diğer toplu taşıma modları ile entegrasyonlarının sağlanacağını belirten Bakan Karaismailoğlu, “Ayrıca, planlanan hatlarla birlikte; M3 Bağcılar (Kirazlı) – Olimpiyatköy – Başakşehir Metrokent-Kayaşehir Metro Hattı, Halkalı – Gebze Marmaray Metro Hattı, Yenikapı – Atatürk Havalimanı Metro Hattı, Yenikapı – Kirazlı Metro Hattı ve İkitelli – Ataköy Metro Hattı birbirine bağlanacaktır” dedi.

Karaismailoğlu, “2021 yılı sonu itibariyle Kadıköy-Maltepe-Kartal-Pendik ilçeleri kesintisiz şekilde Sabiha gökçen havalimanına bağlanmış olacak. Böylelikle; Raylı sistem projelerimiz tamamlandığında, İstanbul’un kent içi raylı sistemlerinin yarısını bakanlığımız yapmış olacaktır. Bakırköy-Bahcelievler-Bağcılar-Kirazlı metrosunda 1500 kişi, Gayrettepe-Kağıthane-İstanbul havalimanı metro hattımızda 5000 kişi, Başakşehir- Çam ve Sakura Şehir Hastanesi- Kayaşehir-metro hattımızda 3000 kişi, Halkalı-Başakşehir - Arnavutköy- İstanbul Havalimanı metro hattımızda 3000 kişi, Sabiha Gökçen- Pendik Tavşantepe Metro inşaatımızda 1000 kişi olmak üzere toplam 13 bin 500’ü aşkın vatandaşımız sadece İstanbul’daki metro projelerimiz sayesinde iş sahibi olmuştur” bilgisini aktardı.

Günde 500 bine yakın vatandaşın Marmaray’ı kullandığı bilgisini paylaşan Bakan Karaismailoğlu, yine bakanlık tarafından yapılan Avrasya tünelinden günde 50 binin üzerinde araç geçtiğini, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden ise günde 60 binin üzerinde araç geçtiği bilgisini aktardı. Kanal İstanbul Projesi ile ilgili de konuşan Karaismailoğlu, projenin hayata geçmesi ile birlikte Türkiye’nin dünyadaki güç ve etkinliğinin çok daha artıracağına dikkat çekti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.