Öne Çıkanlar diyarbakır Kent Ayyuka eNBE azerbaycan istanbul çin türkiye 17 Mart 2024 Pazar Gündemi gündem özeti CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan

Bakan Selçuk: “Temel Yaklaşımımız Yasalar Nezdindeki Adalet Anlayışı ile İnsanların Vicdanındaki Adalet Anlayışı Arasındaki Mesafenin Kapanması”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinde düzenlenen "Kadın Hakları ve Siyasette Kadın Paneli"ne katıldı.

Bakan Selçuk burada yaptığı konuşmada, Ordu'nun Altınordu ilçesinde 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Ceren Özdemir cinayeti ve Gazi Üniversitesi öğrencisi Şule Çet'in ölümüne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Selçuk, Türkiye'nin yakından izlediği Şule Çet davasının dün sonuçlandığını hatırlatarak, Bakanlık olarak, Şule Çet davasının tüm süreçlerini hassasiyetle ilk günden bu yana takip ettiklerini söyledi.

Selçuk, "Sanığa verilen cezanın toplumun adalet duygusunu zedelemeyen, kamu vicdanını rahatlatan bir karar olması için gerekçeli kararın bakanlığımıza mahkemece tebliğ edilmesinden sonra istinaf yoluna başvurarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle itiraz edeceğiz." diye konuştu.

"Sanıkların aldıkları ceza hiçbir zaman kardeşlerimizi geri getirmiyor, Şule'yi de geri getirmeyecek." diyen Selçuk, ancak bu olaylardaki temel yaklaşımlarının yasalar nezdindeki adalet anlayışı ile insanların vicdanındaki adalet anlayışı arasındaki mesafenin kapanması şeklinde olduğunu o yüzden bu itirazın yapılmasını zaruri olarak görüldüğünü vurguladı.

Mahkemeler takdiri indirimi uygularken özellikle masum çocuk ve kadınlara karşı canice ve toplum vicdanını yaralayacak şekilde işlenen suçlarda diğer herhangi bir suç gibi davranılmaması, toplumun sesine kulak verilmesi gerektiğini belirten Selçuk, toplumda infial oluşturan bu tür suçlarda Bakanlık olarak takdiri indirim sebeplerinin uygulanmamasından yana olduklarını ve müdahil oldukları bütün davalarda da takdiri indirim sebeplerinin uygulanması halinde mahkemece verilen kararlara karşı istinaf ve temyiz yoluna başvurarak itiraz edeceklerini vurguladı.

"Bu Konuların En Yakın Takipçisi Olacağımıza Söz Veriyoruz"

Ordu'da Ceren Özdemir'in katledilmesinin herkesi derinden yaraladığını dile getiren Selçuk, gözaltına alınan zanlının ifadesinde suçunu itiraf ettiğini hatırlattı.

Selçuk, "Biz de Bakanlık olarak olayı yakından takip etmeye devam ediyoruz. Açılacak dava süreçlerine de müdahil olacağız. Amacımız katilin en ağır cezayı alması yönünde." dedi.

Toplumda bütün çocukların, kızların ve kadınların daha rahat bir ortamda yaşayabilmelerini ve kendilerini güvende hissetmelerini istediklerini ifade eden Selçuk, bu konuda hem Adalet hem de İçişleri Bakanlığı ile istişare halinde olduklarını, üzerlerine düşen ne varsa yapmaya devam ettiklerini söyledi.

Bakan Selçuk, toplumsal farkındalıkla beraber kadına yönelik şiddet, çocuklara istismar konusunda farkındalık oluşturarak tüm bu olayların yakın takipçisi olacaklarını vurguladı.

Selçuk, bakanlık olarak kadının siyasete aktif olarak katılması ve siyasetteki kadının temsilinin istenen düzeye getirilmesi için birçok düzenleme yapmaya devam ettiklerini bildirdi.

Kadın milletvekillerinin meclise 31 Ekim 2013 tarihinde ilk kez başörtülü olarak girdiklerini anımsatan Bakan Selçuk, “Ne yazık ki geçen ay Meclis Genel Kurulu’muzda başörtülü milletvekilimize haddini bildirmeye çalışanlar oldu. Bunlar bizim teessüfle karşıladığımız durumlar. Bizlerin daha çok çalışması ve kadına yönelik ayrımcılık konusunda zihniyet dönüşümünü sağlamamız gerekmekte.” dedi.

2018-2023 yıllarını kapsayan Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nı 5 temel politika ekseninde belirlediklerine vurgu yapan Bakan Selçuk, “Eğitim, ekonomi, sağlık, karar alma mekanizmaları ve medya olarak belirledik. Bu plan çerçevesinde 81 ilimizde Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planlarına devam etmekteyiz.” diye konuştu.

2002 yılındaki genel seçimlerde parlamentodaki kadın milletvekili sayısının 24, kadın temsil oranının da yüzde 4.4 olduğunu anımsatan Bakan Selçuk, oranın günümüzde yüzde 17.45’e ulaştığını belirtti.

Üniversitelerde öğretim görevlilerinin yarısının kadın olduğuna dikkat çeken Bakan Selçuk, kadınların karar alma mekanizmalarında daha etkin rol aldığını bildirdi.

Kadın okur yazar oranının yüzde 95’e çıktığını kaydeden Bakan Selçuk, yükseköğretimde kadınların okullaşma oranının yüzde 46’ya ulaştığını ifade etti.

Kadınlara çalışma hayatında birçok hak tanındığını söyleyen Bakan Selçuk, sözlerine şöyle devam etti:

“2011’den bu yana kadın istihdamını teşvik etmek için bir çok teşvik paketleri hazırlıyoruz. Birçok programlarımız var İŞKUR kapsamında. 2002 yılında 571 kadın kurslarımızdan faydalanırken, 2018 yılında bu kurslarımızdan neredeyse 285 bin kadın faydalanmış durumda. Bütün bu mesleki eğitim kurslarımız, aktif iş gücü programlarımız, girişimcilik programlarımızdan yararlananların yüzde 52’si kadın. Biz bundan dolayı gurur duyuyoruz.”

2002 yılından 2019 yılı Ağustos ayı sonuna kadar özel sektörde işe yerleştirilen kadın sayısının 2 milyonu aştığına değinen Bakan Selçuk, 2018 yılında istihdam edilen kadın sayısının 9 milyonu aştığını, bu oranın da yüzde 47’lik bir artışa tekabül ettiğini belirtti.

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Mercan Seferberliği başlatıldığını kaydeden Bakan Selçuk, “Mercan seferberliği altında sadece kadına yönelik şiddetle mücadele etmeyeceğiz. Biz aynı zamanda kadına yönelik tüm hizmetlerimizi bu mercan seferberliği altında toplayacağız. 'Şiddete sıfır tolerans' diyeceğiz, Mercan Seferberliği ile kadınların annelik rolünü güçlendirecek ve ekonomik açıdan da daha güçlü olmalarını sağlayacak politikalar geliştireceğiz.” açıklamasında bulundu.

Bakan Selçuk, katılımcıların Dünya Kadın Hakları Gününü ve Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının tanınmasının 85. yıl dönümünü de kutladı.

Anahtar Kelimeler:
AİLE
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.