Bakan Soylu: Terörizmle Mücadele Kapsamında 101 Belediye Başkanı Görevden Alındı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Terörizmle mücadele kapsamında önemli bir adım da terörle iltisaklı belediyelerle ilgili alınan görevlendirme kararımız oldu. Doğu ve Güneydoğu illerimizde bazı belediyelerin terör örgütüyle doğrudan ilişkili hale geldiği, lojistik, finans, araç gereç desteği sağladığı tespit edilmiş olup 101 belediye başkanı görevden alınmıştır” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2018 Mali Yılı Bütçesini görüşmek üzere Sadi Bilgiç Başkanlığı’nda toplandı.

Bakan Soylu, komisyonda Bakanlığı’nın bütçesi ile ilgili sunum yaptı. Soylu, dünyanın dört bir yanında küresel bir terör ve şiddet dalgası ile karşı karşıya olunduğuna dikkat çekti. Bu terör ve şiddet dalgasının nedenini ise Ortadoğu olarak gösteren Soylu şöyle dedi:

KÜRESEL TERÖR

“İslam coğrafyasında yıllardır süregelen Filistin ve Afganistan meselelerinin yanı sıra bugün Irak, Suriye, Körfez Ülkeleri ve Suudi Arabistan, Mısır, Katar gibi meselelerden bahsedilir olmuştur. Kendine ait bir ortak güvenlik paradigması oluşturan Avrupa’nın DEAŞ karşısındaki çaresizliği, yetersizliği ve içine kapanması; göç sorunu karşısındaki tutarsız tavrı; kendi içindeki aşırı milliyetçi eğilimlere karşı teslimiyeti; güvenlik eksenli bir arada olma kaygısı, vekalet  savaşlarından medet uman küresel güçlerle ortaya koyduğu ittifak; bir umut projesi olarak başlayan Avrupa Birliği adına, hayal kırıklığı yaratmıştır. Bugün DEAŞ’la  mücadele aracı olarak kullanıldığı iddia edilen terör örgütleri ise yarın pekala DEAŞ’ın yerini almaya adaydır. Kitlesel göç, insan ticareti, kaçakçılık, terör, vekalet savaşları. Türkiye bütün bu sorun alanlarının tam da kesişme noktasındadır ve bütün bunlarla 21.yüzyılı karmaşıklaştırmak isteyenlere karşı bir medeniyet, istikrar ve yükseliş mücadelesi vermektedir. Yine bütün bunların yanı sıra içeride  27 Nisan e-muhtırasıyla başlayan; gezi ve 17-25 Aralık’la devam eden ve 15 Temmuz’la da pik yapan Türkiye’nin güvenlik kapasitesini zayıflatmayı amaçlayan, Türkiye’nin demokrasiye bağlılığını, direncini, kapasitesini test eden, kardeşliğini kırmaya çalışan bir süreçle karşı karşıyayız.”

15 TEMMUZ SONRASI YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

Bakan Soylu, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra bakanlık bünyesinde yapılan değişikliklerden de şöyle bahsetti:

“15 Temmuz’dan sonra kurumsal yapımızda jandarma ve sahil güvenlik komutanlıkları noktasında birtakım değişiklikler yaşanmasına rağmen, hem bu birimlerimiz hem de görev sahaları aslında bu bakanlığa yabancı değildir.  Bakanlığımızın bütün insan kaynağı bu özellikli dönemde kendi görev alanlarında gerçekten çok özverili bir mücadele ortaya koymaktadır. Ancak yaşanan bölgesel değişimler; teknolojik gelişmeler, suç türleri ve sayısındaki artış, buna mukabil teknolojinin suçluyu yakalamada sunduğu imkanlar, kurumsal olarak bir değerlendirme yapmayı ve bazı adımları atmayı gerekli  kılmıştır. Silahlı kolluk kuvvetleri ile beraber mülki ve genel idari hizmet birimlerini bünyesinde barındıran İçişleri Bakanlığı, bu iki farklı yapıya ait farklı operasyonel süreçlere sahiptir. Görev alanı içinde terörden uyuşturucuya, trafikten göçe, sınır güvenliğinden  sahillerin korunmasına kadar çok değişik tehdit türlerinin baskısına maruz kalan  bakanlığımız, görev sahasındaki herhangi bir idari ve reaksiyonel  zafiyeti, en büyük tehdit olarak algılamaktadır.”

Soylu, 2017 Yılı Ekim ayı itibarıyla 268 bin 173 emniyet personeli, 179 bin 93 jandarma, 5 bin 453 sahil güvenlik ve 50 bin 727 güvenlik korucusunun, İçişleri Bakanlığı bünyesinde görev yaptığını belirterek, jandarmada 2017’de yüzde 60 olan profesyonelleşme oranını 2018 yılı için yüzde 65’e, sahil güvenlik komutanlığımızda ise 2016’da yüzde 71, halen de yüzde 81 olan profesyonelleşme oranını 2018 için yüzde 85’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Soylu, “AK Parti, hükümetleri döneminde emniyet, jandarma ve sahil güvenlik teşkilatlarımıza toplam 62 bin 742 zırhlı ve standart araç alımı yapılmıştır. 2017 yılı sonuna kadar alınması planlananlarla 2016 alımlarına göre yüzde 60’lık bir artış sağlanmış olacaktır. motosiklet alımları da 2016 alımlarına göre oranla yüzde 104 oranında artmıştır” diye konuştu.

TOPLUMSAL GÜVENLİK PROJELERİ

Soylu, bakanlığın “toplumsal güvenlik projesi” ile ilgili çalışmalarını da şöyle sıraladı:
“Bu projelerden ilki toplum destekli polislik projesidir. Proje kapsamında 2017 yılı içinde gerçekleştirilen toplantılarla 521 bin 552 kişiye ulaşılmıştır. Yine ‘çocuk ve gençler sosyal koruma ve destek programı’ olarak adlandırılan ve kısa adı ÇOGEP olan proje kapsamında 2017 yılında 101 bin 958 kişiye ulaşılmıştır. Bir diğer önemli projemiz de güvenlik okul, güvenli eğitim projesidir. Milli Eğitim Bakanlığımızla koordineli şekilde yürütülen bu proje kapsamında okul çevrelerindeki olayların engellenmesi amacıyla, okullara ve civarına kamera konulması hedeflenmektedir. Projede ayrıca 24 bin 068 okulda 16 bin 754 ‘güvenli eğitim koordinasyon görevlisi’ görevlendirilmiştir. Ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesinde elektronik kelepçe uygulaması, 2017 yılında 2 ilden 6 ile çıkarılmıştır. Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Gaziantep ve İstanbul illerinde devam eden uygulama, nüfus bakımından ülkemizin yüzde 40’ını kapsamaktadır. “

Soylu,  kayıp alarmı projesiyle  2017 yılında 108’i çocuk olmak üzere toplam 213 şahsın bulunduğunu söyledi.  

TRAFİK KAZALARI

İçişleri Bakanı Soylu trafik kazaları ile ilgili de şu bilgileri verdi:

“Yapılan kapsamlı çalışmalar neticesinde 2017 yılının ilk 10 ayında ölümlü kaza sayısında yüzde 5.2 azalış elde edilmiştir. Son 10 yılda nüfusumuz yüzde 13.1, sürücü sayımız yüzde 53.2, araç sayımız ise yüzde 62.7 oranında artmış buna mukabil ölümlü kaza sayımız yüzde 26.9, kazalardaki ölümler ise yüzde 30.2 oranında azalmıştır. Bu konuda ‘trafik güvenliği uygulama politika belgesi’ oluşturulmuş ve bir plan dahilinde uygulamaya başlanmıştır. 2011 yılına göre 2020 yılında trafik kazası sonucu ölümlerin yüzde 50 azaltılması hedefimiz vardır. Bugün itibarıyla 2011 yılına oranla ölüm sayısında yüzde 29 oranında bir azalma sağlanmıştır. Ülke genelinde 2017 yılında bayram tatilleri süresince trafik yoğunluğu yüzde 20 oranında artmıştır. Alınan tedbirlerle, trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısında son 13 yılın ortalamasına göre ramazan bayramında yüzde 36, kurban bayramında ise son 9 yılın ortalamasına göre yüzde 15 azalma kaydedilmiştir. Ayrıca kazaların yoğun olduğu ilk 20 noktada, önceki bayramlarda ortalama 10 vatandaşımızı kaybederken bu sayı alınan tedbirlerle 2017 itibarıyla 2 olmuştur.”

Bakan Soylu, 2017 yılında terör örgütlerinin 46 sivil vatandaşı şehit ettiğini, son 1 yılda kırsalda 161’i büyük ve orta olmak üzere toplam 44 bin 681 operasyon yapıldığını dile getirdi.

Soylu, terörle mücadelede  en önemli unsurun, personel kapasitesi olduğuna dikkat çekerek şöyle dedi:

“2017’de alımı planlananlarla birlikte 101 bin 782 personel istihdam ediyoruz. Bunların 57 bin 149’u halihazırda göreve başlamış 33 bin 677 kişinin daha alımı yapılacaktır.  Personel noktasında attığımız önemli adımlardan birisi de korucularımızla ilgilidir. Korucularımızın yaş ortalaması 42 idi. 18 bin 482 güvenlik korucumuzu çok iyi şartlarda emekli edip, 21 bin 716 güvenlik korucusu alarak yaş ortalamasını 32’ye düşürdük.  Bunun yanı sıra bakanlığımız bünyesinde korucular daire başkanlığı kurduk.  Ek tazminatları arttırılmış, harcırah imkanı getirilmiş, bir defaya mahsus olmak üzere silah taşıma ruhsatı için harç muafiyeti sağlanmış, sağlık tedavi giderleri bakımından 4-a kapsamında sigortalı sayılmalarına imkan veren yasal düzenleme hayata geçirilmiştir.”

Uyuşturucu ve kaçakçılık operasyonlarıyla terörün finans kaynağına darbe vurulduğunu dile getiren Soylu şöyle dedi:

“Özellikle Lice, Kulp, Silvan ve genç kırsalında yapılan alan temizleme operasyonları sonucu geçen yıl uyuşturucu ekilen tarlalara buğday ekildiği tespit edilmiştir. Mevzuat noktasında yapılan düzenlemelerle; emanete alınan silah ve malzemenin güvenlik güçleri tarafından kullanılmasına imkan sağlanmıştır. Ayrıca siber suçların takibi; yabancı terörist savaşçıların sınır dışı işlemlerinin kolaylaştırılması, göçmen kaçakçılığı, uyuşturucu madde imalatı ile ilgili düzenlemeler de yine hükümetimizce gerçekleştirilmiştir.”

KAYYUM ATANAN BELEDİYELER

Soylu, terörizmle mücadele kapsamında önemli bir adımın da terörle iltisaklı belediyelerle ilgili alınan görevlendirme kararı olduğunu vurguladı. “Doğu ve güneydoğu illerimizde bazı belediyelerin terör örgütüyle doğrudan ilişkili hale geldiği, lojistik, finans, araç gereç desteği sağladığı tespit edilmiş olup 101 belediye başkanı görevden alınmıştır” dedi.

Soylu şöyle devam etti:

“Bunlardan 93’ü PKK, 8’i de FETÖ iltisaklı belediyelerdir. Görevlendirme yapılan bu belediyelerde, yeni atanan arkadaşlarımızın ortaya koyduğu çalışma ise, yapılan işlemin doğruluğunu onaylar mahiyettedir. Birkaç örnek vermek gerekirse bu belediyelerin piyasaya olan toplam 650 milyon TL borcu ödenmiş; Hakkari belediyesinde evlere günde 1,5 saat su verilirken, bu süreyi 10 saate çıkarılmıştır. İnşallah Aralık ayı itibarıyla tam gün su verilmesine çalışıyoruz. Hakkari Yüksekova Belediyesinde hiç kanalizasyon hattı yokken 300 km’lik bir hattın inşasına başlanmıştır. Şu anki fiziki gerçekleşmesi ise yüzde 50 seviyesindedir.  Ağrı Tutak Belediyesi’nde 50 yıllık içme suyu problemi çözülmüş, kent spor kompleksi ve gençlik merkezi yapılmış, yüzme havuzu, fitness, hamam, sauna gibi tesisler tamamlanmıştır. Terör ve terörle mücadeleden doğan zararların karşılanması hakkında kanun çerçevesinde bugüne kadar 432 bin 503 başvuru alınmış, toplam 4 milyar 55 milyon 493 bin 859 TL ödeme yapılmıştır. Başvuruların sonuçlandırma oranı yüzde 93’tür.”

FETÖ OPERASYONLARI

Soylu, FETÖ ile mücadele kapsamında bugüne kadar 48 bin 739 kişinin tutuklandığını, 19 önemli operasyon ve çalışma yapıldığını belirterek şöyle devam etti:

“Gaybubet evleri ve mahrem yapı operasyonları ile de örgütün yeniden organize olması engellenmeye çalışılmaktadır. Örgütün en önemli gücü olan finansal kaynak ve para akışına yönelik olarak da 8 holding ve 1.020 şirkete kayyum atanmıştır. Örgütün, şifreli mesajlaşma programı Bylock çözümlenmiş, 147 tepe yöneticisinin bu programı kullandığı belirlenmiştir. Ayrıca 215 bin 092 kullanıcı id’si belirlenmiş, 23 bin 171 kişiye adli işlem yapılmıştır. 15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybeden şehit ailelerine, yaralananlara, malul olanlara nakdi tazminat ve aylık bağlanması hakkında kanun hükümleri gereğince, bakanlığımızca bu ödemeler gerçekleştirilmektedir.”

Yurtiçindeki terörist mevcudunda bir önceki yıla göre yüzde 28 azalma meydana geldiğini belirten İçişleri Bakanı Soylu, “Bu rakam son 5 yılın en düşük seviyesidir. Bin 201 sığınak ve barınak imha edilmiş, 107 ton patlayıcı, 3 bin 302 el  bombası, bin 231 mayın ve EYP, 4 bin 486 silah, 707 bin mühimmat ele geçirilmiştir. Ayrıca 225 ton gıda maddesi de ele geçirilmiştir ki bunların içinde 56 ton un, 26 ton bakliyat ve 19 ton da şeker bulunmaktadır” diye ifade etti. Soylu, şöyle devam etti:

“Son bir yılda etkisiz hale getirilen toplam terörist sayısı ise 3 bin 69’dur.  Bu mücadelede kaybettiğimiz 68 jandarma, 16 polis, 51 TSK  mensubu, 31 güvenlik korucusu olmak üzere toplam 166 şehidimiz var.  Örgüte katılım, son 30 yılın en  düşük seviyesine inmiş, 2017’nin ilk on ayında, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 83 azalmıştır. Katılım sayısı 2016’da 625, 2017’de 111’dir. Son bir yılda PKK, DEAŞ ve yasadışı sol örgütlere yönelik operasyonlarla toplam 691 önemli olay engellenmiş, eylem hazırlığındaki 73 terörist etkisiz hale getirilmiştir.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.