Öne Çıkanlar bugünün gündemi pkk azerbaycan suriye Kent cumhurbaşkanı erdoğan diyarbakır Ayyuka eNBE akbank türkiye terörist

Başabakan Yıldırım: Savaşa Falan Girdiğimiz Yok

Başbakan Binali Yıldırım, IKBY’deki referanduma ilişkin, bundan sonraki adımlarda, Irak merkezi yönteminin doğrudan muhatap alınarak kararların ona göre verileceğini belirterek, “Irak tarafında da aldığımız tedbirler, bu anlamsız, sözde referandum kararından sonra oradaki terör unsurlarının daha da cesaretlenerek ülkemize yönelik faaliyetlerini arttırmalarını önlemeye yönelik. Vatandaşlarımız rahat olsun, savaşa falan girdiğimiz yok” dedi.

Başbakan Yıldırım, NTV, CNN Türk, Habertürk ve A Haber ortak canlı yayınında soruları yanıtladı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde gerçekleştirilen bağımsızlık referandumuna ilişkin Yıldırım, “Dünyanın tüm uyarılarına rağmen bir inatlaşmaya gidildi ve bu referandum yapılıyor. Biz açıkça ifade ettik, bu referandum gayri meşrudur, sonuçları hiçbir şekilde tanınmayacaktır. Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin kişisel ihtirasları sonucu alınmış bir karardır. Ne Kürtlere ne Araplara ne Türkmenlere gelecek vaat eden bir iş değildir, daha fazla acı, gözyaşı kararı verilmiştir” dedi.

“KARARLAR ÜÇ GRUP ALTINDA ELE ALINACAK”

Türkiye’nin hangi adımları atmayı planladığına ilişkin ise Yıldırım, söyle konuştu:

“Türkiye elini, kolunu bağlayacak, bekleyecek değildir. Uyarılarımızın yanı sıra MGK’da, Bakanlar Kurulu’nda ve TBMM’de tezkere oylamasıyla atılacak adımlara esas olacak kararlarımızı verdik. Kararlar üç grup altında ele alınacak; ekonomik boyuttaki kararlar, siyasi-diplomatik alanda yapılacak çalışmalar, güvenlik-askeri boyutta yapacağımız çalışmalar.

Kriz artık zirve yaptı, dönülmez bir noktaya geldiği için bundan sonrası hiç hoş olmayan, rahatsız edici gelişmelerin de olacağı bir sürecin başlangıcı bölgede. Ümit ederiz ki böyle bir durumla karşı karşıya kalmayız ama inatla Kerkük gibi, Musul gibi yani anayasayla tanınmış sınırlar dışında da bu referandumu yapma inadı bir anlamda sıcak bir çatışmaya da zemin hazırlamıştır. Bunun da bedeli oradaki günahsız, sivil insanlara olacaktır.

Bu bakımdan bizim bundan sonraki adımlarda Irak merkezi yöntemini daha fazla, doğrudan muhatap alarak ona göre kararlarımızı vereceğiz.”

“BAĞDAT’LA DAHA SIKI BİR DİYALOG İÇİNDE SÜRECİ YÜRÜTMEMİZ GEREKİYOR”

Türkiye’nin hava sahasının, Habur sınır kapısının kapanıp kapanmayacağı ve petrol konusunda adım atılıp atılmayacağı konusunda da Yıldırım, “İlgili bakanlıklardan bir ekip oluşturduk, bunların detaylarını çalışıyor ve çok geç olmadan bu adımları atacağız; gerek hava sahasıyla ilgili, gerek sınır kapılarının nasıl yönetileceğiyle ilgili... Buradaki zorluklarımız var, o zorluklardan bir tanesi sınır kapılarında fiilen şu anda Peşmerge, oranın yönetiminde. Irak onlardan sınır kapılarını teslim etmelerini istedi. Bunlar o teslimatı yapacaklar mı, yapmayacaklar mı, orada nasıl bir gelişme olacak, onu takip etmemiz lazım. O yüzden Bağdat’la daha sıkı bir diyalog içinde bu süreci yürütmemiz gerekiyor” dedi.

“ALACAĞIMIZ KARALARDAKİ KARŞIMIZDAKİ MEŞRU İDARE BAĞDAT’TIR”

Sınır kapılarının, havaalanlarının, petrol boru hattının, iletişim hatlarının bundan böyle merkezi hükümetin sevk ve idaresinde olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Dolayısıyla bundan sonra bizim alacağımız karalardaki karşımızdaki meşru idare, otorite Bağdat’tır, merkezi hükümettir. Şu anda bu görüşmeler sürüyor, uygulama kısa sürede de başlayacak. Onların resmi talepleri geldi, bugün itibariyle süreç başladı. Hangisi en kolay uygulanır, hangisinde sorunlar var, Başbakanlık bünyesinde oluşturduğumuz komite bunları değerlendiriyor ve kısa sürede bunları adım adım uygulamaya koyacağız” diye konuştu.

Yıldırım, askeri ayağa ilişkin ise, “Biz sınırlarımızın güneyindeki PKK terör kamplarına hava harekatı yapabiliriz, yapıyoruz da. Bundan sonrası askeri boyutu, bizim aldığımız bu kararlara karşı, diyelim ki hudut kapısından Bağdat’a geçiş yapacağız, buna karşı bir engelleme, bir sıkıntı oluşursa tabii ki biz gerekli güvenlik tedbirlerini almak zorundayız. Bunu da Irak merkezi hükümetinin koordinasyonuyla yapacağız. Eğer Türkmenlere karşı orada büyük bir kıyım, yok etme hareketi bu vesileyle tekrar başlatılırsa buna da duyarsız kalmamızı kimse beklemesin” dedi.

“DURUP DURURKEN BİZ HİÇBİR ŞEKİLDE BİR MACERAYA GİRMEYİZ”

“Bir tampon bölge söz konusu mu” sorusu üzerine de Yıldırım, “Bunların konuşulması için çok erken. Şu anda gelişmeleri takip etmekle beraber tedbirlerimizi alıyoruz. Durup dururken biz hiçbir şekilde bir maceraya girmeyiz ama ülkemizin menfaatlerine halel getirecek bir tutum olursa onun da karşılığını hiç gecikmeden veririz” dedi.

Bu süreç içinde radikal unsurların, teröristlerin daha da “çalgın hareketler” yapabileceğini ve bu konuda da tedbirlerin alındığını söyleyen Yıldırım, “Güvenliğimizi hedef alan her türlü eylem, her türlü kalkışma ister hudutlarımız içinde olsun, ister dışında olsun fark etmez anında karşılığı verilecek” dedi.

KERKÜK KONUSU

Başbakan Yıldırım, Kerkük gibi şu anda anayasa bakımından bölgesel yönetime ait olmayan yerlerin hem referanduma dahil edilmesi hem de bir oldubittiye tabi tutulması ihtimaline karşı Irak merkezi hükümeti ile koordinasyon halinde bir çalışma içine gireceklerini vurgularken, “Buradaki oldubittiye kayıtsız kalmamız düşünülemez ama bunu Irak ile beraber yapmamız lazım. Nihayet Irak’ın toprağıdır, hükümranlık hakkı oradadır ama onlar bu konuda bizden destek talebinde bulunursa tabiatıyla biz bunu tereddütsüz yerine getiririz” dedi.

BARZANİ’NİN İŞLER YOLUNDA GİTMEZSE YİNE ÇALACAĞI KAPI BURASI”

Barzani’nin neden bu kadar ısrarcı olduğu sorusuna da Yıldırım, “Gaz verenler vardır, ‘Bağırır çağırırlar, sonunda iş düzelir’ diye gaz verenler, gaza getirenler olduğunu düşünüyorum ama unutmasın ki o sırtını sıvazlayanlar, gaz verenler, işler yolunda gitmezse hiç tanımazlar. Yine geleceği, çalacağı kapı burasıdır çünkü coğrafya böyle diyor” yanıtını verdi.

TSK TATBİKATI: “IRAK’TAN KATILIM OLACAĞI KONUSUNDA BİLGİ VAR”

Yıldırım, “Türkiye hangi gelişmeyle bir askeri seçeneği gündeme alır” sorusu üzerine ise, “Bizim için güney kara hudutlarımızda bir statü değişikliği yeni bir oluşum, ister Irak’ta ister Suriye’de kabul edilemez. Bunu biz ulusal güvenliğimize tehdit olarak görüyoruz ve bununla ilgili her türlü ikili, uluslararası anlaşmalardan müdahale hakkımızı saklı tutuyoruz” diye konuştu.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak sınırındaki tatbikatı anımsatılırken, “Irak da katılma kararı aldı’ dediniz” denmesi üzerine, “Askeri personel, subay, uzman düzeyinde katılım olacağı konusunda bir bilgi var” dedi.

“SAVAŞA GİRMİYORUZ”

Başbakan Yıldırım, “TSK aynı anda iki cephede (Suriye, Irak) mücadeleye etmeye hazır mı?” sorusu üzerine de şöyle konuştu:

“Bunu bir topyekun savaş olarak düşünmeyin. Biz savaşa girmiyoruz. Biz ülkemizin güvenliğini ilgilendiren konularda sınır ötesi tedbir alıyoruz. Fırat Kalkan’ın da yaptığımız bu. Şimdi de Afrin’in güneyinde ve çepeçevre Afrin’in etrafında İran, Rusya, Türkiye bir çatışmasızlık alanı oluşturmak için birlikte adım atıyoruz. Bunları ‘savaş’ diye nitelemek yanlış olur. Keza Irak tarafında da aldığımız tedbirler, bu anlamsız, sözde referandum kararından sonra oradaki terör unsurlarının daha da cesaretlenerek ülkemize yönelik faaliyetlerini arttırmalarını önlemeye yönelik. Vatandaşlarımız rahat olsun, savaşa falan girdiğimiz yok. Böyle bir şey yok. Bir endişe havası oluşturmayalım. Bunlar noktasal operasyonlardır.

Türkiye’nin her zaman, her noktada sınırlarının her yerinde buna benzer operasyonları yapacak imkan ve kabiliyeti var. Bizim zaten orada varlığımız var, yeni bir şey yapacak değiliz.

Referandum sonuçlansa ne olur, sonuçlanmasa ne olur. Bizim açımızdan bu bir tiyatro, kararı verilmiş. Oradan farklı sonuç çıkacağını beklemiyoruz.”

 TOPBAŞ’IN YERİNE GELECEK İSİM: “MUHTEMELEN İLÇE BELEDİYE BAŞKANI”

Başbakan Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın istifasının ardından yerine gelecek isme ilişkin soru üzerine de, “Yerine, ilçe belediye başkanlarından biri gelir muhtemelen” yanıtını verdi.

Yıldırım, “İstifan itibaren 10 günlük süre, bu hafta sonunda doluyor. Perşembe günü, 28 Eylül’de İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi toplanacak, seçim yapacak, bir arkadaşımız görevi, boşalan koltuğu doldurmuş olacak. Muhtemelen ilçe belediye başkanı” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.