Başbakan Davutoğlu Yaptıklarını Ve Yapacaklarını Anlattı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Herkesi milletimizin edep duygularına saygı göstermeye ve özellikle kadınlarımıza hürmette kusur göstermemeye davet ediyorum. Ümit ederim ana muhalefet partisi lideri de bu tavsiyelerimizi ve Şeyh Edebali’nin tavsiyelerini bir göz önüne alır ve icraatlarıyla fikirleriyle gündeme gelir” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul'da düzenlenen 64. Hükümet Eylem Planı Toplantısında konuştu.

Başbakan Davutoğlu, 3 aylık ve 6 aylık hedeflerini açıkça milletle paylaştıklarını ifade etti. Geçen zaman zarfında hükümet olarak neler yaptıklarını, bu konuda milleti bilgilendirmek istediklerini belirten Davutoğlu, “3 aylık vaatlerimizin ve seçim döneminde 81 vilayeti dolaşarak verdiğimiz vaatlerin yüzde 100'ünü gerçekleştirmiş olarak huzurunuzdayım. 3 aylık reformlarımızın yüzde 70’ini, 6 aylık reformlarımızın da yüzde 30’unu gerçekleştirmiş bulunuyoruz” dedi.

 

 BAŞBAKAN'IN HEDEFİNDE KILIÇDAROĞLU VARDI

Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu için söylediği sözleri reform toplantısında şu ifadelerle eleştirdi:

“Biz icraatlarımızla gece-gündüz meşgulken bazıları hakaretle meşgul. Biz söz verip gereğini yaparken, bazıları sadece ve sadece haya ve edep duygularını çiğneyerek, muhataplarını hakaretle karşılayan bir zihniyete sahip. Buradan bir kez daha hakareti siyaset üslubu zannedenleri şiddetle lanetliyorum ve bir kez daha söylüyorum, söz vermek bize düşer, verdikleri sözden kaçmak onlara düşer. Söz verip gereğini yapmak bize düşer, yapmak, icra etmek, inşa etmek, ihya etmek bize düşer, tahrip etmek, yıkmak onlara düşer. İcraat bize düşer, hakaret onlara düşer. Herkesi milletimizin edep duygularına saygı göstermeye ve özellikle kadınlarımıza hürmette kusur göstermemeye davet ediyorum. Ümit ederim ana muhalefet partisi lideri de bu tavsiyelerimizi ve Şeyh Edebali’nin tavsiyelerini bir göz önüne alır ve icraatlarıyla fikirleriyle gündeme gelir.”

Davutoğlu konuşmasında “Toplumumuzu bundan sonra kadına karşı şiddete ne kadar karşı çıktıysak, kadına karşı hakarete de aynı ölçüde karşı çıkma konusunda birliğe, beraberliğe davet ediyorum. Kadına dönük hakaret, tahkir, bir tür şiddettir ve kadına uzanan elleri nasıl durduruyorsak, bu ellere nasıl gerektiği cezayı veriyorsak, kadına karşı uzanan dillere de aynı tepkiyi göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

Başbakan’ın bu konuşmasının ardından dinleyenlerden “Kemal istifa” sözleri duyuldu. Bunun üzerine Başbakan Davutoğlu, “Eminim bu sesler an fazla güvenerek CHP’ye oy vermiş olan değerli hanımefendilere ulaşacaktır” dedi.

 

''ABD’DEN SONRA AN FAZLA İSTİHDAM ÜRETEN ÜLKE OLDUK”

“Eş zamanlı olarak demokratik gelişme istikametinde reformlar yapıyor, yine eş zamanlı olarak kamu düzenini sağlıyor ve Avrupa Birliği hedeflerimize yürüyoruz” diyen Davutoğlu, Türkiye’nin OECD ülkeleri içinde ABD'den sonra en fazla istihdam üreten ülke olduğunu belirterek, “Özellikle kadınlarımızın işgücüne katılımını belirgin şekilde arttırdık. 2015 yılında cari işlemler açığının milli gelire oranını 0,9 puan azaltarak yüzde 4,5 seviyesine indirdik. 2002 yılında yüzde 11’in üzerinde devraldığımız merkezi yönetim bütçe açığını milli gelire oranla 2015 yılında yüzde 1,2 seviyesine indirdik. Ekonomimizin can damarından bankacılık sektörünü sağlam bir zemine oturttuk” diye konuştu.

Ekonomik göstergelerdeki olumlu görünümün 2016 yılının ilk aylarında da devam ettiğini ifade eden Davutoğlu, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretimi 2016 yılı ocak ayında yıllık yüzde 5,6 oranında arttı. İmalat sanayi kapasite kullanım oranı mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre 1,9 puan artarak yüzde 74,3 puan seviyesine yükseldi. 2016 yılı şubat ve mart aylarında ihracat yeniden artış eğilimine girdi. Böylece yıllıklandırılmış dış ticaret açığı 2010 yılından bu yana en düşük seviyeye indi.”

Yılın ilk iki ayında mali disiplinden taviz vermediklerini ifade eden Davutoğlu, verdikleri vaatleri gerçekleştirirken bütçe yükü ne olacak, bütçe açığı artacak mı diye soranlar olduğunu belirterek, “Bilsinler biz hesap etmeden yola çıkmayız. Söz verdiğimizi de yaparız, hesabımızı da her gün en son noktasına kadar takip ederiz. Merkezi yönetim bütçesinde Ocak-Şubat döneminde 6,6 milyar Türk Lirası fazla, faiz dışı dengede ise 16,4 milyar Türk Lirası fazla verdik, bütçemiz bereketlendi. Çünkü biz milletimizin duasıyla yola çıktık. Hükümetlerimiz bundan sonra da hep dikkatli olacak, mali disiplinden hiç taviz vermeyeceğiz” dedi.

Enflasyonu tek haneli sevilere indirdiklerini ve daha da düşük seviyelere indireceklerini kaydeden Davutoğlu, “Mart ayı enflasyon oranı piyasa beklentilerinin de altında geldi. Mart ayında yüzde 7,46 seviyesinde gerçekleşen yıllık enflasyon son 7 ayın en düşük seviyesidir. Aylık olarak baktığımızda endeks bir önceki aya göre yükselmedi bilakis geriledi. Biz inanıyoruz ki 2016 yılı daha da bereketli olacak. Kaos ve kriz bekleyenler hayal kırıklığına uğrayacak, Türkiye ekonomisini daha da büyüteceğiz ve vatandaşımızın refah seviyesini daha da yükselteceğiz” ifadelerini kullandı.

 

 

YENİ REFORMLAR

 

“REFORMLARI TAKİP ETMEK İÇİN ‘REFORMLAR.GOV.TR’ KURULDU”

25 öncelikli dönüşüm programında yapısal reform gündemini belirlediklerini ve göreve gelir gelmez 2016 yılı eylem planını kamuoyuyla paylaştıklarını vurgulayan Davutoğlu, “O günden beri düzenli olarak kamuoyunun önüne çıktık son durumu paylaştık” dedi. “14 yıllık başarılarımızın arkasında ahde vefa söze sadakat yatmaktadır” diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

“Kamuoyuyla vaat ve reformlarımızın gerçekleşme aşamalarını paylaşmak için bir internet sitesi kurduk. Her vatandaşımız ‘reformlar.gov.tr’ internet adresinden vaat ve reformların en güncel halini öğrenebilir. Biz şeffaf bir şekilde her şeyi sizinle paylaşıyoruz. Sizinle paylaşmadığımız hiçbir hususta adım atmadık.”

 

“3 AYLIK REFORMLARIN BİR KISMINI VİZE MUAFİYET İŞLEMLERİ İÇİN ERTELEDİK”

Bugün itibariyle vaatlerinin tamamını gerçekleştirdiklerini belirten Davutoğlu, 3 aylık reformların yüzde 70’inin tamamlandığını, 6 aylık reformların yüzde 15’inin gerçekleştirildiğini, yüzde 15’inin de Meclis aşamasına gelme noktasında olduğunu ifade etti. Başbakan Davutoğlu, 3 aylık reformların bir kısmını neden ertelediklerini ise şöyle açıkladı:

“AB ile müzakereler kapsamında bir takım yasal düzenlemelere öncelik vermek durumunda olmasak bu takvim daha da önce tamamlanabilirdi. Biz size mart ayında söz verdik haziranda vizesiz olarak Avrupa’ya gideceksiniz diye, İnşallah haziranda da huzurunuza çıkıp, vizesiz olarak Avrupa’ya gitme hakkını elde etmiş olarak sizlerle paylaşacağız. Onun için 3 aylık reformların bir kısmını erteledik ki vize muafiyet işlemleri için gerekli olan yasal düzenlemeleri yapabilelim.”

 

“MUHALEFET HER AN BİZE ÇELME TAKMAYA ÇALIŞTI”

Muhalefetin geçici bütçeyle kalıcı bütçeyi beraber çıkarma teklifine olumlu cevap vermemesinin de gecikmeye sebep olduğunu söyleyen Davutoğlu, “Halbuki hepsinden rica etmiştik. Önce olumlu yaklaştıklarını ifade ettiler, sonra buna onay vermediler. Aksi takdirde yaklaşık 2-3 hafta Meclis’imiz sadece geçici bütçeyle uğraştı. Biz her anımızı değerlendirirken muhalefet her an bize çelme takmaya çalıştı. Biz onların çelmelerine alıştık ama onlar da bizim söz verip yapmamıza ve bu kültüre de alışacaklar” dedi.

Bütçe çalışmaları sebebiyle Meclis takviminde zorunlu kaymalar yaşandığının altını çizen Davutoğlu, vaat ve reformlarda önceliğin yatırım ortamını iyileştirmek, çalışanların hayat standartlarını yükseltmek ve ekonominin rekabetçi karakterini güçlendirmek olduğunu söyledi. “Amacımız bir yandan güçlü ve sürdürülebilir büyüme için toplam faktör verimliliğini arttırmak diğer yandan kapsayıcı büyümeyi sağlamaktır. İşgücü verimliliğinin arttırılmasının en önemli şartı kaliteli ve planlı bir eğitimdir” diyen Davutoğlu, 2016 Eylem Planında eğitime ve işgücü verimliliğine özel önem verildiğini bildirdi.

 

 

“HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ VE YARGI BAĞIMSIZLIĞINI GÖZÜMÜZ GİBİ KORUYORUZ”

“Hukukun üstünlüğünü ve yargı bağımsızlığını gözümüz gibi koruyoruz” diyen Davutoğlu, “Yargı sisteminin etkinliğini artırıyoruz. Geçen sene 17 Nisan’da seçimlere giderken reform paketini açıklamıştık. Seçimlerden sonda bu konuyu hızlandırdık ve İstanbul tahkim merkezinin faaliyete geçmesini sağladık. Bilirkişilik müessesini yeniden ele aldık ve bütün bu müessese içerisinde düzenleyici bir rol üstlenecek bilirkişi kanununu da meclise sunduk. Adli tıp kurumunu yeniden yapılandırıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

SİYASİ ETİK KANUN TEKLİFİ

Davutoğlu, ayrımcılığın önlenmesini sağlamak için faaliyet göstermek, işkence ve kötü muameleyle etkin mücadele etmek amacıyla “Türkiye İnsan Hakları Ve Eşitlik Kurumu’nu” kurduklarını belirtti.

Davutoğlu, kişisel verilerin korunmasına ilişkin yasal düzenlemelerin hayata geçirildiğini, AK Parti grubu olarak siyasi etik kanun teklifini de meclise sevk ettiklerini aktaran Davutoğlu, “Dileriz ki bu kanun tasarısıyla birlikte siyasetimize hem etik hem de üslup açısından iyi seviyeye gelir” dedi.

 

 

CEM EVLERİNİN HUKUKİ STATÜSÜ

Roman vatandaşların sorunlarının çözümüne yönelik hazırlanan strateji belgesi ve eylem planının kısa zamanda yürürlüğe konulacağını dile getiren Davutoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Cem evlerine hukuki statü tanınmasını sağlayacak bir kanun hazırlığı için çalışmalarının sonuna gelmiş bulunuyoruz. Darbe dönemlerinden kalan anti demokratik hükümleri kaldırıyoruz. Refahı artıran reformları da bir bir gerçekleştiriyoruz. Emekli olduktan sonda Bağ-Kur kapsamında çalışmaya devam eden emeklilerimizin maaşlarından yapılan yüzde 10’luk kesintiyi tamamen kaldırdık. Böylece emekli aylıklarında net yüzde 11 artık gerçekleştirdik. Yaklaşık 750 bin küçük esnafımız yıllık kazancından 8 bin liraya kadar olan kısmı için gelir vergisi almıyoruz. Yemde ve gübrede KDV’yi kaldırdık. Asgari ücreti bin 300 lira yaptık. Teröre karşı kahramanca görev yapan uzman erbaşlarımızın 2 bin 200 olan ek göstergelerini 3 bine çıkardık. Yine polislerimizin emniyet hizmet tazminatını da yüzde 25 oranında artırdık.”

 

 

“İNSAN HAKLARI İNCELEME KOMİSYONU’NUN ETKİNLİĞİ ARTIRILACAK”

Davutoğlu, gerçekleştirilen reform faaliyetlerini açıklamasının ardından üç ay içerisinde gerçekleştirilmesi hedeflenen reform planını açıkladı.

Davutoğlu, “Demokratikleşme alanında kamu denetçiliği kurumu ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun etkinliğinin artırılması, ülke genelinde ideal yargılama sürelerinin belirlenmesi, temyiz mahkemelerinin alt derece mahkemeler üzerindeki hukukilik denetiminin ötesine taşan denetimlerinin sınırlandırılması ve iş uyuşmazlıklarında arabuluculuğun zorunlu hale getirilmesini sağlayacak şekilde iş mahkemelerinin yapısı ve işleyişinin gözden geçirilmesine yönelik çalışmalar tamamlanma aşamasına geldi” dedi.

 

 

“KAMU HİZMETLERİ ALANINDA BÜROKRASİ AZALTILACAK”

Kamu hizmetleri alanında kamu hizmetlerinin adil, etkili, verimli, kaliteli ve süratli sunum sağlayacak şekilde kurumlar arası yetki mükerrerinin kaldırılmasını hedeflendiklerini belirten Davutoğlu, “Bürokrasinin azaltılması, siber güvenliğe ilişkin yasal düzenlemenin hayata geçirilmesi, büyük şehir belediye kanunun hayata geçirilmesi, kalkınma ajansları ve bölge kalkınma idareleri ve yatırım destek ofislerin daha etkin hale getirilmesine yönelik çalışmalar bu dönemde tamamlanacak” dedi.

 

 

“YÜKSEKÖĞRETİM KALİTE KURULU OLUŞTURULACAK”

Eğitim alanında yükseköğretim kanunun hazırlanacağını aktaran Davutoğlu, “Yükseköğretim kalite kurulunun oluşturulması, ulusal öğretmen strateji belgesinin hayata geçirilmesi, eğitim fakültelerinin yeniden yapılandırılması çalışmalarını da 3 ay içerisinde tamamlamayı planlıyoruz.  Sağlık alanında vatandaş memnuniyetini daha da artırmak amacıyla koruyucu halk sağlığı hizmetlerini e aile hekimliği uygulamasını bütünleşik biçimde yeniden yapılandıran yeni bir sağlık reformu üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.

 

 

“UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEDE ÖDÜL MEKANİZMASINI İYİLEŞTİRECEĞİZ”

Uyuşturucu ile daha etkin mücadele için “Uyuşturucuyla Mücadele Eylem Planı’ndaki” vaatlerini yerine getireceklerini vurgulayan Davutoğlu, “Uyuşturucu maddelerin yasa dışı imal, ticaret ve kullanımıyla mücadelede görev yapan kamu görevlileri için de ödül mekanizmasını iyileştireceğiz” ifadelerini kullandı.

“İş ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik olarak, yatırımlarda bürokrasinin azaltılması, uluslararası doğrudan sermayenin Türkiye’ye çekilmesi, Turkuaz kart sisteminin oluşturulması, Türkiye uzay ajansının kurulmasını 3 ay içerisinde gerçekleştiriyoruz”

Vize muafiyeti ile ilgili gelişmeleri de aktaran Davutoğlu, “72 şartın 43’ünü tamamladık. Geriye kalan idari ve yasal düzenlemeler de kısa sürede tamamlanacak. Söylediğim gibi haziran ayında da vizesiz seyahat imkanı olacak” diye konuştu.

 

 

“YENİ ANAYASA EN BÜYÜK REFORM”

En büyük vaatleri, en önemli reformları olarak “yeni anayasayı” gördüklerine işaret eden Davutoğlu, “Biz anayasa için bir yıllık bir takvim öngörmüştük ancak ne yazık ki meclis uzlaşma komisyonunun hazırladığı çalışmaları özellikle CHP’nin olumsuz tutumu yüzünden sonuç alınamadı. Bu nedenle anayasa vaadimizin takvimini öne aldık. Tüm kesimlerin işte bu benim anayasam diyebileceği sivil bir anayasa yapacağız. Milleti değil devleti tanımlayan bir anayasa yapacağız. Güçler ayrılığını tahkim eden, yetki ve sorumlulukların en iyi şekilde kurgulandığı bir metnin ortaya çıkması için azami gayreti gösteriyoruz. Anayasa komisyonu çalışmalarının bitmesinin ardından anayasa onayı için milletin huzuruna çıkacağız. Hedefimiz kısa bir gelecekte yeni bir anayasayı Türkiye’ye kazandırmaktır” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.