Öne Çıkanlar Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar Koronavirüs chp Covid19 terörist pkk AİLE galatasaray kılıçdaroğlu rusya abd tesk genel başkanı bendevi palandöken

Başbakan Yardımcısı Bozdağ: Türkiye’nin Afrin’de İşi Bitmemiştir

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Türkiye’nin Afrin’de işi bitmemiştir. Daha bizim yapacağımız çok iş vardır” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ,  Çankaya Köşkü’nde düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası basın açıklaması yaptı. Bozdağ yaptığı açıklamada Zeytin Dalı Harekatı’nın başlangıcından bu yana 3 bin 755 teröristin etkisiz hale getirildiğini dile getirdi.  Bölgeden kaçan teröristlerin çok sayıda mayın ve El Yapımı Patlayıcı (EYP) tuzakladığını ifade eden Bozdağ, “Şu anda bölgede yaşayan siviller için tek tehdit terör örgütlerinin mayınlı ve EYP’li tuzaklarıdır. TSK, uzman ekipleri ile bölgede tuzaklanmış mayınları, EYP’leri tek tek tespit edip imha çalışmalarını yürütmektedir” şeklinde konuştu.

“BÖLGEDEKİ ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ TÜRKİYE TARAFINDAN SÜRDÜRÜLMEKTEDİR”

Bölgedeki sivillerin acil insani ihtiyaçlarının giderilmesi içinde Türkiye’nin harekete geçtiğini belirten Başbakan Yardımcısı Bozdağ, bu kapsamda AFAD, Kızılay, Türkiye Diyanet Vakfı ile çok sayıda sivil toplum örgütlerinin insani yardımlar yapmakta olduğunu ifade etti. Şu anda 106 ayrı noktada 8 bin 100 aileye insani yardım ulaştırıldığını söyleyen Bozdağ,  bölgedeki beş hastane ile 11 sağlık ocağının çalışır hale getirilmesi için çalışmalar devam ettiğini belirtti. Bozdağ, “Ancak bu arada bölgedeki kişilerin sağlık ihtiyaçlarının karşılanması içinde acil sağlık hizmetleri Türkiye tarafından sürdürülmektedir” ifadelerini kullandı”

“TÜRKİYE’NİN AFRİN’DE İŞİ BİTMEMİŞTİR”

Afrin’de belediyecilik, eğitim, din hizmetleri, tarım ve benzeri bütün altyapı ve diğer hizmetlerin sürdürülmesi içinde Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde olduğu gibi kapsamlı çalışmaların sürdürülmekte olduğunu dile getiren Bozdağ, “Fırat Kalkanı’da Türkiye’nin bir tecrübesidir ve bu tecrübe buraya aynen yansıtılmaktadır. Yerel meclislerin oluşturulması, yerel güvenlik birimlerinin oluşturulması çalışmalarının da devam ettiğini buradan ifade etmek isterim. Bunlar şunun için anlatıyorum. Türkiye’nin Afrin’de işi bitmemiştir. Daha bizim yapacağımız çok iş vardır. Deminden beri saydıklarım yapacağımız işlerden sadece bazılarıdır. Biz bölgede hayatın normalleşmesi, her türlü tehlike ve tehdidin ortadan kaldırılması sağlanıncaya kadar Türkiye, sivil halkın güvenliğini ve diğer ihtiyaçlarını karşılamaya devam edecektir” dedi.

“TÜRKİYE, AB TAM ÜYELİK SÜRECİNE BÜYÜK ÖNEM VERMEKTEDİR”

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’un Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik müzakerelerinin sonlandırılması gerektiği yönünde açıklamalarına ilişkin Bozdağ, “Türkiye, AB Tam üyelik sürecine büyük önem vermektedir. İlk müracaatın yapıldığı günden bugüne kadar Türkiye’ye uygulanan çifte standartta ve yapılan haksızlıklara rağmen Türkiye, sabırla bu hedefi devam ettirmektedir. Geçmişte de Sayın Kurz gibi Türkiye’yi bu yoldan vazgeçirmek için konuşan başbakanlar, cumhurbaşkanları, bakanlar oldu. Şu anda onların hiçbirisi ülkelerinin yönetiminde değil. Ama Türkiye, varlığını devam ettiriyor” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE O ZAMAN GEREĞİNİ YAPMAKTA TEREDDÜT ETMEZ”

Sincar’daki son duruma ilişkin sorulan soruya ise Başbakan Yardımcısı Bozdağ, şu şekilde yanıt verdi:

“Terör örgütünün Sincar’dan çekildiği izlenimini uyandırmak için farklı üniforma, flama ve bayrak adında bez parçalarının altına veya başka bir isim altına gizlenerek bölgede varlığını devam ettirmesini Türkiye olarak kabul etmemiz mümkün değildir. Bizim burada beklentimiz, isteğimiz teröristlerin üniforma değiştirerek bölgede kalması değil ya da flama değiştirerek bölgede kalması değil, yada başka ad altında bölgede varlığını devam ettirmesi değil. Teröristlerin tamamen Sincar’ı terk etmesidir, oradan uzaklaştırılmasıdır. Umarız ki Irak ordusu, Türkiye’nin bu beklentisi doğrultusunda farklı üniforma, unvan, flama, bez parçası veyahut isim adı altında bölgede varlığını devam ettirmesine izin vermez. Eğer böyle bir şey Türkiye o zaman gereğini yapmakta tereddüt etmez.  Biz arzu ediyoruz ki dost ve kardeş ülke Irak, Türkiye’ye ihtiyaç duymadan oradaki terör unsurlarını tamamen temizlesin.”

“ABD, BİZE PATRİOT SAVUNMA SİSTEMİNİ VERİRSE, TÜRKİYE OLARAK ALMAYA HAZIRIZ”

Patriot füzelerine ilişkin ise Başbakan Yardımcısı Bozdağ, füzeler konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında Patriot konusu dahil pek çok konunun konuşulduğu bir telefon görüşme gerçekleştiğini dile getirdi. Bozdağ, “Burada S-400’lerde gündeme gelmişti. Sayın Cumhurbaşkanımızda orada Türkiye’nin görüşlerini Sayın Trump’a aktardı. Trump’tan bizim daha önce hava savunma sistemimizi kurmak için Amerika’dan talepte bulunduğumuzu, Amerika’nın bize bunu vermediğini, bizde kendi ihtiyacımızı başka yerden temin ettiğimizi çok net bir şekilde ifade ettik. Sayın Trump, Cumhurbaşkanımıza ‘Biz size Patriot verebiliriz’ deyince Sayın Cumhurbaşkanımızda bizde ‘hava savunma sistemimizi çeşitlendirebiliriz. Türkiye olarak Amerika’dan patriot sistemini alabiliriz’ diye bir görüşme oldu. Bu görüşme Türkiye’nin bu noktadaki tavrını ortaya koymuştur. ABD, bize Patriot savunma sistemini verirse, biz bunu Türkiye olarak almaya hazır olduğumuzu ifade ettik. Ancak o görüşmeden sonra henüz taraflar arasında bugüne kadar bir görüşme gerçekleşmedi” ifadelerini kullandı.

MEHMET AYDIN KIRMIZI BÜLTENLE ARANIYOR

Çiftlik Bank’a ilişkin de açıklamalarda bulunan Bozdağ, Bakanlar Kurulu toplantısında Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nın konu hakkında bir değerlendirme sunduğunu belirtti. Çiftlik Bank olayının gündemlerine yeni geldiğini ifade eden Bozdağ, “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 6 Ekim 2017 tarihinde gelen ihbar ve şikayetler üzerine Çiftlik Bank konusunu soruşturmuştur. Soruşturma raporları İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu olarak gönderilmiştir. Yapılan usulsüzlükler, haksızlıklar görülmüş ve bu çerçevede ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunmuştur” şeklinde konuştu. Konuya ilişkin ayrıca Bozdağ, Geyve Cumhuriyet Başsavcılığı’nın da bir soruşturma başlattığını ve soruşturma kapsamında Mehmet Aydın başta olmak üzere altı kişi hakkında yakalama ve kırmızı bülten kararı çıkartıldığını belirtti. Bozdağ, “Ayrıca bunlardan Osman Nuri Kaya isimli şahıs Türkiye’nin talebi üzerine Uruguay’da iade edilmek üzere geçici tutuklama talebi yerine getirilmiş ve tutuklanmış durumda” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.