Başbakan Yıldırım: 3 Yıkık Bina, 32 Binada Nispeten Ağır Hasar Var

Başbakan Binali Yıldırım, Muğla’da kesin hasarın tespit edildiğini belirterek, “Bodrum’da tespit edilmiş 3 yıkık bina, 32 binada nispeten ağır hasar var” dedi.

Başbakan Yıldırım, Muğla’da yaşanan 6.5 büyüklüğündeki depremin ardından, deprem bölgesinden açıklamalarda bulundu. Değişik hastanelerde 20 kadar vatandaşın tedavi gördüğünü, adalarda ise bir Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini ifade eden Yıldırım, depremin ardından güzel bir işbirliği gerçekleştiğini belirterek, tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Depremden sonra iletişim hatlarında herhangi bir kesinti olmadığının altını çizen Yıldırım, “Bu Türkiye’nin altyapısının ne kadar gelişmiş olduğunu göstermesi bakımından önemli bir şey” dedi. Gezme amacıyla bölgede bulunan vatandaşların depremden sonra bir tahliye talebi olduğunu ve bu tahliyelerin sağladığını söyleyen Yıldırım, deprem sonrası kesin durum tespitini şöyle açıkladı:

“Bodrum’da terk edilmiş 3 yıkık bina, 32 binada nispeten ağır hasar var. Bunun dışında başkaca bir hasar söz konusu değildir. Kriz masasında koordinasyon içinde güzel bir çalışma ortaya koyan AFAD, Emniyet, Jandarma, UMKE ekipleri, Karayolları Bölge Müdürlüğümüz, Büyükşehir Belediyesi, İtfaiye, Zabıta ve bütün kuruluşlar elinden gelen gayreti en iyi şekilde göstermiştir. Ben bütün bu kuruluşlara, başta valimiz, belediye başkanımız, milletvekillerimiz olmak üzere teşekkür ediyorum. Sahil güvenliği de zikretmem lazım. Sahil güvenlik komutanlığı da meydana gelen lokal tsunami esnasında, denizdeki teknelerin toplanması konusunda önemli bir çalışma yapmıştır.”

“Depremle Yaşamanın Yollarını Mutlaka Bulmamız Lazım”

Başbakan Yıldırım, Bodrum’da, Datça’da ve depremin hissedildiği bütün bölgelerdeki vatandaşlara geçmiş olsun dedi ve açıklamalarına şu sözlerle devam etti:

“Türkiye bir deprem ülkesidir. Yaşadığımız acı depremler var. Depremler her zaman olabilir. Bunun için telaşlanmaya, korkmaya lüzum yok. Depremle yaşamanın yollarını mutlaka bulmamız lazım. Bunun birkaç yolu var. Biri depreme karşı ilkokuldan başlayarak deprem eğitimi. Bunları sadece çocuklarımıza değil büyüklere de deprem konusunda eğitimler seminerler vermemiz gerekiyor. Bunu daha da arttırmamız lazım.

“1999 Evvelinden Yapılan Yapılarda Bu Dönüşüm Henüz Tamamlanmış Değil”

Deprem konusunda 1999 yılında Marmara depreminden sonra bir deprem yönetmeliği çıktı. Ondan sonra inşa edilen bütün yapılar buna göre yapıldı. Ancak evvelinden yapılan yapılarda bu dönüşüm henüz tamamlanmış değil. İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerimiz başta olmak üzere deprem bölgesindeki bütün bölgelerde bu dönüşüm yapılıyor. Bu büyük bir iştir. Hem yapı stoku, hem bütçesi hem de zaman bakımından birden bire tamamlanması mümkün değil. Her türlü imkanınız da olsa 130 milyar dolarlık minimum bir bütçeden, 15 yıl gibi bir süreden ve 7 milyon üzerinde konuttan bahsediyoruz. Kentsel dönüşüm programları belediyelerimizin, çevre ve şehircilik bakanlığımızın yaptığı çalışmalarla bu programı hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bir yandan da sanat yapıları, viyadükler, köprüler vesaire bunlar da ulaştırma bakanlığı karayolları genel müdürlüğü tarafından yapılmaya devam ediliyor.”

Başbakan Yıldırım, Yunan halkına da geçmiş olsun dileklerini ifade etti ve “Bu acılar, sevinçler komşularla ortaktır. Komşumuzun acısını paylaşmak komşuluğun gereğidir” dedi.
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.