Başbakan Yıldırım: "ABD İle Rusya Sokak Kabadayıları Gibi Kavga Ediyorlar"

Başbakan Binali Yıldırım, ABD ve Rusya arasındaki gerilime ilişkin,“Yaptıkları ne? Tweetler atarak birbirlerini tehdit ediyorlar. Efendim 'Benim daha iyi füzem var.' Yok öbürü diyor 'benim daha iyi füzem var, gönder bakalım, göndermezsen şöyle olur.' Sokak kavgası, sokak kabadayıları gibi kavga ediyorlar ama bedeli sivil insanlar ödüyor” dedi.

Başbakan Yıldırım, 21. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde konuştu. Yıldırım, Avrasya coğrafyasının her zaman risklerin ortasında olan bir coğrafya olduğunu belirterek, “Kültürlerin, medeniyetlerin buluştuğu bir coğrafya. Bu coğrafyada Balkanlar, Ortadoğu, Kafkaslar, Karadeniz’in kuzeyi var. Bakalım bu bölgeye, Suriye’de iç savaş Irak’ta keza aynı, Kafkaslar'da Azerbaycan Ermenistan anlaşmazlığı, Filistin İsrail meselesi, Balkanlar'da her an istikrarın bozulmasına yönelik riskler, kuzeyde Kırım meselesi say say bitmiyor. Bütün dünyanın olayları Avrasya coğrafyasında oluyor” dedi.

“SOKAK KABADAYILARI GİBİ KAVGA EDİYORLAR”

Balkanlar’da oluşacak bir huzursuzluktan Avrupa’nın da etkileneceğini belirten Yıldırım, herkese ortak sorumluluğun düştüğünü ifade etti. Yıldırım, özellikle ellerinde büyük güç bulunan ülkelerin, Birleşmiş Milletler’in daimi temsilcilerinin bugünlerde çok daha büyük sorumluluk altında olduğunu belirterek, “Yaptıkları ne? Tweetler atarak birbirlerini tehdit ediyorlar. Kardeşim dünyanın, bölgenin geleceğin sizin karşılıklı atışmanıza milyonlarca insanın yok olmasına seyirci mi kalacak? Efendim 'benim daha iyi füzem var' Yok öbürü diyor 'benim daha iyi füzem var, gönder bakalım, göndermezsen şöyle olur.' Sokak kavgası, sokak kabadayıları gibi kavga ediyorlar ama bedeli sivil insanlar ödüyor. Onun için zaman rekabet zamanı değildir. Zaman bölgede yaraları sarma, bir araya gelme zamanıdır, ‘sen daha güçlüsün, ben daha güçlüyüm’ kavgasını bir kenara bırakma zamanıdır. El ele vererek gerçekten Suriye'nin de Irak'ın da toprak bütünlüğünü sağlayarak terör örgütleriyle çifte standart yapmadan, terör örgütleri arasında sıralama yapmadan topyekûn mücadele zamanıdır. Biz Türkiye olarak bunu yapıyoruz” diye konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Rusya, Suriye’ye ateşlenecek tüm füzeleri düşürme sözünü veriyor. Hazır ol Rusya çünkü geliyorlar, güzel, yeni ve ‘akıllı!’” ifadelerini kullanmıştı.

ENFLASYON, FAİZ, KUR DEĞERLENDİRMESİ

Yıldırım, enflasyon, faiz ve kurlardaki ‘dalgalanmaya’ ilişkin şu mesajları verdi:

“2017’de olduğu gibi 2018’de de büyümeyi sürdürülebilir şekilde devam ettireceğiz. Enflasyonla mücadelede hiçbir rehavet yok. Enflasyon mücadelesi önemli. Enflasyonla mücadele önemli çünkü bu, yatırımcının karanını da etkiliyor, vatandaşın ekonomisini de etkiliyor, dolayısıyla burada dikkatimiz üzerinde olacak. Enflasyonun yükselmemesi için alınması gereken anlık tedbirleri, orta - uzun vadeli tedbirleri, almaya devam edeceğiz. Faizler ve kur konusu bunların konjonktürel gelişmelerle ilgili olduğunu biliyoruz. Çünkü göstergeler, bu durumu doğrulamıyor, göstergelerimiz başka bir şey söylüyor. Bu ayrışma tamamen küresel şartlardan ve bölgemizdeki jeopolitik risklerin etkisiyle oluyor. Bir tedirginlik oluyor insanlarda, 'savaş mı olacak, oldu mu, Amerika Rusya tehdit ediyor birbirlerini' bunların getirdiği, geçici yaşanan dalgalanmalardır. Bunun etkileri de sınırlı olacaktır, hem geçici olacak hem de sınırlı olacak. Gereken tedbirler tabi ki alınacak."

Kurun karşılığının para politikası olduğunu belirten Başbakan Yıldırım, “Para politikasından kim sorumludur Merkez Bankası. Merkez Bankası gündemine hakimdir, gerektiği zaman gerekli tedbirlerini almıştır bundan sonra da alacak” dedi. Yıldırım, enflasyonu kontrol altına almanın ise hükümetin görevi olduğunu kaydederek, “Hükümet enflasyona sebep olan unsurlar neyse gıdadan tutun petrole varıncaya kadar birçok anma kalemde çalışmaları ilgili bakanımızın koordinasyonunda ekonomi koordinasyon kurulu yapıyor” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.