Öne Çıkanlar Koronavirüs chp Covid19 kılıçdaroğlu Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar tesk genel başkanı bendevi palandöken cumhurbaşkanı erdoğan cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan abd fetö meb zam

Başbakan Yıldırım: Bazı Bildik Ekonomistler, Siyasi Muarızlarımız Teşviklerden Mutlu Olmadı

Başbakan Binali Yıldırım, “Daha çok üretmeye daha çok büyüme hedeflenen teşvik sisteminde neler var? Katma değeri fazla olan, teknoloji gerektiren ve Türkiye'nin cari açık verdiği alanlarda yatırım. Bazı bildik ekonomistler, siyasi muarızlarımız bundan mutlu olmadılar. 'Efendim, koca koca teşvik paketi açıklıyorsunuz, yandaşlara veriyorsunuz’ bu kafayla hareket edenler, bu ülkenin yönetiminde hiç ama hiç var olma şansları yok” dedi.

Başbakan Yıldırım, Gebze Teknik Üniversitesi’ndeki Sanayi ve Teknoloji Zirvesi’nde konuştu. Yıldırım, bilginin güç olduğunu belirterek bilgiye sahip olan, bilgiyi kullanan ve bilgiyi üreten ülkelerin aradaki farkı açtığını ve bilgiye erişemeyen ülkelerin yarış dışı kaldığını ifade etti.

“DOKTORLARIN BİLE İŞSİZ KALABİLME RİSKİ OLACAK”

Sanal gerçekliğin tüm üretim alışkanlıklarını değiştireceğini belirten Yıldırım, “Sanal gerçeklikle belki bazı mesleklerin artık havası da kalmayacak. Yeni meslekler çıkacak. Beş on yıl sonra doktorların artık işsiz kalabilme riski bile olacak. Niye? Bilişim ile her şey hallolacak. Bütün datalar önünüze akıtılacak kendi kendinizin doktoru olacaksınız. Bilişim, teknoloji, gelişim bize bunu gösteriyor onun için yenileyeceğiz, değişimi yaşayarak kendimizi yenileyeceğiz” dedi.

“ONLAR KISA GÜNÜN TİCARETİNE BAKIYOR”

Başbakan Yıldırım, pazartesi günü kamuoyuyla paylaşılan teşvik sistemine ilişkin ise şunları kaydetti:

“Daha çok üretmeye daha çok büyüme hedeflenen teşvik sisteminde neler var? Katma değeri fazla olan, teknoloji gerektiren ve Türkiye'nin cari açık verdiği alanlarda yatırım. Bazı bildik ekonomistler, siyasi muarızlarımız bundan mutlu olmadılar. 'Efendim, koca koca teşvik paketi açıklıyorsunuz, yandaşlara veriyorsunuz’ bu kafayla hareket edenler, bu ülkenin yönetiminde hiç ama hiç var olma şansları yok. Bunlar tamamen Türkiye'nin gerçeklerinden habersiz olma, bilgi olmadan ilgi sahibi olmanın getirdiği cehalettir. 23 proje var, aç bak neler var. Doğrudan 35 bin kişi istihdam ediliyor, dolaylı olarak 134 bin istihdam var. Bırak ötesini, 20 milyar dolar bir kalemde ihracatla ithalat arasındaki açığı azaltıyor. Bunları yapmazsan gideceksin dışarıdan alacaksın, dışarıdan alınca ne yapacaksın para döviz, yerli kaynağını dışarıya transfer edeceksin. Tabi bu ithalat üzerinden kolay para kazananların buna razı olmasını bekleyemeyiz, onlar kısa günün ticaretine bakıyor.”

“EKONOMİK SAVAŞ KÜRESEL DENGELERİ BOZUYOR”

Yıldırım, küresel finans piyasalarının şu anda çalkantı içinde olduğunu belirterek, “Çinle Amerika arasında başlayan bir ticaret savaşı tabiri caizse birbirlerine kılıç çektiler. Ne yapıyor? Amerika, Çin’den alacağı ürünlere ilave vergiler getiriyor, başka ülkeler Türkiye de buna dahil, yüzde 25’e varan vergi koyuyor ki siz oraya satmayın, satamayın. Benzerini muhatap ülke de Çin de yapıyor. Dolayısıyla buradaki ekonomik savaş küresel dengeleri de bozuyor şu anda böyle bir süreç yaşıyoruz. Bu ülke ekonomisini tek tek olumsuz etkilediği gibi küresel belirsizliği de artırıyor. Buna bir de Ortadoğu’da son günlerde yaşananları da ilave ederseniz küresel anlamda ciddi bir belirsizlik ciddi bir dalgalanma var. Türkiye de bundan etkileniyor. Çünkü biz bütün bu belirsizliklerin, olumsuzlukların göbeğinde yer alıyoruz” şeklinde konuştu.

“BİRİNCİ MESELEMİZ TERÖR DEĞİL EKONOMİYİ BÜYÜTMEK”

Yıldırım, Türkiye’nin birinci meselesinin terör olmadığını ifade ederek, “Bundan iki yıl önce terör Türkiye’nin birinci meselesiydi. Birinci meselemiz şimdi ekonomimizi daha büyütmek, reel sektörümüzün daha fazla üretmesi için gereken desteği sağlamak” dedi.  

Öte yandan Yıldırım, 77 teknoloji geliştirme bölgesinden 56’sının faaliyete geçtiğini 21’inin ise alt yapı çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Araştırma geliştirme merkez olma niteliğini kazanan, belgesini alan 857 tane firma olduğunu kaydeden Yıldırım, “Demek ki firmalarımız geleceğin Ar-Ge’de olduğunun farkına varmış. Tasarım merkezi sayısı 195 olmuş, bunlar olmayan şeylerdi” ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.