Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit adana tesk yunanistan Pandemi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel Akşener esnaf

Başbakan Yıldırım: Dikey Mimari Değil Yatay Mimariyi Geliştireceğiz

Başbakan Binali Yıldırım, “Sayın Cumhurbaşkanımızın da ısrarla söylediği bir şey var artık dikey mimari değil yatay mimariyi geliştireceğiz. Yani kazık gibi binaları göğün tepesine doğru çıkarmaya lüzum yok. Allah’a şükür çok güzel bir arazimiz var. Daha az katlı, daha fazla yeşil alanı olan, daha yaşanabilir bir projeyle konut yapımlarına öncelik, önem veriyoruz” dedi.

Başbakan Yıldırım Gökcük’te Denizevler Kentsel Dönüşüm Projesi’nin temel atma törenine katıldı. Programda vatandaşlara hitabeden Yıldırım, 17 Ağustos 1999 depremini kastederek “Acı bir tecrübe yaşadık” diyen Yıldırım, 17 Ağustos 1999’da vatandaşları ölümüne depremin değil kalitesiz yapıların vesile olduğuna dikkat çekerek, “Biz de hükümet olarak bundan ders çıkararak bu işin üzerine gittik ve Kentsel Dönüşüm Kanunu’nu 2012’de hayata geçirdik. Ancak uygulamada gördük ki bu yeterli değil, bazı değişiklikler gerekiyor bu değişiklikleri de önümüzdeki günlerde gerçekleştirmiş olacağız. Buradaki amacımız tehlike altında afet riski altında bulunan alanların dönüştürülmesi ve daha sağlıklı yapıların hayata geçirilmesidir. Bu konuda yapı denetim uygulamasını da 19 vilayetimizden 81 vilayetimize yaygınlaştırdık çünkü birinci işimiz insanımızın can güvenliğidir. Biz iktidara gelirken ne dedik? İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. Bu bizim prensibimiz değil bu üç kıtada 6 asırdan fazla hükümranlığı olan Osmanlı’nın prensibidir” şeklinde konuştu.

“28 BİN KONUT İNŞA EDEREK YENİDEN BİR VAN YAPTIK”
“1999 depreminde vatandaşının imdadına yetişemeyen, çadır bile temin edemeyen bir idare vardı.” diyen Başbakan Yıldırım, bu durumu görenlerin, “Kıyamet bu besbelli” dediğini aktararak, “Van’da da deprem oldu gördünüz. Aynı gün saatler içerisinde Cumhurbaşkanımız başka olmak üzere Bakanlarımızla deprem bölgesindeydik ve 1 yıl içerisinde 28 bin konut inşa ederek yeniden bir Van yaptık yaraları sardık depremin kalıcı etkilerini ortadan kaldırdık. Deprem ne zaman gelecek diye hesap yapmak yerine depreme hazırlıklı olmamız lazım Türkiye vatandaşlarına deprem sonrasında el uzatmaktan aciz olan bir anlayıştan bugün depreme öncesinden hazırlık yapan bir yönetime ulaştı” diye konuştu.

“GÖREVİMİZ DAHA SAĞLAM ŞEHİRLER İNŞA ETMEK”
17 Ağustos depreminin yaralarını göreve gelir gelmez sarmaya başladıklarını belirten Yıldırım, “Bu Kocaeli neler yaşadı neler, siz ne zorluklarla uğraştınız bunun hepsini biliyoruz. Sizleri kaderine terk edenler bunu bilmez. Depremde 17 bin 480 vatan evladını kaybettik. 23 bin 781 vatandaşımız yaralandı. 281 binin üzerinde konut, 43 bin işyeri hasar gördü. Yaklaşık 16 milyon nüfus depremden öyle veya böyle etkilendi. Bu felaketi kadın erkek yaşlı genç bütün Gölcük yaşadı, bütün Türkiye buna şahit oldu. O halde görevimiz daha sağlam şehirler inşa etmek bir daha böyle acıların yaşanmasının önüne geçmek” dedi.

“ARTIK DİKEY MİMARİ DEĞİL YATAY MİMARİYİ GELİŞTİRECEĞİZ”
Şehirleri güzelleştirip, standardını yükselttiklerini anlatan Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu:
“Diğer yandan da afetlere, depremlere dayanıklı şehirler inşa ederken şehirlerimizi daha da yaşanabilir hale getiriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ısrarla söylediği bir şey var artık dikey mimari değil yatay mimariyi geliştireceğiz. Yani kazık gibi binaları göğün tepesine doğru çıkarmaya lüzum yok. Allah’a şükür çok güzel bir arazimiz var. Daha az katlı, daha fazla yeşil alanı olan, daha yaşanabilir bir projeyle konut yapımlarına öncelik, önem veriyoruz. Yollar kanalizasyonlar yeşil alanlar konusunda proje geliştiricilerin ve belediyelerimizin çok daha hassas olmasına azami dikkat gösteriyoruz. Şehirlerimizi çevre bilinciyle kurmak çok önemli. Bir deprem, afet anında eğer yatay yapılaşma varsa orada can kaybı mal kaybı çok daha az oluyor bunu o zaman da gördük.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.