Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit abd tesk adana yunanistan tüik Pandemi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel

Başbakan Yıldırım: Irak'ın Önce Terör Örgütlerini Zapturapt Altına Alması Lazım

Başbakan Binali Yıldırım, “Irak’la bizim 350 kilometre sınırımız var ve Irak topraklarından sınırları aşarak bölücü terör örgütü yıllardır bizim başımızı ağrıtıyor, sivilleri öldürüyor. Dolayısıyla Irak’ın, her şeyden önce burada barınan bu terör örgütlerini zapturapt altına alması lazım. Bunu yapamadığı halde bizim de ülkemizin güvenliğini korumak için her türlü tedbiri almak gibi bir hakkımız var” şeklinde konuştu.

Başbakan Yıldırım, Afyonkarahisar’da gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. ABD Savunma Bakanı’nın bugünkü Meclis ziyaretinin ardından “Türkiye Musul’da olmalıdır” sözleri hatırlatılan Yıldırım, “Musul ve Irak’ta olan işlerden Türkiye her yönüyle bilgilidir. Çünkü Irak’la bizim 350 kilometre sınırımız var ve Irak topraklarından sınırları aşarak bölücü terör örgütü yıllardır bizim başımızı ağrıtıyor, sivilleri öldürüyor. Dolayısıyla Irak’ın, her şeyden önce burada barınan bu terör örgütlerini zapturapt altına alması lazım. Bunu yapamadığı halde bizim de ülkemizin güvenliğini korumak için her türlü tedbiri almak gibi bir hakkımız var. Yaptığımız bundan ibarettir. Ayrıca gerek Suriye’nin gerek Irak’ın geleceği en yakından Türkiye’yi ilgilendirir çünkü bugün ortada dolanan ülkelerin ne Suriye ile ne Irak’la, ne ülke ne sınır ne de tarih birliği var. Tüm bunları dikkate aldığımızda Türkiye’nin buralarla ilgilenmesi gayet doğaldır. Bunun aksini söylemek mümkün değildir” şeklinde konuştu.

“MHP GENEL BAŞKANI’NIN KONUYU GÜNDEME GETİRMESİ OLUMLU BİR ADIMDIR”
AK Parti’nin, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin denetimli başkanlık önerisine ve başkanlık dışındaki sistemlere bakış açısı ile ilgili soruya Yıldırım şu yanıtı verdi:
“Genişletilmiş istişare toplantısında Türkiye ile ilgili terörle mücadeleyi, ekonomiyi, projeleri, gelecek yıllara yönelik yapılacak illerimizdeki hizmetleri, reformları, aynı zamanda anayasa değişikliği konularını konuşacağız. Anayasa değişikliğinde bizim üzerinde çalıştığımız model başkanlık modelidir. Referandumla birlikte Türkiye’de cumhurbaşkanı artık halk tarafından seçiliyor. Dolayısıyla bu mevcut durumun anayasaya uygun hale getirilmesi Türkiye’nin önündeki en önemli meselelerindendir. Biz bunu uzun zamandan beri ifade ediyoruz. MHP Genel Başkanı’nın bu konuyu gündeme getirmesi olumlu bir adımdır, kendisine teşekkür ediyoruz. Ülke sorunlarının çözümü konusunda geçmişte de çok duyarlı davrandı, bugün de dediği şudur, ‘Bu sorun çözülmelidir. Ama bizim tercihimiz parlamenter sistemdir, ancak olmuyorsa bu fiili durumun düzeltilmesi gerekir. Bunu düzeltecek olan da millettir.’ Ancak millete gitmek için Meclis’te en az 330’la bu değişikliklerin geçmesi gerekiyor. Bu konuda meclisin AK Parti grubunun getireceği anayasa teklifini en iyi şekilde değerlendirip, sorunun millete götürülmesinin önünü açacağını düşünüyoruz, bu yolda da kısa sürede çalışmalarımızı tamamlayıp teklifimizi Yüce Meclis’e sunacağız. Ondan sonraki değerlendirme ve karar önce meclisin olacak, meclisten geçmesi halinde millete soracağız ve bu meseleyi de böylece Türkiye’nin gündeminden çıkaracağız.”
MKYK’nın kendisine verdiği komisyon kurma yetkisi hatırlatılan Yıldırım, komisyonun ne zaman kurulacağı ile ilgili soruya, “Çalışmaları yapıyoruz. Komisyon da belli. Bütün arkadaşlarımızın görüşlerini değerlendireceğiz. Uygun olan metni, zaten bugüne kadar yapılan çalışmalar var, bu çalışmalar gözden geçirilecek ve gereği yapılacak” yanıtını verdi.

REFERANDUM TARİHİ
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın referandum tarihi ile ilgili sözleri anımsatılan Bahçeli, referandumun ne zaman yapılacağına ilişkin soruya ise, “Adım adım. Önce bir teklifi getirelim, komisyondan geçsin, ondan sonra genel kurulda görüşülsün, ondan sonra da oturulur, uygun bir tarih kararlaştırılır. O tarihler, günler şu an için geçerli değil. Adım adım gideceğiz. Yapmadığımız işin, atmadığımız adımın geleceğe yönelik tahminlerini yapmak da sağlıklı olmaz” şeklinde yanıt verdi.

“İTİRAF SAYISI 116 BİN CİVARINDA”
Bahçeli ile görüşmesinde, AK Parti’nin 316 milletvekilini artırmak için MHP’den sinyal alınıp alınmadığı sorusuna yönelik, “Yorum yapmayayım. Bizim istediğimiz bu sorunu vatandaş çözecek. Siyasetin çözemediği sorunları bugüne kadar çözerek geldi. Bu anayasa değişikliği vatandaşa götürüldüğünde en makul en doğru kararı vereceğine inanıyoruz. Yeter ki yüce meclis bu yolu açsın” şeklinde konuşan Yıldırım, kamuda geri almalara ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi:
“İtiraf sayısı çok fazla. 116 bin civarında. Bunlar tabi mükerrer itirazlar var, illerde yapılan, bakanlıklarda yapılan itirazlar var. Üzerinde çalışılıyor. Haksızlık varsa düzeltilecek. Şu anda bu çalışmaları Bakanlıklarımız yapıyor, Başbakanlıkta Başbakan Yardımcımız Nurettin Canikli’nin koordinasyonunda bu çalışmalar yürüyor. Dolayısıyla tamamlandıkça, peyderpey müracaatları, itirazları haklı görülenlerin itirazları düzeltilecek, bu şekilde devam edecek.”

“ABD’NİN BU KONUDA SÖZÜ VAR”
ABD Savunma Bakanı Ashton Carter’ın PYD/YPG’nin Mümbiç’ten çekilmesi konusunda ne söylediğine ilişkin soruya, “ABD’nin bu konuda sözü var, sözünün arkasında olduğunu Amerika Savunma Bakanı teyit etti. Mümbiç'te hiçbir PYD/YPG unsuru kalmayacak. Bunun teminatını tekrar verdiler. bizim için PKK neyse PYD/YPG de aynıdır. Bunlar da terör örgütüdür. Bunlara silah verilmesi, DEAŞ’a karşı Amerika tarafından kullanılması yanlıştır, bunu kendilerine açıkça söyledik” yanıtını veren Yıldırım, yeni KHK içinde göreve iadeler dışında hangi konuların olduğu sorusuna ise,  “Çok konu var. Çalışma tam tamamlanmadı ama idari kararlar var, yasal düzenlemeler var. Dolayısıyla tek tek saymam mümkün olmaz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.