Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan erdoğan Hakkari HAVA HAREKATI başbakan binali yıldırım kızılay atatürk operasyon

Başbakan Yıldırım: Muhtarlar Ve Müftüler Resmi Nikah Kıyabilecek

Başbakan Binali Yıldırım, günlük hayatı kolaylaştıracak ‘devrim niteliğinde’ düzenlemeler getirildiğini ifade ederek, “Büyükşehir Yasası kapsamında mahalleye dönüştürülen köylerin muhtarlarına da evlendirme yetkisi veriyoruz. İl ve ilçe müftüleri de resmi nikahları kıyabilecek" açıklamasında bulundu.

AK Parti grup toplantısında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, İsrail’le mutabakatın imzalandığını ifade ederek, mutabakat sürecini şöyle aktardı:
“Bu mutabakat kolay olmadı. 3 tane şartımız vardı. Özür, tazminat ve Gazze’ye erişimin kolaylaştırılması. 2013 yılında İsrail resmen özür diledi. Mutabakatın diğer iki şartı da dün yapılan görüşmelerle tamamlanmış oldu ve bugün imzalar atıldı. Önce tazminat talebi karşılanmış oldu. Uzun görüşmeler sonucu varılan mutabakatla Türkiye öncülüğünde Filistinli kardeşlerimiz nefes alacak. Gazze’deki çile sona erecek. Mutabakatın ilk semeresi bu Cuma göndereceğimiz insani yardım gemisidir. Mersin’den gönderilecek gemi 10 bin tonun üzerinde yardımı Aşdod Limanı ve ardından Gazze'ye ulaştırmış olacağız. Kaba inşaatı biten 200 yataklı Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi'ni de tamamlayıp yaraları saracağız. TOKİ, başladığı konut projelerini de tamamlayacak. Evleri yıkılan kardeşlerimizin ev imkanını gidermiş olacak. Cenin bölgesinde organize sanayi bölgesi kurma çalışmalarını da bu mutabakatla hızlandırmış olacağız.”

“RUSYA İLE İLİŞKİLERİN DÜZELMESİ İÇİN YAPICI BİR TUTUM İZLEDİK”

Rusya ile son dönemde karşılıklı atılan adımların, normalleşme kararlılığının bir göstergesi olduğunu ifade eden Başbakan Yıldırım, Rusya ile yaşanan sorunun çözümü yönünde bugünlerde önemli gelişmeler olduğunu aktardı. Yıldırım, “Hem ekonomik hem tarihi önemi olan ilişkilerimizin düzeltilmesi için yapıcı bir tutum izledik. İki lider arasındaki dolaylı temaslar nihayet sonuç vermiş bulunuyor. Karşılıklı yazışmalar Türkiye ve Rusya arasındaki buzların çözülmesini sağlamış gözüküyor. Böylece Türkiye ile Rusya arasındaki normalleşme sürecinin başladığını söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

-“AB ZORLU BİR DÖNEME GİRDİ”-

“Bu dönem dostlarımızı artıracağız, düşmanlarımızı azaltacağız, demiştik” diyen Yıldırım, bu doğrultuda çalışmaların hız kesmeden devam edeceğini belirtti. Sadece rusya ve Mısır’la değil, Akdeniz ve Karadenizi çevreleyen komşu ülkelerle dostane ilişkilerin geliştirileceğini ifade eden Yıldırım, uluslararası camiada yoğun bir gündem olduğunu belirterek Brexit konusuna değindi. Başbakan Yıldırım şöyle konuştu:

“İngiliz halkının Avrupa birliğinden çıkma kararı, bu gündemin önemli bir başlığını oluşturuyor. Bu kararla AB yeni ve zorlu bir döneme giriyor. Bunu herkesin görmesi gerekiyor. Birleşik Krallık'ın ayrılışı AB tarihinde ilk ve önemli bir dönüm noktası. Toplumsal ilişkilerden ekonomiye, bunun pek çok  alanda yansımalarını göreceğiz. Son yıllarda kendi değerlerinden uzaklaşan AB, şimdi bunun bedelini ödemeye başlamıştır. AB’nin de alınan karardaki bu mesajı iyi okuyarak bundan sonra kucaklayıcı bir vizyon ve gelecek arayışında olması önem taşıyor. Biz Türkiye olarak, her zaman birliğin güçlenerek devamından yana olduk. Güçlü bir AB'nin yolu ise, daha kapsayıcı, hoşgörülü,  farklılıklara tahammülü olan bir vizyondan geçiyor. İngiltere’deki referandum kampanyasında birlikten çıkmak isteyenler de, kalmak isteyenler de, sık sık Türkiye üzerinden ayrımcı söylemleri ihmal etmediler. AB'deki bu sapmalar kısa vadede bile olumsuzlukları daha da derinleştirecektir. AB’yi var eden değerlerin düşmanı olan ırkçılık, İslam düşmanlığı gibi aşırılıklara karşı mücadele çok daha duyarlı şekilde sürdürülmelidir. Bu konuda ne yazık ki AB yalnız değildir. Dünyanın çeşitli yerlerinde ayrımcılık, yabancı düşmanlığı zemin kazanmaktadır. Bu vesile ile ABD'deki seçimler öncesinde de sıkça gördüğümüz İslam karşıtı söylemlerden de rahatsız olduğumuzu ifade etmek isterim.”

-AB SÜRECİ HIZLANIYOR-

Başbakan Yıldırım, Türkiye’nin AB sürecine ilişkin de açıklamalarda bulundu. Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:
“18 Mart’ta yapılan Türkiye-AB zirvesinde, 33 no’lu mali ve bütçesel hükümler faslı, Hollanda’nın dönem başkanlığı dolmadan ayın 30'unda müzakereye açılacaktır. Bunun kararı verilmiştir, hayırlı uğurlu olsun. İlgili bakanlarımız 30 Haziran’da Brüksel'de hazır bulunacak ve bir faslın daha açılışını gerçekleştirecektir. Bu faslın açılmasıyla birlikte AB yolundaki çalışmalar daha da ivmelenecek, daha da hızlanacaktır.”

-ESNAFLARIN BORÇ FAİZLERİ SİLİNİYOR-

Başbakan Yıldırım, konuşmasında birkaç yenilik ve düzenlemeden bahsetmek istediğini ifade ederek, özetle şunları söyledi:

“Esnafımızın ve sanatkarlarımızın borçlarının gecikmiş faizlerini siliyoruz. Geri kalan borçlarını da yeniden yapılandırıyoruz. Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın TESKOMB’la yaptığı titiz çalışma sonucu 110 bin esnafımızın tamamını 400 milyon liralık yükten kurtarıyoruz. Yani, Esnafımız borcun anaparasını ödeyecek, ayrıca bu anapara da yeniden taksitlendirilecek.

“TMO ÜRÜN BEDELLERİNİ PEŞİN ÖDEYECEK”

Birkaç müjdemiz de tarımla uğraşanlar için var. Çiftçilerimiz için yeni açılımlar getiriyoruz. Türkiye'nin geleceği tarımdadır. Potansiyelimizi açığa çıkarmak ve Türkiye’nin kalkınmasında tarım ve hayvancılığın payını artırmak ana hedeflerimizden biri olacaktır. Bugünlerde hububat hasadı devam ediyor. Toprak Mahsulleri Ofisi taahhütname ile alımlarına başladı. Bir ay içinde Ofis, 250 bin ton buğday alımını gerçekleştirdi. Çiftçilerimiz ürünlerini Toprak Mahsülleri Ofisi'ne satmak isterse ürün bedellerinin tamamını bayramdan önce peşin alabilecekler.

“TRAKYA BÖLGESİNDE BUĞDAY FİYATLARI DÜŞÜŞ EYLEMİNDE”

Piyasaları yakından takip ediyoruz. Üreticilerimizin fiyatlardan memnun olması dolayısıyla TMO şu anda devreye girmiyor gerekirse girecek. bazen fiyat açıklamak gibi açıklamamak da bir politikadır. Fiyat üreticinin lehineyse açıklamanın bir manası yoktur. Hasadın yoğunluğuna bağlı olarak özellikle Trakya bölgesinde buğday fiyatları düşüş eyleminde. Bu nedenle TMO hububat müdahale fiyatını açıklama ihtiyacı duymuştur. 2016 yılı için Anadolu Kırmızı sert ekmeklik buğdayın alım fiyatını ton başına 910 lira olarak belirlemiş bulunuyoruz. Bu fiyata kaliteye göre yüzde 7’ye kadar ilave prim uygulanacak. Ton başına kesilen boşaltma ücretini de kaldırmış bulunuyoruz.
 
-“MİRAS YOLUYLA TOPRAK BÖLÜNMESİNİN ÖNÜNE GEÇTİK”-

Çiftçinin ürünü asla tarlada kalmayacak. Tarımda doğal afet kaçınılmaz. Don, sel, kuraklık gibi afetlerden zarar gören çiftçilerimiz var. Zarar tespit çalışmaları titizlikle devam ediyor. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığımız başta olmak üzere diğer bakanlıklarımız, teknik çalışmalarını yapıyor. Topraklarımızı geleceğimiz olarak görüyoruz. Biliyorsunuz, tarım arazilerinin miras yoluyla bölünerek parçalanmasının önüne geçtik. Yeni bir uygulamaya daha geçiyoruz. 6,5 milyon hektar büyüklüğündeki ovamızı tarımsal sit alanı ilan ediyoruz. Buralara tohum atılacak, çivi çakılmayacak, tarım arazisi olarak kalmaya devam edecek. Göç, hisse ve parçalanma nedenleriyle ekilemeyen arazilerimizi atıl olmaktan çıkarıyoruz. Ekilmeyen arazileri sahipleri namına değerlendireceğiz, kiraya vereceğiz.  Bu topraklar milli servetimiz. Ekilmeyen 2 milyon hektar tarım arazisinden 17 milyar lira tarımsal hasılat hedefliyoruz.”

-MUHTARLARA, İL VE İLÇE MÜFTÜLERİNE RESMİ NİKAH KIYMA YETKİSİ-

Başbakan Yıldırım, günlük hayatı kolaylaştıracak yeni bazı düzenlemeleri de ilk kez paylaştı. Yıldırım, “iç işlerinde, vatandaşlık hizmetlerinde devrim gibi düzenlemeler” olarak nitelediği yenilikleri şöyle sıraladı:

"Evlenme, ölüm gibi nüfus olayları için artık nüfus müdürlüklerine gitmeye ihtiyaç kalmayacak. Vatandaş acısını, sevincini bir tarafa bırakıp bürokrasiyle uğraşmayacak. Vatandaş bundan böyle mahkeme kararına ihtiyaç duymadan sorunlu yazılım ve yanlış yazılımda olan adlarını, soyadlarını değiştirme hakkına sahip olacak. Adınız hoşunuza gitmiyorsa değiştirebileceksiniz. Bunun için mahkemelere gidip, duruşmalar yapıp ‘niye değiştiriyorsun’ gibi sorulara vatandaş muhatap kalmayacak.
Pasaport ve ehliyet işlemleri bundan böyle polisten alınarak nüfus idarelerine verilecek. Böylece emniyetteki 5 bin Polis de asli görevine dönmüş olacak. Bir değişiklik de evlendirme yetkisiyle ilgili olacak. Buna göre, Büyükşehir Yasası kapsamında mahalleye dönüştürülen köylerin muhtarlarına da evlendirme yetkisi veriyoruz. İl ve ilçe müftüleri de resmi nikahları kıyabilecek."
 
-OSMAN GAZİ KÖPRÜSÜ 30 HAZİRAN’DA AÇILIYOR-

Osman Gazi Köprüsü'nün 30 Haziran Perşembe günü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılımıyla geçit vermeye başlayacağını söyleyen Yıldırım, "Bayram müjdesini paylaşıyoruz, ülkemize hayırlı olsun. Bir hayal daha gerçek oldu. Bu dev eser AK Parti iktidarının eseridir" dedi. 
 
Başbakan Yıldırım konuşmasını, idrak edilecek Kadir Gecesi ve Ramazan Bayramı’nı kutlayarak sonlandırdı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.