Öne Çıkanlar kılıçdaroğlu tesk genel başkanı bendevi palandöken palandöken şehit esnaf Akşener DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan fenerbahçe babacan Vergi EMİNE ERDOĞAN çin

Başbakan Yıldırım: Ramazan Ve Kurban Bayramı Öncesi Emekliye Bin Lira İkramiye Vereceğiz

Başbakan Binali Yıldırım, “Yani bütün devletten maaş alanlar, emeklilik dışında maaş alanlar. Bunlara da her yıl Ramazan bayramı öncesi ve Kurban bayramı öncesi olmak üzere birer ikramiye vereceğiz; bayram ikramiyesi. Miktar ne? Ramazan bayramı öncesi bin lira, kurban bayramı öncesi bin lira” dedi.

Bakanlar Kurulu, Başbakan Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü’nde toplandı. Toplantı sonrası açıklama yapan Yıldırım, Bakanlar Kurulu toplantısında önemli kararlar aldıklarını söyledi. Türkiye’de son 10 yılda, 10 milyon vatandaşa genç, orta yaşlı, kadın erkek istihdam sağladığını dile getiren Yıldırım, bu istihdam AB’nin 28 ülkesinin tamamının oluşturduğu istihdamdan daha fazla olduğunu kaydetti. Türkiye’nin geçen yıl 1 milyon 400 bin yeni istihdam sağlayarak yüzde 7,4’lük bir büyümeyi gerçekleştirdiklerini söyleyen Yıldırım, bu yılda işlerin iyi gittiğini dile getirdi.

“VERGİ VE PRİM ALACAKLARI YENİDEN YAPILANDIRILACAK”

Bugün TBMM’ye gönderdikleri düzenlemelerin vatandaşların geniş bir kesimini ilgilendirdiğini belirten Yıldırım, ilk olarak esnaf, sanayici ve çalışanları yakından ilgilendiren yeniden yapılandırma olduğunu ifade etti. Maliye, gümrük ve sigorta ile belediyelerle ilgili sorunu olan vatandaşın vergi ve prim alacakları yeniden yapılandırılacağını söyleyen Başbakan Yıldırım, “Kısaca vatandaşın devletle, devlet kurumu ile arasında olan nizalar, anlaşmazlıklar çözüme kavuşturuluyor. Vatandaşla el sıkışılıyor” diye konuştu. Yeniden yapılandırmanın belli kural ve şartları olduğunu dile getiren Yıldırım, “Yeniden yapılandırma için 31 Mart 2018 tarihinden önce vatandaş eğer borcunun ödemişse, yukarıda saydığım bütün kalemlerde ödemelerini gerçekleştirmemişse bununla ilgili bir fırsat getiriyoruz” şeklinde konuştu.

STOK AFFI DÜZENLEMESİ

Geçmiş beş yıla ait ilave olarak vergi ile ilgili de bir fırsat getirdiklerini dile getiren Yıldırım, matrah artışı sağlamak suretiyle vergi takibi ile uzlaşmazlık sürecinde mükelleflere kolaylık sağlayacaklarını söyledi. ‘Stok Affı’ üzerine de düzenleme yaptıklarını söyleyen Yıldırım, “Geçmiş yıllara yönelik stoklarla ilgili bir düzenleme yapıyoruz ve bunu mükellefler meşrulaştırmış oluyor. Stoklarında var ama kayıtlarında gözükmüyor.  Dolayısıyla hesabı, kitabı tutturamıyor. Bunu düzenlemiş oluyor. Kasa fazlalıkları bunlarda aynı şekilde beyan usulüne göre işletme kayıtlarının düzenlenmesine imkan veriyoruz” dedi.

VERGİ AFFINDAN TEMMUZ AYI SONUNA KADAR YARARLANILABİLECEK

Çıkarılacak vergi aflarından yararlanmak isteyen vatandaşların Temmuz ayı sonuna kadar müracaat edebileceğini kaydeden Yıldırım, borçların 36 ay içesinde ödenebileceğini belirtti. Peşin ödemelerde indirim olacağını dile getiren Başbakan Yıldırım, “Peşin ödeyen vatandaşımız gecikme faizinin yüzde 90’ının ödemeyecekler. Sadece yüzde 10’unu ödemek suretiyle hesabı kapatmış olacaklar” açıklamalarında bulundu.

“BORÇ AYRI, SAĞLIK AYRI”

BAĞKUR borcu nedeniyle sağlık hizmeti alamayan esnafların olduğunu dile getiren Yıldırım, bunun da önünü açtıklarını söyledi. Yıldırım, “Borç ayrı, sağlık ayrı. Bunun pazarlığı olmaz. Borcunu bugün vermedin, yarın imkan olur verir. Ama hasta olur ‘git kardeşim ben sana bakmayacağım’ diyemeyiz. Onun için burada bir düzenleme yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“İŞ YERİ AÇAN KENDİ BAĞKUR PRİMİNİ ÖDEMEYECEK”

İş yeri açmak isteyen gençlere üç yıla kadar vergi kolaylığı getirdiklerini belirten Başbakan Yıldırım, “Biri ilave daha getiriyoruz. İş yeri açıyor birisi, bu üç yıllık gelir vergisi desteği yine devam edecek, bunun üzerine de bir yıl boyunca çalıştırdığı, iş yeri açan kendisi BAĞKUR primi ödemeyecek, biz ödeyeceğiz. Devlet BAĞKUR primini ödeyecek, bir yıl boyunca prim derdi olmayacak. Genç müteşebbislere getirilen çok önemli bir kaynak” dedi.

"YAŞLILIK AYLIĞINI 500 LİRAYA ÇIKARIYORUZ"

Yaşlıları da ihmal etmediklerini belirten Yıldırım, 65 yaş ve üzeri kimsesi ve hiçbir geliri olmayan vatandaşa 2022 sayılı kanuna göre ödenen bir aylık olduğunu hatırlattı. Aylığın üç ayda bir, her ay için şu an 266 lira olarak ödendiğini söyleyen Yıldırım, “600 bin civarında bu haktan bu yaşlılık aylığından yararlanan vatandaşlarımız var. Bunların 266 lira olan aylığını 500 liraya çıkarıyoruz. İki katına yakın bir artış yapıyoruz. Üç ayda bir 1500 lira para almış olacaklar” açıklamasında bulundu..

GENÇLERE ÜNİVERSİTEYE DÖNME İMKANI

Eğitim ve öğretime devam edemeyen gençler içinde düzenleme yapıldığını kaydeden Yıldırım, “Biliyorsunuz yedi yılda bitirme mecburiyeti var. yedi yılı geçti mi artık bahane yok diyor ve çıkışını alıyor. Bu öğrencilerimize bir kereliğine üniversitelerine, bölümlerine dönme imkanı veriyoruz. Kaydı silinen öğrencilere tekrar kayıt yaptırma ve diploma alma fırsatı veriyoruz. Bunun istisnası ne? Teröre bulaşmışsa, terörle irtibatı varsa bunlar bu haktan yararlanamayacaklar” dedi.

İMAR BARIŞI

İmar Barışı’na ilişkin ise Yıldırım, şunları dile getirdi:

”Bu konuda çok kapsamlı çok köklü aşağı yukarı son 50 yılın artık kangren olmuş bir sorununu kökten çözecek bir kanun tasarısıdır. Bu imar barışı nasıl işleyecek? Türkiye’de şu anda 25 milyon civarında bağımsız bina var. Fakat neredeyse yarısı kadarı maalesef geçmiş yıllarda, özellikle de bunun büyük kısmı 2000 yılından önce yapılmış, imarsız yapılmış. Başkasının mülküne yapılmış, hazine arazisine yapılmış, meraya yapılmış, mülkiyet sorunu var. Başka ne sorun var? Bazıları da imar almış ama imara uygun yapmamış. İlaveler var, uygunsuzluklar var. Başka ne var? Bu yapıların yapılmış tabi mülkiyet sorunu olduğu için arsa gözüküyor, tapusu yok. Tapuyu nasıl alacak? Hem arsa kendinin değil, yapı kullanım izni yok, bütün bu konulardan dolayı ne ortaya çıkıyor? Vatandaş su alamıyor, doğalgaz bağlatamıyor. Yapıyorsa da kaçak, yine suç işlemiş oluyor.

“MALI VAR ‘BENİM’ DİYEMİYOR”

Geçen ben Kocaeli Gebze’ye gittim. Gebze’deki Yavuz Selim mahallesinde yoğun geldi. İzmir Bornova, İstanbul Sarıyer, Beykoz, Karabağlar. Bütün bu konuları derli toplu bir şekilde ele alık. Aylarca çalışıldı buraya. Niye aylarca çalışıldı, bir haksızlık yapmayalım. Vatandaşın mağduriyeti gitsin ama haksız bir kazanç kapısı da açılmasın. Ne yapacağız? Burada bunları bir yapı kayıt belgesi vereceğiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütün bunların tespitini yapacak. Ve bundan sonra da bu yapı kayıt belgesi daha sonraki imar alacaksa imar alırken işine yarayacak veya kentsel dönüşüme gidecekse öncelik tanınacak veya tapu verileceği zaman da bu belge aranacak. Böylece vatandaş elindeki malıyla rezil olmuş vaziyette. Malı var ‘benim’ diyemiyor. 30 sene kullandığı evine ‘benim’ diyemiyor. İmarla ilgili, mülkiyetle ilgili, elektrik, su altyapıyla ilgili sorunu var. Kat mülkiyetine geçemiyor. Bina yapmış, arsa gözüküyor. Bütün bunları sona erdirecek reform düzeyinde düzenleme.

“BU BİR İMAR AFFI DEĞİLDİR. BU BİR İMAR BARIŞIDIR”

Düşünün 13 milyon bina. Her birinde beş kişi yaşasa ne kadar büyük bir nüfusa hitap ediyor. Ben İzmir’den biliyorum yapıların yüzde 62’si kaçak. Bir de depreme dayanıklı değil. Bu ilk ve en önemli adım. Bu bir imar affı değildir. Bu bir imar barışıdır. Fark ne? İmar affı olsa, artık bu hakkı aldıktan sonra istediği gibi yıkar yapar kat fazla atar, sınırları geliştirir, emsalini değiştirir. Bunlar yok. Diyor ki kardeşim bu binanı ne zaman yaptın? 1982’de. Şimdi bu binanı tanıyorum. Bundan sonra sen buraya elektrik mi almak istiyorsun, buyur al. Bir engel yok. Ama ben buraya kat atacağım. Yıkıp yeniden yapacağım, o zaman bir dakika diyecek. Belediyeye gidecek yapı kayıt belgesiyle.

“SEMBOLİK BİR ÜCRET ALINACAK”

 Oranın emsali neyse onu belediyeden alacak yeniden yapacak. Kurallar ne diyorsa o. Bunun için sembolik bir ücret alınacak. İki türlü, bir yapı kayıt belgesi alabilmek için bunun emlak değeri, bilinen değeri üzerinden yüzde 3 para alınacak. Ayrıca kat mülkiyeti ve tapuya geçtiği zaman da onlara da yine aynı yüzde 3 para alınacak. Böylelikle vatandaş oturduğu evinin sahibi olacak. Kaçak göçek durumunda olmaktan da kurtulacak, rahatlayacak. Buradan para gelecek. Yani hatırı sayılı bir kaynak oluşacak. Bu kaynağı da deprem dönüşümüne ve bu çarpık yapılaşmaların düzenli, yaşanabilir, yeşiliyle okuluyla parklarıyla yaşanır bir kentsel dönüşüm çalışmalarında kaynak olarak kullanacağız.”

RAMAZAN VE KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ EMEKLİYE BİN LİRA İKRAMİYE VERECEĞİZ

Başbakan Yıldırım’ın emeklilere ilişkin yaptığı açıklama şu şekilde:

 Şimdi önemli bir müjdeye geldik. Son madde emeklilerimizle ilgili. Emekli olmuş, aşağı yukarı 12 milyonun üzerinde vatandaşımız var emekli aylığı alan. Bunun dışında emekli olmadan aylık bağlanan gazilerimiz var, şehit yakınlarımız var, köy korucularımız var. Bunlar emekliliği hak etmesine gerek kalmadan, biliyorsunuz kanunda şehitlerimizin yakınlarına aylık bağlanıyor. Bunlar 12 milyon dışında. Diğerleri normal çalışıp yaşını dolduran primini ödeyen, emekliliği gelen emekliler, artı şehit yakınları, gaziler, sivil şehitler. Yani bütün devletten maaş alanlar, emeklilik dışında maaş alanlar. Bunlara da her yıl Ramazan bayramı öncesi ve Kurban bayramı öncesi olmak üzere birer ikramiye vereceğiz; bayram ikramiyesi. Miktar ne? Ramazan bayramı öncesi bin lira, kurban bayramı öncesi bin lira. Tabi bu 12 milyon üzerinde emekliyi düşündüğümüz zaman hatırı sayılır bir para ediyor.

“EMEKLİLERİMİZ DAHA FAZLASINA LAYIK”

Emeklilerimiz daha fazlasına layık. Bunun bilincindeyiz. Emeklilerin kendileri değil, dul ve yetimleri de dahil bundan istifade edecek. Yurt dışından emekli olanlarda belli bir şekilde istifade edecek. Dolayısıyla böylece 12 milyonun üzerinde emeklimize, ister az maaş alsın, ister çok maaş alsın bu bir bayram hediyesi, ikramiyesi olarak düşünülen bir şey. Burada bir şey yapmıyoruz. Maaşına şu kadar dediğin zaman o bir anlam ifade etmiyor. Çok alan çok alıyor, az alan az alıyor. Dolaysıyla onda maksat hasıl olmuyor.Standart eşit miktarda aldığı emekli maaşına bakmadan böyle bir imkanı sağlamış olacağız. Hayırlı uğurlu olsun. Emeklilerimiz her şeyin en iyisine layık.  

“KAYNAKLA İLGİLİ BİR SIKINTIMIZ YOK”

Gömü mü buldunuz, diyerek muhalefet başlar yaygara yapmaya. AK Parti, 15 yılda Türkiye’yi üç kat büyüttüğüne göre, bütçe rakamlarını 120 milyarlardan 750 milyara kadar çıkardığına göre bunların da tabi ki karşılığı olacaktır, vardır. Hamdolsun 2018’in maliye bakanının koyduğu hedeflerin üzerinde gelirler var. Dolayısıyla kaynakla ilgili bir sıkıntımız yok. Yani bütün bu bahsettiğim kalemler, yeniden yapılandırmadan da vatandaşımız devletle helalleştiği için oradan para gelecek. Çeşitli şekilde satışlar var, oradan gelen paralar var. Ayrıca bu planlanan gelirlerin üzerinde gelir geliyor. Bütün bunların hesabını kitabın yaptı arkadaşlar.

“İMKANLARIMIZ DAHA DA ARTINCA, DAHA FAZLASINI DA HER ZAMAN VERMEKTEN YANA OLACAĞIZ”

Oturduk böyle bir karar verdik. İnşallah ileride imkanlarımız daha da artınca, daha fazlasını da her zaman vermekten yana olacağız. Sayın cumhurbaşkanımızın riyaseti ile onunda oluru alındı ve bu şekilde Meclis’e bugün itibariyle bu kanun tasarısını iletmiş bulunuyoruz. Bunu yapmakla tabi AK Parti iktidarının 15 yıldan beri uyguladığı ekonomik politikalardaki sıkı duruş, mali disiplin, yapısal reformlar bitmiş değil, bundan sonra da daha da artarak yeni dönemde devam edecek.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.