Başbakan Yıldırım: Tehditler Konusundaki Duruşumuz Estonya’yla Örtüşmektedir

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye Estonya arasında önemli fırsat ve potansiyellerin olduğunu bunu hayata geçirmek için de şartların müsait olduğunu belirterek, “Bu sonuca yönelik olarak önümüzdeki aylarda bakan düzeyinde karşılıklı ziyaretler devam edecek. NATO içerisinde de karşı karşıya olduğumuz tehditler konusundaki duruşumuz Estonya’yla tamamen örtüşmektedir” dedi.

Başbakan Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde Estonya Başbakanı ve AB Dönem Başkanı Jüri Ratas ile ortak basın toplantısı düzenledi.  Yıldırım, Türkiye Estonya arasında önemli fırsat ve potansiyellerin olduğunu bunu hayata geçirmek için de şartların müsait olduğunu belirterek, “Bu sonuca yönelik olarak önümüzdeki aylarda bakan düzeyinde karşılıklı ziyaretler devam edecek. NATO içerisinde de karşı karşıya olduğumuz tehditler konusundaki duruşumuz Estonya’yla tamamen örtüşmektedir. Sayın Başbakan Ratas’ın bu ziyaretinin Estonya’nın Avrupa Birliği Dönem başkanlığının hem ikili düzeydeki ilişkilerimize hem de Avrupa Birliği Türkiye ilişkilerine katkı sağlayacağına ve yeni süreçte Türkiye Estonya ilişkilerinin daha önemli bir düzeye çıkacağına inanıyorum” diye konuştu.

İki lider, basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Avrupa Birliğinden beklenen 3 milyar avroluk ek fon konusunda yaşanan gecikmenin nedeninin ve belirlenen bir takvimin söz konusu olup olmadığına ilişkin Ratas, göç ve göçmenlerle ilgili konunun bugünkü görüşmenin önemli konularından biri olduğunu ifade ederek “Estonya’nın dönem başkanlığı sırasında 2.9 milyar ya da 3 milyar avro ile ilgili olarak bunlar tahsis edilmiş durumda sizin başbakanınızın da ifade ettiği gibi 1.6 milyar avro farklı anlaşmalar, projeler çerçevesi n sunulacak. Ve bunun 800 milyonu da kullanılmış durumda şu aşamaya kadar” dedi.

“Estonya İle Ticari Ve Ekonomik İlişkilerimiz Mevcut Potansiyeli Yansıtmıyor”
“Estonya ile Türkiye’nin ilerleyen süreçte ikili ticaret hacmini geliştirmek için geliştireceği ortak projeler nelerdir? Bunun için öne çıkan belli başlı konular var mı?” sorusuna yanıt veren Yıldırım ise şunları kaydetti:

“Estonya ile ticari ve ekonomik ilişkilerimiz, üst düzey siyasi ilişkilerimizle kıyasladığımız zaman mevcut potansiyeli tam olarak yansıtmıyor. 2016 yılında Estonya’ya ihracatımız 172 milyon dolar, ithalatımız Estonya’dan 238 milyon dolar olmak üzere 410 milyon dolarlık bir ticaret hacmimiz var. Bu 2015 yılına göre yüzde 10’luk anlamına geliyor. Doğrusunu isterseniz ihracatımızda artış sağlanabilmesi için sanayi yoğun sektörlerdeki ihraç payının arttırılması ve çeşitlendirilmesi gerekiyor. Ayrıca Estonya ve Türkiye’deki karşılıklı doğrudan yatırımların toplamı da çok düşük seviyededir. 13 Milyon dolar civarındadır.”

“İki Ülke Arasında Doğrudan Uçuşlar Mevcut Turizm Yoğunlaşacağımız Alanlardan”

Öte yandan karşılıklı işbirliği imkanlarını belirli alanlarda daha ileriye götürülebileceğini belirten Yıldırım, “Bunlar arasında e-devlet hizmetlerinin yaygınlaştırılması, bilişim alanında işbirliği siber güvenlik alanında işbirliği yazılım ve bilişim teknolojilerinde işbirliği olabilir. Ayrıca savunma sanayii konusunda ulaşım altyapılarının geliştirilmesi konusunda lojistik hizmetleri konusunda işbirliği gerçekleştirebiliriz. Eğitim ve turizmde geliştirme sağlayacağımız diğer alanlar olarak ön plana çıkmaktadır. İki ülke arasında doğrudan uçuşlar mevcuttur bu bakımdan turizmin gelişmesi de karşılıklı üzerinde yoğunlaşacağımız diğer bir alan diye düşünüyorum” dedi.

Özellikle Estonya’nın kaya gazı ve yenilenebilir enerji konusunda önemli çalışmalar yaptığını da ifade eden Yıldırım, bu çerçevede enerji alanında işbirliğinin de ele alınacak önemli bir konu olduğunu belirterek “Karşılıklı iyi ilişkilerimizin karşılıklı ticarete, yatırıma ve ekonomiye yansımasıyla birlikte eminim ki gelecek yıllarda iki ülke arasındaki potansiyel çok daha iyi bir şekilde ortaya çıkacaktır” dedi.  
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.