Başbakan Yıldırım’dan AP Açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye kararının hükümsüz olduğunu belirterek, “Şunu herkes bilmelidir ki Türkiye’nin her zaman seçeneği vardır, her zaman gidecek bir başka yolu da vardır. Alternatifsiz değildir bunu bilinmesi lazım” dedi.

Başbakan Yıldırım Sheraton Otel’de katıldığı Trafikte %100 Yaşam Projesi’nin açılış töreninin çıkışında Avrupa Parlamentosu’nun üyelik müzakerelerinin durdurulmasını öngören Türkiye raporunu kabul etmesi hakkında değerlendirmelerde bulundu. AP’nin kararının hükümsüz ve önemsiz olduğunu söyleyen Yıldırım, “Parlamentolar zaman zaman böyle kararlar alabilir, o kararlar milletvekillerinin inisiyatifiyle konjonktürel şartlara göre alınan kararlardır. Bizim ise önemsediğimiz konu, AB yönetim iradesinin düşüncesidir. Yani Avrupa Birliği ülkelerinin liderlerinin düşüncesidir, üst yönetiminin düşüncesidir. Orada oluşacak irade bizim için bağlayıcıdır biz de ona göre kendi irademizi ortaya koyarız. Biz ne yapacağımızı biliyoruz. Avrupa Birliği kafa karışıklığından vazgeçsin, Türkiye ile gelecek ilişkilerini daha sağlıklı bir zeminde yürütmesi için bugün bütün şartlar mevcuttur. Türkiye'yi eleştirmek yerine kendi içlerine baksınlar” şeklinde konuştu.

“AB Bu Noktada Bir Kafa Karışıklığı Yaşamaktadır”

Türkiye-AB ilişkilerinin uzun ince bir yol olduğunu ve yarım asırlık geçmişinin bulunduğunu vurgulayan Yıldırım, “Yarım asırlık bir geçmişi var. Tabii bu süre içerisinde inişler, çıkışlar oldu ama hiçbir zaman bu işi, bu süreçleri sonlandıran ülke Türkiye olmadı. Biz şunu söylüyoruz, Türkiye buradadır, kararlılığından Avrupa Birliği’nin bir ailesinin bireyi olmak, üyesi olmak vizyonundan bir şey kaybetmemiştir. Ancak AB bu noktada bir kafa karışıklığı yaşamaktadır. Bunun süratle ortadan kaldırılması ve ilişkilerin müspet yönde ilerlemesi şarttır. Bizim beklediğimiz budur. Avrupa Birliği öyle düşünebiliyorsa, bazı ülkeler bu konuda aşırı düşüncelere sahipse, ‘Türkiye alınmasın, Türkiye olmasın’ diye düşünceler varsa eğer bu da Avrupa Birliği’nin politikasıysa biz bunun böyle olduğunu düşünmüyoruz. O zaman şunu herkes bilmelidir ki Türkiye’nin her zaman seçeneği vardır, her zaman gidecek bir başka yolu da vardır. Alternatifsiz değildir bunu bilinmesi lazım. Kaldı ki Avrupa Birliği üyeliği Türkiye’ye bir menfaat sağlarsa, Avrupa Birliği’ne iki menfaat sağlar. Unutulmamalıdır ki AB’nin güvenliği Türkiye’den başlar. Bu gerçekleri dikkate alarak herkesin sorumlu davranmasını ve buna göre gereğini yapmasını bekliyoruz.”

Otomatik Giriş Yok Milletimiz Karar Verir”

Türkiye’nin kendi kendine yeten, komşularının sorunlarının çözümünde olumlu katkı sağlayan bir ülke olduğunu bildiren Yıldırım, AB süreci olmadan da bu durumun böyle olduğunu ifade ederek, “Neticede diyelim ki bütün görüşmeler yapıldı, her şey bitti otomatik giriş yok. Milletimiz karar verir. İşin böyle de bir boyutu var” dedi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.