Öne Çıkanlar deprem azerbaycan KENAN DOĞULU meclis zorlu psm demet akalın Aleyna Tilki gülben ergen Sertab Erener ermenistan tarkan Ebru Gündeş

Başbakan'dan Güvenli Körfez İsteği

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Katar’ın güvenlik ve istikrarı bizim açımızdan Türkiye’nin güvenlik ve istikrarı gibidir. Biz istikrarlı, güvenli bir Körfez olmasını istiyoruz” dedi.

Başbakan Davutoğlu, Katar Üniversitesi’nde konuşma yaptı ve soruları cevapladı.

Yaşanılan dönemde devletlerin içinde güvenlik tehditleri bulunduğunu belirten Davutoğlu, “Bir kere bir terör tehdidi olduğunda konuşamazsınız onlarla. Onlarla müzakere demezsiniz karşınızda sadece tek bir taraf yoktur veya size saldıran tek bir örgüt yoktur. Bir de bu terör örgütünün arkasındakiler de sizlere karşı bu terör örgütünü kullanmaktadır bu bağlamda en önemli husus ortak bir güvenlik paradigmasının geliştirilmesidir teröre karşı ve agresif devlet rejimlerine, mesela Esad rejimi gibi” ifadelerini kullandı.

 

“KENDİMİZİ KRİZ BÖLGELERİNDEN GELECEK GÜVENLİK TEHDİTLERİNDEN KORUMAYA ALMAK İSTİYORUZ”

Irak, Suriye, Lübnan, Filistin, İsrail, Yemen ve Libya’da savaş ortamının mevcut olduğunu hatırlatan Başbakan Davutoğlu, “Bu bölge istikrar bölgesine tehditte bulunuyor. Bu bağlamda bizim bölgemizde iki istikrar bölgesi var bir tanesi Türkiye, diğeri ise Körfez. Bizler Türkiye ve Körfez. Bizler Türkiye ve Körfez olarak ekonomik kalkınmaya vurgu yapıyoruz ve kendimizi bu kriz bölgelerinden gelecek güvenlik tehditlerinden korumaya almak istiyoruz. Türkiye ve Katar arasındaki ilişkiler istikrar ve güvenlik için bölgemizde mükemmel bir örnektir. Bizim Katar gibi bir ortağa ihtiyacımız var Körfez’de güçlü ilişkiler oluşturmak açısından” şeklinde konuştu.

 

“ESAD’IN ZALİMLİĞİNE KARŞIYIZ”

Türkiye ve Katar Savunma Bakanlarının anlaşma imzaladığını vurgulayan Başbakan Davutoğlu, “Katar’ın güvenlik ve istikrarı bizim açımızdan Türkiye’nin güvenlik ve istikrarı gibidir. Biz istikrarlı, güvenli bir Körfez olmasını istiyoruz. Bu bağlamda güvenlik açısından bizim yaptığımız çalışmalar bu güçlü siyasi irademizin bir yansımasıdır” dedi.

Türkiye’nin Suriye’de siyasi bir çözüm için uğraştığını ifade eden Davutoğlu, “Ilımlı muhalifleri destekliyoruz, Esad’ın zalimliğine karşıyız, DAEŞ veya PKK tarafından terör eylemlerine karşıyız ve Irak’ta toprak bütünlüğü olan herhangi bir mezhepsel veya etnik bir bölünme olmaksızın toprak bütünlüğü olan bir Irak istiyoruz. Bizim bölgemiz 100 sene önce bölündü, biz bölgemizde tekrar bir bölünme olmasını istemiyoruz” diye konuştu.

 

“BÖLGEMİZDE KULLANILAN YÖNTEM KAYBET-KAYBET YÖNTEMİDİR”

“Barışı elde etmenin yolu ekonomik olarak karşılıklı bağımlılığın yaratılmasıdır” Diyen Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Böyle bir durumda her ilgili taraf çatışmadan kaçınacaktır. Çünkü savaşa girmek yerine ekonomik anlamda birbirine bağımlı olmak çok daha iyi bir çözümdür maalesef bizim bölgemizde kullanılan yöntem kaybet-kaybet yöntemidir. Diğer taraf kaybedecekse ben de kaybetmeye hazırım diyor. Bu da aslında rasyonel değil. Bizim şöyle söylememiz gerekiyor; ‘Diğer taraf kazanırsa ben de kazanacağım’ işte bu kazan-kazan yaklaşımı bizim ekonomik yaklaşımımızdaki temel ilkemiz olmalıdır”

Başbakan Davutoğlu, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

 

 

“HERHANGİ BİR SINIRIMIZ YOKTUR”

Davutoğlu, Türkiye’nin Katar’da kuracağı askeri üssün kapasitesinin sorulması üzerine şunları söyledi:

“Askeri anlaşma temelinde Türkiye ve Katar tarafından birlikte belirlenecek. Bu esasında istikrar ve dayanışma için bir mevcudiyettir. Herhangi bir ülkeye karşı veya herhangi bir askeri seçenek olarak değerlendirilmemektedir. Sadece bir dayanışma sembolüdür ve askeri açıdan karşılıklı işbirliğinin bir sembolüdür. Gereken her neyse bu karşılıklı olarak belirlenecektir. Herhangi bir sınırımız yoktur.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.