Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit tesk adana Pandemi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel yunanistan esnaf Akşener

Başkanlık Sisteminde Yedek Üye Devrede

AK Parti Anayasa paketini MHP’ye gönderdi. Taslağa göre bakanların dışarıdan atanması gündemde. TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı’nın “Yedek Parlamento Üyeliği” çalışmasına göre Avrupa’da 20 ülkede yedek parlamento üyeliği sistemi var. Başkanlık ve yarı-başkanlık sistemlerinde parlamento üyesi bir seçilmiş, bakan olarak atandığında yasama üyeliğinden ayrılıyor. Parlamento üyeliği düşerken yerine yedek üye geçiyor ya da parlamento üyeliği geçici olarak askıya alınıyor ve yerine yedek üye göreve başlıyor.

TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı tarafından “Yedek Parlamento Üyeliği” başlıklı yapılan çalışmada,  Avrupa ülkesi olan 34 ülke incelendi ve 20 ülkede yedek üyelik sisteminin uygulandığı tespit edildi.
Araştırmada, yedek milletvekilinin göreve gelmesinin temel sebebinin, asil parlamento üyeliğinin bir sebeple boşalması olduğu belirtilerek şöyle denildi:

Başkanlık ve yarı-başkanlık sistemlerinde, parlamenter sisteme göre daha katı güçler ayrılığı prensibinden dolayı, bakan olmak, yasama üyeliğiyle uyuşmaz.
Bu yüzden, başkanlık ve yarı-başkanlık sistemlerinde parlamento üyesi bir seçilmiş, bakan olarak atandığında yasama üyeliğinden ayrılır. Bu ayrılık, kalıcı da olabilir, geçici de olabilir. Uygulamada her iki örneğe rastlamak da mümkündür. Yani bir parlamento üyesi, bakan olarak atandığında parlamento üyeliği düşebilir ve yerine yedek üye geçebilir ya da parlamento üyeliği geçici olarak askıya alınır ve yerine yedek üye göreve başlar; bakanlığı aynı seçim dönemi içinde biterse tekrar parlamentodaki eski üyeliğine dönebilir. Bu durumda, yedek üyenin de parlamento üyeliği biter.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.