"Belediye Bütçesinden Yüzde 50 Kesinti Kriz Demek"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, merkezi yönetimce belediyelerin kamuya olan borçlarına karşılık bütçelerinden yapılan kesinti oranının yüzde 50’ye çıkarılmasına tepki göstererek, kararın belediyeler açısından mali bir kriz anlamına geldiğini ifade etti.

Torun yaptığı açıklamada, belediyelerin kamu sektörüne olan borçlarına karşılık vergi gelirleri üzerinden her yıl yapılan ödemelerden, merkezi yönetim tarafından belli bir kesinti yapıldığını anımsatarak, bu kesinti oranının 2016 yılında yüzde 7.5-12.0 arasındayken ve üst sınır yüzde 40 olarak belirlemişken, bu oranın “keyfi bir biçimde” 2017 yılı için yüzde 50’ye çıkarıldığını belirtti. Bu kararın kamu maliyesi açısından bir “skandal”, yatırım planlarını ve ihalelerini önceden yapmış belediyeler açısından da “mali bir kriz” anlamına geldiğini ifade eden Torun, şunları kaydetti:

“Hükümetin ekonomiyi yönetemeyip her krize soktuğunda gözünü yerel yönetimlerin gelirlerine dikmesi tam anlamıyla ülke genelinde yaşanan krizin yerel yönetimlere de yansıtılmasıdır.

Bu gerçeğe rağmen, yasal kesinti oranının  yüzde 50’ye çıkarılması kabul edilebilir değildir. Yakın zamanda belediyelerin gelirlerini artırma yönünde yasa tasarıları hazırlayan hükümetin hemen ardından belediye gelirlerinde bu derece büyük kesintilere gitmesi ayrı bir çelişki konusudur.
Devlet yönetimi ve kamu maliyesi açısından skandal sayılabilecek düzeyde bir kesintinin zaten önemli borç yükü altında olan belediyelerimizi ciddi bir finansman krizine itmesi kaçınılmazdır. Bu uygulamadan vazgeçilmezse, belediyelerin çok büyük bir bölümü borçlanma düzeyine göre bırakın hizmet vermeyi, personellerinin maaşını ödeyemez duruma düşecektir.” 

Anahtar Kelimeler:
Seyit Torun
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.