Öne Çıkanlar AİLE Covid19 gündem özeti CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut binali yıldırım cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Melatonin hormonu Nicolas Baldeyrou Bharat Biotech Mangal En İyi Uluslararası Film Online İşlemler

"Biri Apoletli Olacak, Biri Apoletsiz"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, mevcut sistemin eksikliklerinin darbecilerden kaynaklandığını belirterek, “Kenan Evren tek adam değil miydi? O rejim doğru muydu, yanlış mıydı? ‘O rejim doğrudur’ diyorsanız, buna da gidip ‘Evet’ oyu vereceksiniz. Biri apoletli olacak, biri apoletsiz” dedi.

Kılıçdaroğlu, İstanbul  Maltepe Belediyesi Küçükyalı Kültür Merkezi’nde muhtarlarla bir araya geldi. Anayasa referandumuna ilişkin Kılıçdaroğlu, “Şu konuda görüş birliği içinde olmamız lazım, bir, demokrasiyi istiyor muyuz? İki, güçlü bir Türkiye’yi istiyor muyuz? Üç, güçlü bir Türkiye nasıl olur? Demokrasisi güçlü değilse, hukukun üstünlüğü yoksa insan hakları, düşünce özgürlüğü olmazsa, ekonomisi güçlü olmazsa Türkiye güçlü olmaz. Lafla güçlü Türkiye olmaz” dedi.

Çanakkale’de yedi düvele karşı mücadele edildiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Bir tarih yazdık. Her karış toprağında yüzlerce şehidimiz var. İzin vermedik. Sonra ne oldu? Hiçbir kurşun atmadan bütün o gemiler Marmara’ya geldiler, İstanbul’da demirlediler. Hepsi. Asıl düşünmemiz gereken nokta budur” diye konuştu.

-“VEBALİ ONLARA AİT”-

Kurtuluş Savaşı’nın yönetildiği, cumhuriyetin ilan edildiği Gazi Meclis’in yetkilerinin bir kişiye verildiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Yetkiler alınsın hatta Meclis’i bile kapatalım’ diyenler varsa gidip ‘Evet’ oyunun altına mühürlerini bassınlar, vebali onlara aittir. ‘Hayır, bu Meclis Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdu,  bu Meclis milli iradeyi temsil ediyor’ deniyorsa gidecekler ‘Hayır’ oyunu kullanacaklar, bu kadar basit. 16 Nisan’da ‘Evet’ diyenler şunu düşünmek zorunda, verdiğiniz yetkinin ne anlama geldiğini biliyor musunuz?” dedi.

-“SORUN ALİ, VELİ DEĞİL TÜRKİYE’NİN NASIL YÖNETİLECEĞİ”-

Yeni anayasa modelinde ortak aklın olmadığını, “tek aklın, bir kişinin” olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Ekonomik ve sosyal haklarda kararname çıkarma yetkisi veriyoruz, ‘ben askeri ücreti dondurdum’ diye bile bir karar çıkabilir. ‘Efendim, binlerce askeri ücretli geçinemiyor…’ Geçinemezse, geçinemesin, bir kişinin derdinde olmayabilir. Bugünkü modelde Askeri Ücret Tespit Komisyonu var. ‘Yetkim var ben Askeri Ücret Tespit Komisyonu’nu da kaldırıyorum’ diyebilir. Bu yetki bir kişiye verilsin mi, verilmesin mi, sorun buradadır. Sorun Ali, Veli işi değildir, şimdiki cumhurbaşkanı, bir önceki, bir sonraki cumhurbaşkanı değildir sorun. Sorun, Türkiye’nin nasıl yönetileceğidir” diye konuştu.

-“SON İKİ BUÇUK YILI DÜŞÜNÜN”-

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Son iki buçuk yılı düşünün, fiili durum var, başkanlık sistemi var… Ekonomi daha mı ileri gitti, işsizlik mi azaldı? Millet rahatlıkla düşüncesini mi açıklıyor, gazeteci rahatlıkla yazı mı yazabiliyor, TRT tarafsız yayın mı yapabiliyor? Son iki buçuk yılda işte fiili başkanlık budur. Şimdi bu uygulama Anayasal güvenceye kavuşturulmak isteniyor. Hiç kimsenin can ve mal güvenliği olmayacak. Kişiye bağlı sistem olmaz. Bütün yetkilere sahip olan bir kişi olamaz çünkü o kişi hata yaptığı zaman telafi edecek makam yoktur, hatanın tamamını vatandaş çeker.

Denetimi kaldırıyoruz, peki yeni seçilecek adam kul hakkı yerse ne yapacaksın? ‘Efendim, denetleniyor’, 400 milletvekilinin oyu olursa ancak denetleniyor. 400 milletvekilini nereden bulacağız? Başkan aynı zamanda kendi partisinin de genel başkanı. Kendi milletvekilleri kul hakkı yese bile arkasında duracak. Nasıl denetleyeceğiz?”

-“DARBE HUKUKUNU DEĞİŞTİRELİM”-

“12 Eylül Anayasası değişmeli mi?” diye bir soru geldiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Elbette değişmeli. Biz bunu söyledik. Parlamentoda ne oldu, 60 madde üzerinde 4 parti anlaştı, çıkmadı. 60 madde az buz değil. Rahmetli Ecevit zaten 35 maddesini daha önce değiştirmişti, bütün parlamentonun oy birliğiyle. Biz de söyledik; Sayın Davutoğlu’na da, Sayın Binali Yıldırım’a da, Sayın Cumhurbaşkanı’na da söyledik. Darbe hukukunu değiştirelim. Darbecilerin yaptığı demokrasiye aykırı bütün kuralları değiştirelim. Yeni, modern, çağdaş bir Anayasa yapalım, el birliğiyle yapalım. Biz her türlü katkıyı vermeye hazırız. Ben de demokrasiyi istiyorum, onlar da demokrasiyi istiyorlarsa buyurun gelin Anayasa’yı değiştirelim” diye konuştu.

-“VATANDAŞ İNİM İNİM İNLİYOR, O BEYEFENDİ KRAL GİBİ YAŞIYOR TEPEDE”-

Dünyanın en gelişmiş 20 ülkesinde, Amerika hariç tamamında parlamenter sistemin olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, “Dünyanın en az gelişmiş 20 ülkesinin tamamı başkanlık sistemi. Bir kişiye bütün yetkileri vermişler, vatandaş inim inim inliyor, o beyefendi kral gibi yaşıyor tepede, servetine servet katıyor, yoksulluk, felaket ülkeyi götürmüş” dedi.
Amerika’daki başkanlık sisteminin farklı olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Orada eyaletler var. Her eyaletin parlamentosu var. Her eyalet kanun çıkarıyor, Amerika’da. Başkan en zayıf halkadır, büyükelçi bile tayin edemez. Hakimlere kimse müdahale edemez, başkan içeri girdiğinde hakim ayağa bile kalmaz, önünü dahi iliklemez, konuştuğu zaman da alkışlamaz. Bizim başkanlık sistemiyle Amerika’daki aynı değil, keşke aynı olsa. Hiç ilgisi yok. Dünyada böyle bir örnek de yok” diye konuştu.

-“DEMOKRASİ Mİ, TEK ADAM REJİMİ Mİ”-

Yeni modelde, hükümetin güvenoyu istemeyeceğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Niye korkuyorsunuz, niye çekiniyorsunuz? ‘Gerek yok’ diyor. Şimdi, ‘TBMM’den güvenoyu istemeye gerek yoktur’ diyen gidip ‘Evet’ oyunun altına mührünü bassın, itirazımız yok, vebaline katlanır. Çoluk çocuğuna yarın, öbür gün neler söyleyeceğini duymak isterim. ‘Hayır, başbakan da olmalı, bakanlar da olmalı, TBMM’den güvenoyu almalı, gelip parlamentoda hesabını vermeli diyorsa ‘Hayır’ oyunu kullanacak. Bu kadar basit, atla deve değil. Bütün mesele şu, demokrasi mi istiyoruz, tek adam rejimi mi” dedi.

-“BUNLARI ANLATIRKEN BİLE SIKILIYORUM, ÜZÜLÜYORUM”-

Kılıçdaroğlu, “sistem tıkandı” yorumlarına ilişkin, “Neresi tıkandı, bana bir Allah’ın kulu çıkıp desin ki şurada tıkandı. Sadece son iki hafta içinde 100’ün üzerinde kanun çıktı, parlamentoda uzlaşma olursa kanunlar çıkıyor. Peki ne istiyorsunuz bu Meclis’ten, niye yetkilerini kesiyorsunuz?” diye sordu.

CHP lideri, “Akıl akıldan üstündür, babalarımız, dedelerimiz söylemiş. Şimdi ‘akıl akıldan üstündür’ü kaldırıyoruz, ‘bir akıl bize yeter’, herkes duracak o karar verecek. Bunları anlatırken bile emin olun sıkılıyorum, üzülüyorum. Biz neyi tartışıyoruz, elin oğlu neyi tartışıyor. Elin oğlu uzaya gidiyor, biz bütün yetkileri nasıl bir kişiye vereceğiz” diye konuştu.

-“ADALETİ ÖLDÜRÜRSENİZ DEVLETİ BİTİRİRSİNİZ”-

Herkesin haklarını güvence altına alan bir anayasaya ihtiyaç olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Hepimizin haklarını bir kişinin teminatına bağlamak doğru değil, yanlış buradan başlıyor. ‘Evet’ demenin vebali çok ağırıdır, hesabını kimse veremez.  Adalet çok soylu bir kavramdır. Hakimi elde ederseniz adaleti öldürürsünüz. Adaleti öldürürseniz devleti bitirirsiniz” dedi.

Bu sistemin eksikliklerinin darbecilerden kaynaklandığını kaydeden Kılıçdaroğlu, “Kenan Evren tek adam değil miydi, ‘asmayalım da besleyelim mi’ diyen değil miydi? Tek adamdı. O rejim doğru muydu, yanlış mıydı? ‘O rejim doğrudur’ diyorsanız, buna da gidip ‘Evet’ oyu vereceksiniz yani. Biri apoletli olacak, biri apoletsiz olacak. ‘O yanlıştır, bütün yetkiler bir kişiye verilmez’ derseniz, ‘Hayır oyu’ kullanacaksınız” diye konuştu. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.