Öne Çıkanlar çin galatasaray beşiktaş MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank chp Koronavirüs chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu ukrayna almanya ankara abd

Bozdağ: Bizim Jetlerimizi, Mehmetçiklerimizi Gördüklerinde Geldiğimizi Anlayacaklar

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Kuzey Irak’ta PKK’yı yok etmek üzere Mayıs ayında Irak ile ortak operasyon düzenleneceği duyumlarına ilişkin, “Bir harekat olursa ne zaman olacak, o harekat başladığında hep beraber göreceğiz. Benden kimse buradan bir takvim vermemi beklemesin. Davulla, zurnayla oraya gitmeyeceğiz. Ama bizim jetlerimizi, bizim Mehmetçiklerimizi gördüklerinde geldiğimizi anlayacaklar” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde toplanan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası basın açıklaması düzenledi. Bozdağ konuşmasında, İstiklal marşının kabulünün 99. yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma gününe ilişkin, ” ‘Allah bir daha bu millete istiklal marşı yazdırmasın’ diyen istiklal şairimiz merhum Mehmet Akif Ersoy başta olmak üzere bu vatanı bize emanet eden bütün şehitlerimizi ve gazilerimizi bir kez daha rahmet, minnet, dua ve şükranla yad ediyorum” ifadelerini kullandı

UÇAK KAZASI SONRASI BAŞBAKANLIKTA KRİZ MERKEZİ OLUŞTURULDU

Dün İran’da Başaran Holdinge ait özel uçağın düşmesi sonucu hayatını kaybeden 11 kişinin ailesine başsağlığı dileyen Bozdağ, uçağın enkazına ulaşılıp kara kutu ele geçirildiğini ve hayatını kaybedenlerin naaşlarına ulaşıldığını belirtti. Ayrıca olayın duyulduğu andan itibaren ve Başbakanlıkta bir kriz merkezi oluşturulduğunu ifade eden Bozdağ, Dışişleri, İçişleri ve Ulaştırma, Denizcilik Haberleşme Bakanlığı ile AFAD yetkililerinin olayı yakından takip ettiklerini söyledi.

ZEYTİN DALI HAREKATI’NDA 3 BİN 381 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Zeytin Dalı Harekatı’na ilişkin de konuşan Başbakan Yardımcısı Bozdağ, harekatın başladığı günden itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) mensup 42 askerin şehit olduğunu, 202 askerin ise yaralandığını dile getirdi. Ayrıca teröristler tarafından Afrin bölgesinden Türkiye’ye atılan roketler sonucu 7 sivil vatandaşın şehit olduğunu, 125 sivil vatandaşında yaralandığını belirtti. Öte yandan harekat kapsamında PKK/KCK/PYD/YPG-DEAŞ mensubu 3 bin 381 teröristin etkisiz hale getirildiğini ifade eden Bozdağ, 175’i köy 37’si kritik nokta olmak üzere toplam 212 bölgenin kontrol altına alındığını ve Afrin’in yakın çevresindeki kritik kesimlerin tamamının kontrol altına alındığını duyurdu.

“BÖLGENİN YARIDAN FAZLASI KONTROL ALTINA ALINMIŞ DURUMDADIR”

Harekat kapsamında kontrol altına alınan toplam alanın bin 102 kilometre karelik bir alanı kapsadığını belirten Bozdağ’ın konuşması şu şekilde devam etti:

“Harekat alanının bin 920 kilometre kare olduğunu düşünürsek şu an itibariyle bölgenin yarıdan fazlası kontrol altına alınmış durumdadır. Kontrol altına alınan yerlerde teröristlerden temizlenen her bölge alt yapısı ve üst yapısı süratli bir şekilde imar edilecek, bölgede her türlü güvenlik riskleri ortadan kaldırılacak. Bölge siviller için yaşanılır bir hale getirilecek. Buraların yönetimi Fırat Kalkanı Harekatı bölgesindeki Türkiye tecrübesinde olduğu gibi bölgedeki insanlar tarafından yapılması sağlanacak. Buradaki insanların gıda, sağlık, eğitim ve diğer bütün güvenlik ihtiyaçlarının karşılanması konusunda Türkiye’nin destekleri devam edecektir. Ayrıca bu bölgelere Afrin bölgesinden ülkemize terör örgütünün baskı ve zulmünden kaçarak gelmiş bulunan Afrinlilerin geri dönüşü içinde uygun zeminler hazırlanacak ve bunların dönüşleri de Afrin’e sağlanacaktır.”

“BU GÖRÜNTÜLER TÜRKİYE’NİN BU TEZLERİNİN NE KADAR DOĞRU OLDUĞUNU AÇIKÇA ORTAYA KOYMAKTADIR”

PYD/YPG’nin Afrin’de kentin dışına çıkmaya çalışan sivilleri engellemesine yönelik görüntülere ilişkin değerlendirmede bulunan Bozdağ, bu konunun Türkiye’nin tezlerini doğrulayan bir husus olduğunu belirterek, “PKK/KCK/YPG’nin siviller üzerinde büyük bir baskı kurduğunu, zulüm yaptığını, pek çoğunun mal varlığına el koyduğunu, çocuklarını zorla terör örgüte kattığını, bazıların göçe zorladığını bazılarını da infaz ettiğini defalarca açıkladıklarını” belirtti. Ayrıca bu terör örgütünün TSK’nın yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı’nı engellemek için bölgede yaşayan sivilleri kalkan olarak kullandığını da dile getirdiklerini ifade eden Başbakan Yardımcısı Bozdağ, “Bu görüntüler Türkiye’nin bu tezlerinin ne kadar doğru olduğunu açıkça ortaya koymaktadır” dedi.

“BİZİM JETLERİMİZİ, MEHMETÇİKLERİMİZİ GÖRDÜKLERİNDE GELDİĞİMİZİ ANLAYACAKLAR”

Kuzey Irak’ta da terör örgütü PKK’nı varlığını yok etmek üzere Türkiye ve Irak yönetimi arasında bir ortak operasyon planlandığı duyumlarına ilişkin de konuşan Bozdağ, Türkiye’nin Irak’ta da terör ile mücadele ettiğini ve Irak hükümeti ile yapılan görüşmeler sonucunda terörle mücadelede anlayış birliğine vardıklarını dile getirdi. Bozdağ, “Bu anlayış birliği çerçevesinde terör ile mücadele Irak tarafında da kararlı bir şekilde devam edecektir. Ancak bir harekat olursa ne zaman olacak, o harekat başladığında hep beraber göreceğiz. Benden kimse buradan bir takvim vermemi beklemesin. Davulla, zurnayla oraya gitmeyeceğiz. Ama bizim jetlerimizi, bizim Mehmetçiklerimizi gördüklerinde geldiğimizi anlayacaklar” ifadelerini kullandı.

“BİZDEKİ BİLGİLER ABD’NİN İNCİRLİK’TEN ÇEKİLMESİ YÖNÜNDE BİR KARARIN OLMADIĞIDIR”

ABD’nin İncirlik’ten çekileceğine yönelik iddialara ilişkin sorulan soruya Bozdağ, “ABD’nin İncirlik’ten çekilmesi ve ya oradaki gücünü azaltmasına dair haberler medyada yer aldı. Bu haberlerin içerisinde ABD’li yetkililerinde bunu yalanladığı da yer aldı. Bizdeki bilgiler bu yönde, ABD’nin aldığı bir kararın olmadığı yönündedir” cevabını verdi.

“BU SALDIRILARDAN BÜYÜK BİR ENDİŞE DUYUYORUZ”

Almanya’da camilere yönelik gerçekleşen saldırılara ilişkin ise sorulan soruya Bozdağ şu şekilde cevap verdi:

“Maalesef Almanya’da son zamanlarda artarak, Türklerin yoğun yaşadığı yerlerde, Türklere ait sivil toplum örgütlerine, Türklerin ibadet yerlerine, kültür merkezlerine bizzat şahıslarına dönük çok ciddi saldırılar söz konusudur. Bir yandan ayrılıkçı ve ırkçılar, bunlar Alman vatandaşlarından oluşuyor. Öte yandan PKK’nın Almanya’daki teröristleri oradaki vatandaşlarımıza ve onların mabetlerine, kültür merkezlerine saldırılar yapmaktadırlar. Biz bu saldırılardan büyük bir endişe duyuyoruz. Din ve vicdan hürriyeti Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin de teminat altına aldığı bir hürriyettir. Yaşama hakkı, öyle önemli bir haktır.

“VATANDAŞLILARIMIZA DÖNÜK TERÖRİST SALDIRILAR KARŞISINDA ALMAN GÜVENLİK GÜÇLERİNİN VE YARGISININ HAREKETE GEÇMESİ LAZIM”

Hem vatandaşlarımızın yaşama hakkı, hem vatandaşlarımızın din ve vicdan hürriyeti ve vatandaşlarımızın diğer insan haklarına ilişkin sahip olduğu haklar maalesef orada aşırı unsurlar tarafından ayrılıkçı, ırkçı, İslam düşmanı çevreler tarafından tehdit edilmektedir. Büyük bir risk ile karşı karşıyayız. Son saldırılarda biliyorsunuz PKK terör örgütü yaptığı saldırıyı üstlendi ve başka yerlere de saldırılar yapacağını söyledi ve buna dair de sosyal medyadan adresler veren açıklamalar yaptı. Hatta Duesseldorf Havaalanında Check-in yapan Türk vatandaşlarına dönük terör örgütlerinin saldırısı oldu. Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları ve diğer Müslümanların güvenliğinden birinci derecede sorumluluk Almanya Devletine, hükümetine ve güçlerine aittir. Biz buradan çok net bir şekilde söylüyoruz. Vatandaşlılarımıza dönük bu terörist saldırılar karşısında Alman güvenlik güçlerinin ve yargısının harekete geçmesi lazım.

“MENBİÇ’TE PKK’LI YPG’Lİ HİÇBİR TERÖRİSTİ TÜRKİYE İSTEMEMEKTEDİR”

Konuşmasında ABD ile Türkiye arasında oluşturulan üçlü mekanizmaya da değinen Bozdağ, ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’un ziyareti üzerine ABD ile Türkiye arasında üç tane ayrı ortak mekanizma kurulması kararlaştırıldığını ve bunlardan birisinin Suriye ve PKK konusunu görüşmek üzere kurulan mekanizma olduğunu ifade etti. Bu ortak mekanizmanın ilk toplantısını Washington’da 8-9 Mart da yaptığını dile getiren Bozdağ, “Türkiye bu toplantıda ABD’den neler beklediğini çok net bir şekilde bir kez daha ortaya koydu. Esasında bu toplantıda bizim beklentilerimizin nasıl ve hangi süreçte hayata geçirileceği hususunda yoğunluklu olarak durulmuştur ve müzakere sonucunda belli bir noktaya gelinmiştir. Türkiye’nin tutumu çok nettir. Menbiç’te PKK’lı YPG’li hiçbir teröristi Türkiye istememektedir. SDG şemsiyesi kılıfı altına gizlenerek de istememektedir” ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.