Öne Çıkanlar CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin tüik erdoğan Shanghai Astronomi Müzesi ORDU chp haberleri tesk genel başkanı bendevi palandöken fatih duruay David Dastmalchian rusya tamer hassan filmleri cumhurbaşkanı erdoğan

Bozdağ’dan Hollanda Açıklaması: Olmayan Büyükelçilerini Resmen Geri Çektiklerini Açıklamışlar

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Hollanda’nın Ankara Büyükelçisini resmen çekme kararına ilişkin, “Son bir yıldır Hollanda'nın Ankara'da zaten büyükelçisi yoktur. Olmayan büyükelçilerini resmen geri çektiklerini açıklamışlardır. Bu yeni bir durum değil bizim için, malumun ilanıdır. Ancak Hollanda ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler kesilmemiştir aynen devam etmektedir” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Hükümet Sözcüsü Bozdağ açıklamalarda bulunarak, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

-REFORM PAKETİ-

Bozdağ, Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın vergi konularında önemli değişiklikler içeren bir reform paketini Bakanlar Kurulu’na sunduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Reform paketi özellikle mali yüklerin azaltılması ve piyasanın canlandırılması hususunda çok önemli değişiklikler içermektedir. Bunlardan bazılarını kısaca paylaşmak isterim. Mükelleflerin ileriye dönük dönemler için, sonraki dönemden devreden KDV'sinin iadesine imkan sağlanıyor. 2018 yılı öncesi dönemlere ait iade edilmeyen KDV'nin iadesinin önü açılıyor. Üç ay içerisinde iade edilmeyen KDV'ye faiz ödemesi getiriliyor. Okul, hastane, yurt, huzurevi ve ibadethane yaptıran hayırseverlerin inşaat süresince imalat, mal alım ve hizmet alımı karşılığında ödedikleri paralardan ve bütün bu alım satımların tamamına KDV istisnası getiriliyor. İşletmelerin birbirlerine yapacakları borçlar üzerindeki KDV yükü düşürülüyor. İkinci el gayrimenkul ve taşıt üzeri ticaretindeki KDV matrahı daraltılıyor, vatandaşımızın lehine önemli değişiklikler getiriliyor Ayrıca kat karşılığı inşaat yapan işletmelerin KDV matrahı da düşürülüyor.”

-“MALİYE BAKANLIĞINA 2 BİN PERSONEL ALINACAK”-

Öte yandan Bozdağ, Maliye Bakanlığına bin gelir uzmanı, bin de denetim elemanı alınması konusunda kanuna düzenleme koyulması hususunda yetki verildiğini ve bu çerçevede de ayrı bir düzenleme yapılacağını belirtti.

-“YERLİ VE MİLLİ WHATSAPP”

Bozdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın PTT Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen bir haberleşme sistemi hakkında bilgi verdiğini belirterek, “Bu bir nevi Whatsapp’ın yerli ve milli olanıdır. Yüzde yüz yerli ve milli bir yazılım, kamu kurumları bunları kullanacak daha sonra da vatandaşların kullanımı da açılacak. Herhangi bir veri sunucuda depolanmadığı için bu verilere ulaşmak mümkün olmayacaktır. Whatsapp’tan daha güvenli bir sistem geliştirildi ve bunun ilk uygulamasını da Sayın Başbakanımız Zeytin Dalı Harekatı’nı yürüten 2. Ordu Komutanımızla Bakanlar Kurulu’nda görüntülü konuşmuş ve oradaki, harekata ilişkin bilgi almıştır” diye konuştu.

-“KİLİS ESNAFININ VERGİ VE SOSYAL GÜVENLİK PRİM BORÇLARI ERTELENDİ”-

Bozdağ, sınırdaki esnafın durumuna ilişkin şunları söyledi:

“Hatay ve Kilis illerinde faaliyet göstermekte olan tarımsal üreticiler ile esnaf ve sanatkarların hazine faiz destekli kredi ödemelerinin faizsiz olarak bir yıl süre ile ertelenmesine Bakanlar kurulunca daha önce karar verilmiş ve bu karar Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Aynı şekilde Kilis ilinin tamamı için 31 Aralık 2017 öncesindeki vergi borçları ve sosyal güvenlik prim borçları 31 Aralık 2018 tarihine ertelenmiştir. Aynı şekilde Hatay ili Hassa, Kırıkhan, Kumlu, Reyhanlı, Yayladağı ve Altınözü ilçelerinde ikamet eden sigortalılar ve işverenlerin de Ocak içine denk gelen kurum alacaklarının 28 Şubat 2018’e kadar ertelenmesine ve hem vergi hem sigorta primlerinin de 6 ay süreyle tamamının ertelenmesine karar verilmiştir. 6 aylık sürenin dolmasından sonra mücbir sebep devam etmesi halinde bunların uzatılma durumu da söz konusu olabilecek. Ayrıca bu bölgede yaşayan Kilis’te ve Hatay’ın saydığım 6 ilçesinde yaşayan vatandaşlarımıza faizsiz finans desteği sağlanması hususunda da çalışmalar yürütülmektedir. Buradaki vatandaşlarımızın Zeytin Dalı Harekatı’ndan olumsuz etkilenmelerini önlemek, ticari ve sosyal hayata canlılık katmak maksadıyla bu tedbirler alınmıştır. Mücbir devam ettiği takdirde bu tedbirlerin süresi yeniden gözden geçirilecektir.”

- “HAVA SAHASININ KULLANILMASINA İLİŞKİN BİR SORUN SÖZ KONUSU DEĞİL”-

Rusya’nın Afrin bölgesinde hava sahasını kapattığı yönündeki iddialara ilişkin soruya Hükümet Sözcüsü Bozdağ, “Türk Hava Kuvvetleri, uçaklarımız, insansız hava araçlarımız Afrin bölgesindeki hava sahasını etkin bir şekilde kullanmaktadır, halen de bu kullanım devam etmektedir. Hava sahasının kullanılmasına ilişkin şu anda bir sorun söz konusu değildir. İleride de bir sorun oluşmasını beklemediğimizi ifade etmek isteriz” şeklinde yanıt verdi.

-“TANKIMIZA KARŞI KULLANILAN SİLAHIN MENŞEİNE DAİR ELİMİZDE BİLGİLER VAR”-

Bozdağ, cumartesi günü Türk tankına yapılan saldırıda kullanılan silahın Rusya’ya ait olduğu iddialarına ilişkin ise “Tankımıza karşı kullanılan silahın menşeine dair elimizde bazı somut bilgiler var. Ancak konu üzerinde incelemeler devam ediyor. Kesin bir bilgiye ulaştıktan sonra bunun menşeini açıklayacağımızı buradan ifade etmek isterim” dedi.

-“12 ŞUBAT’TA KİLİS’TE VE DİĞER YERLERDEKİ ÖĞRENCİLERİMİZ İKİNCİ YARIYILA BAŞLAYACAK”-

Harekat nedeniyle Kilis’te ve Hatay’da bazı ilçelerde okulların 1 hafta daha tatil edildiğinin hatırlatılması ve bu sürenin uzatılıp uzatılmayacağının sorulması üzerine Bozdağ, “Güvenlik şartları takip edilmektedir. Bu şartlarda bir değişiklik olumsuz anlamda bir değişiklik olduğu takdirde bu süre gözden geçirilebilir. Ama bizim tahminlerimize göre olumsuz anlamda bir değişiklik ihtimalini biz zayıf görüyoruz. 12 Şubat 2018 pazartesi günü Kilis’te ve diğer yerlerdeki öğrencilerimiz de diğer öğrenciler gibi ikinci yarıyılına başlayacaklardır. Bu arada buradaki öğrencilerle alakalı Milli Eğitim Bakanlığımız telafi eğitimleri yapacak ve bu bir haftalık açığı kapatacaktır” diye konuştu.

-"YENİ BİR DURUM DEĞİL BİZİM İÇİN, MALUMUN İLANIDIR"-

Hükümet Sözcüsü Bozdağ, Hollanda'nın Ankara Büyükelçisinin geri çekilmesine ilişkin, "Son bir yıldır Hollanda'nın Ankara'da zaten büyükelçisi yoktur. Olmayan büyükelçilerini resmen geri çektiklerini açıklamışlardır. Bu yeni bir durum değil bizim için, malumun ilanıdır. Ancak Hollanda ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler kesilmemiştir aynen devam etmektedir. Hem onların Ankara’da maslahatgüzarları var hem de Türkiye’nin Lahey’de temsilcileri var. İki ülke ilişşkileri devam etmektedir ancak bizim de şu anda orada büyükelçimiz yok onların da Türkiye’de büyükelçileri yoktur. Tabi bu konuyla Dışişleri Bakanlıklarının görüşmeleri devam edecektir, umarım ki iki ülke bu konudaki sorunu aşar." ifadelerini kullandı.

-“AFRİN'E NAKLEDİLECEK HER TÜRLÜ MÜHİMMAT TÜRKİYE'NİN HEDEFİDİR"

Bozdağ, Amerika’nın YPG’ye TIR’larla silah yardımı yapmaya devam ettiği yönündeki iddialara ilişkin şunları kaydetti:

“ABD’nin Afrin bölgesine şu anda yaptığı bir silah yardımını biz tespit etmiş değiliz. Diğer bölgelerde silah yardımı yaptığına dairde elimizde somut veriler şu anda yok. Fakat daha önce terör örgütlerine ulaşan silahları nakil ederek Afrin bölgesine ulaştırma gayreti içerisinde olduklarını biliyoruz, buna dair ciddi istihbari bilgiler var. Geçenlerde İdlib’de bir TIR dolusu silah yakalandı bu silahlar daha önce bu terör örgütlerine verilen ve bu DEAŞ’a karşı kullanması gerekirken onlara karşı kullanmayıp diğer bölgelerden toplayıp Afrin’e nakletmek için planlama yaptıkları silahlardı, bunlar teslim alındı.

Buradan şunu çok net olarak ifade etmek istiyorum; Suriye'nin neresinde olursa olsun, Afrin bölgesine nakledilecek her türlü silah, mühimmat Türkiye'nin hedefi. Bunları gördüğümüz yerde vuracağız, imha edeceğiz ya da teslim alacağız. Üçüncü bir şey yoktur."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.